BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,63
ALTIN 2.410,93
HABER /  GÜNCEL

'El Kaide, Müslüman Kardeşler liderlerine suikast düzenleyebilir'

Pakistanlı gazeteci-yazar Ahmed Raşid, Financial Times gazetesindeki yazısında, Mısır'da istikrarsızlığın sürmesi halinde, örgütün Müslüman Kardeşler liderlerine suikastler düzenlemeye başlayabileceğini belirtti.

Abone ol

Pakistanlı gazeteci-yazar Ahmed Raşid, Mısır'da istikrarsızlığın devam etmesi durumunda, El Kaide'nin Müslüman Kardeşler örgütü liderlerine suikastler düzenlemeye başlayabileceğini yazdı.

Eyman ez-Zevahiri, El Kaide'nin ideloğu

Ahmed Raşid, Financial Times gazetesindeki yazısında, Mısır'ın Arap Dünyası'nın kalbi olmakla birlikte, 20. yüzyıl köktendinci İslamcılığın ideolojik merkezi de olduğunu kaydetti.

Raşid, El Kaide ve diğer Mısırlı aşırılık yanlısı örgütlerin, ülkede demokrasinin tesis edilmesini istemeyeceklerini söyledi.

Pakistanlı gazeteci-yazara göre, aşırılık yanlıları, demokrasinin bölgede yayılmasını, kendi projeleri için bir tehdit olarak algılıyor.

'El Kaide'nin iki numaralı ismi Mısırlı'

Ahmed Raşid, yazısında, El Kaide'nin iki numaralı ismi ve ideoloğu Eyman ez-Zevahiri'nin Mısırlı olduğu hatırlattı.

Raşid, Mısır'daki aşırılık yanlısı örgütlerin, Müslüman Kardeşler'i de rakipleri olarak gördükleri tespitinde de bulundu.

Ahmed Raşid; "Taliban", "Cihad", "Orta Asya'da İslami Militanlığın Yükselişi" gibi kitaplarıyla ün yapmış bir gazeteci-yazar.

'Tantavi değişime direniyordu'

Öte yandan Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından yönetimi ele alan Yüksek Askeri Konsey'in başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin üç yıl önce Amerikalı diplomatlarca "yaşlı ve değişime direnen" biri olarak görüldüğü ortaya çıktı.

İnternet sitesi WikiLeaks'e sızdırılan ve İngiliz Daily Telegraph gazetesinin yayımladığı belgelerde, Tantavi'nin Savunma Bakanı iken siyasi ve ekonomik reformlara karşı çıktığı belirtiliyor.

2008 yılı Mart ayına ait belgelerde, Hüsnü Mübarek ve Hüseyin Tantavi'nin rejimi korumaya ve statüskoyu korumaya odaklandıkları vurgulanıyor.

Mısır'da Yüksek Askeri Konsey, siyasi reformları uygulama ile Eylül ayına dek hür ve adil seçimler düzenleme sözü vermişti.

'Amerikalı gazeteci hastaneye kaldırıldı'

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri'nin tanınmış gazetecilerinden Lara Logan'ın, Mısır'daki gösterileri izlemesinin ardından hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

CBS Televizyonu, muhabiri Logan'ın, Cuma günü Mısır'ın başkenti Kahire'de dövüldüğünü ve cinsel tacize maruz kaldığını bildirdi.

Gazetecileri Koruma Komitesi adlı örgüt, Mısır'daki gösteriler sırasında en az 140 gazetecinin saldırıya maruz kaldığını açıkladı.

Gösteriler sırasında Mısırlı bir gazeteci de vurularak öldürülmüştü.