BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.512,52
HABER /  GÜNCEL

İzmirde tehlikeli gerginlik

İzmir'de Bitlis'li iki aile ilçeden Jandarma kararıyla çıkarıldı. Çıkan olaylarda bir kişi öldü.

Abone ol

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ne bağlı Bağyurdu Beldesi'nde kiraz alım yerinde otomobil park etme meselesi yüzünden çıkan silahlı ve bıçaklı kavgada yaralanan Bağyurdu Ülkü Ocakları 2. Başkanı Sami Ören'in (47) tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesive üç kişinin yaralanması gerginliğine neden oldu. Olaylar sırasında Güneydoğu kökenli vatandaşlarla birbirine giren belde halkı, ölüm haberini alınca Türk bayraklarıyla yürüyüş yaptı.


Jandarma olay yerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.


Bağyurdu Beldesi'nde geçtiğimiz Cuma günü, kiraz alım yerinde otomobil park etme meselesi yüzünden zabıtalar ile bir grup arasında silahlı ve bıçaklı kavga çıkmış, kavgaya çevre sakinlerinin de katılmasıyla 2'si ağır, 13 kişi yaralanmıştı.



Kavgada taraflardan birinin terör örgütü lehine sloganlar attığı ve belde halkının buna müdahalesiyle olayların silahlı, bıçaklı çatışmaya dönüştüğü iddia edilmişti.

Kavganın ardından olaya karıştıkları gerekçesiyle 10 kişi gözaltına alındı. Jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri sayesinde sükunet hakim olan beldede, bu sabah saatlerinde, yaralılardan Bağyurdu Ülkü Ocakları 2. Başkanı Sami Ören'in (47) ölüm haberinin gelmesiyle ortam yeniden gerildi. Beldedeki vatandaşlar, Ören'in ölüm haberinin ardından ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüş yaptı. Öfkeli kalabalık, "Biz burada sadece ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. Kimseyle bir sorunumuz yok. Ancak bu insanlar burada sürekli huzursuzluk yarattı. Biz bunlara göz yumamazdık. Son olaylar bardağı taşıran son damla oldu" diye konuştu.



Olaylar üzerine beldeye gelen Kemalpaşa Kaymakamı Niyazi Ergut, Belediye Başkanı İrfan Üreten ile birlikte vatandaşları sakinleştirdi. Öfkeli kalabalık, uyarıları dinleyerek dağıldı.


Yaklaşık 12 yıl önce Güneydoğu'daki terör olayları nedeniyle beldeye gelen Candan ve Albayrak aileleri ise beldeden taşınma kararı aldı. Kovulduklarını iddia eden aile üyelerinin taşınma işlemine jandarma ekipleri nezaret etti. Bu sırada bir vatandaşın, evlerin karşı tarafından bulunan zeytinlik alanda 2 kişi gördüğünü söylemesi üzerine galeyana gelen grup, ellerindeki sopa ve demir çubuklarla boş alana doğru koştu. Bu sırada vatandaşlarla jandarma arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında şahıslardan birinin, jandarma erinin elindeki tüfeği alarak etraftakileri tehdit ettiği öğrenildi. Eli silahlı kişinin, kısa sürede jandarmanın müdahalesiyle etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Olaylar hakkında konuşan Mustafa Özyurt adlı vatandaş ise, kendisinin de Güneydoğu kökenli olduğunu ifade ederek, "15 senedir buradayım. Kimse bana 'git' demedi. Hatta belediye reisi olmam bile teklif edildi. 3 zeytinyağı fabrikam var. Şimdiye kadar bana kimse 'git' demedi. Ama insan gibi olsalardı, kimse onlara 'git' demezdi" diye konuştu. Özyurt'un, taşınma işlemi sürdüğü sırada Güneydoğulu vatandaşlarla sözlü tartışmaya girmesi ve silah çekmesi ile ortalık bir anda karıştı. Jandarma ekipleri olaya müdahale ederek, traktörüyle olay yerinde bulunan Özyurt'u uzaklaştırdı.

Kaymakam Niyazi Ergut ise, vatandaşların kendi isteğiyle beldeden ayrıldığını, herhangi bir baskının olmadığını, jandarma komutanlığı ekiplerinin aldığı önlemlerle beldede durumun kontrol altında olduğunu söyledi. Öte yandan, beldede süren gerginlik nedeniyle İzmir İl Jandarma Alay Komutanlığı'ndan takviye olarak gönderilen komando timleri, belde giriş ve çıkışlarında önlem aldı.

Hazırlıklarını tamamlayarak 3 kamyonla Bağyurdu'ndan ayrılan ailelerin bulunduğu kamyonlar, belde çıkışında vatandaşlar tarafından taşlandı. Kamyonları taşlayan vatandaşlar, "Kahrolsun PKK" sloganları attı. 3 kamyon, jandarma nezaretinde beldeden ayrıldı.