BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.383,57
HABER /  GÜNCEL

Havada zam yapan kaybeder

Yıldırım zam sinyali veren havacılık şirketlerini uyardı: "Fiyat yükselirse insanlar alternatiflere yönelir"

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, döviz kurundaki dalgalanma sonrasında havacılık şirketlerinin bilet fiyatlarına zam yapma eğilimine girmesine tepki göstererek, "Doğru maliyetler arttı. Ancak, bunu bir fırsat olarak değerlendirmek de son derece yanlış. Fiyatlar yükselirse insanlar alternatiflere yönelir" uyarısında bulundu. Dolar kurunda yaşanan yüzde 15'lik artış sonrasında başta havacılık ve enerji olmak üzere birçok sektör zam yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, "Türk halkı zamma hazır olsun, Türkiye ucuz uçağın sefasını sürdü, ancak zam kapıda" diyerek, 'ucuz uçuş keyfi'nin geride kaldığı mesajı verdi. Fly Air Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hasançebi, havayolu şirketlerinin uçak kirası, yakıt, kaptan, hostes ve teknisyen maaşına kadar tüm girdilerinin dolara endeksli olduğunu, biletlerin ise YTL üzerinden satıldığını belirterek, "Dolarda yüzde 15'i bulan yükseliş, bir saatlik uçuşun maliyetini kişi başı 85 YTL'den 98 YTL'ye çıkardı" dedi. Hasançebi, yükselen maliyet karşısında ucuza uçmanın riske girdiğini söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, SABAH'a yaptığı açıklamada, zam hazırlığında olan havacılık şirketlerini uyardı. Yıldırım, havayolu şirketlerinin maliyetlerinin arttığının bir gerçek olduğunu vurguladı.

'FIRSATA DÖNÜŞMEMELİ'
Ancak, bunu bir fırsat olarak değerlendirmenin de yanlış olacağını kaydeden Bakan Yıldırım, doluluk oranları artırılarak maliyet artışının karşılanabileceğini söyledi. Yıldırım, daha pahalı fiyata az yolcuyla seferler düzenlenebileceği gibi, görece düşük fiyata çok sayıda yolcu taşımanın da mümkün olduğuna dikkat çekti. Vatandaşın olan-biteni dikkatle izlediğini anlatan Yıldırım, "Vatandaş, alternatifsiz değil. Fiyatlar, yükselirse insanlar alternatiflere yönelir. Şirketler zarar görür" uyarısında bulundu. Yıldırım, vatandaşa rağmen "ben istediğim fiyatı empoze ederim" demenin de mümkün olmadığını belirtti. Havacılık şirketlerine, büyük düşünmeleri ve geleceğe bakmaları çağrısında bulunan Bakan Yıldırım, "Havacılık şirketlerini, borsaya günü birlik girip çıkan bir yatırımcı gibi görmüyoruz" diye konuştu. Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı'nın havacılık sektöründe 'yıkıcı' rekabeti engellemek için yalnızca maliyetlerin altında kalan fiyatlara müdahale edebileceğini belirterek, "Tavan, fiyat konusunda bir düzenlememiz yok. Fiyat, arz ve talebe göre piyasada belirlenir" dedi.

Haber:Olcay AYDİLEK

Kaynak:Sabah