BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hatay, Çanakkale ve Mersin'de orman yangınları sürüyor! Hatay'ı bahçe temizlerken yakmışlar

HATAY ve Çanakkale'de dün başlayan orman yangınları sürüyor. Gece boyu karadan süren müdahale havanın aydınlanmasıyla havadan da başladı. İçişler Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'daki orman yangınını bahçelerini temizlemek için sazlık alanı ateşe veren 2 kişinin neden olduğunu duyurdu.

Abone ol

Hatay'ın Belen ilçesi ile Çanakkale'nin merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarındaki noktalarda çıkan orman yangınları sürüyor. Gece boyu karadan müdahale edilen yangınlara havanın ağarmasıyla birlikte tekrar havadan müdahale de başladı.  Hatay'daki yangın söndürme çalışmaların koordine eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangınlarla ilgili bilgi verdi. Tarım Bakanı Yumaklı dün 19 orman yangını çıktığını ve 16'sının kontrol altına alındığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da yangına sazlık alanda yakılan ateşin neden olduğunu, olayla ilgili 2 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. İşte orman yangınlarıyla ilgili son dakika gelişmeleri..

Çanakkale’de yangından 8 köyümüz etkilendi

 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Çanakkale’deki orman yangını hakkında basın açıklama yaptı. Yumaklı'nın açıklamasından öne çıkanlar: Çanakkale’deki orman yangını rüzgar nedeniyle yangın büyüdü, 8 köyümüz etkilendi. Tarım alanları zarar gördü. Çan-Çanakkale yolu ulaşıma kapatıldı. Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangını da büyük ölçüde kontrol altına alındı.

Mersin'de çıkan yangın ormana sıçramadan söndürüldü

 Mersin'in Mut ilçesinde bir bahçede çıkan yangın ormanlık alana sıçramadan söndürüldü. Diştaş Mahallesi'nde ormanlık alana yakın bahçede henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye yangın söndürme helikopteri, 4 arazöz ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yönlendirildi.

Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle yangın ormanlık alana sıçramadan söndürüldü.

Validen açıklama

 Kızılkeçili köyü yakınlarında dün saat 16.31'de başlayan yangına 6 uçak, 15 helikopter, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personelle müdahale ediliyor. Vali İlhami Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgar nedeniyle yangının hız kazandığını, mücadeleye devam ettiklerini söyledi. Aktaş, "Yangın bölgesindeki köylerde teyakkuzdayız. Gerek duyulursa onları da boşaltabiliriz. Boşalttığımız birkaç hane var tedbiren. Diğerlerinde de çalışıyoruz." dedi.

Vatandaşlar tahliye ediliyor

 Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında iki noktada, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, Yukarı Okçular ve Kemel köylerine de sıçradı. Çanakkale Valiliği, devam eden yangınla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangınını, havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel köyünde yaşayan vatandaşlarımızın, can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir."

Bakan Yumaklı duyurdu: Kontrol altına alındı

Hatay ve Çanakkale'deki yangınlar ikinci gününde de devam ederken, Mersin Gülnar'daki orman yangının kontrol atına alındığı açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Mersin, Gülnar’daki orman yangını KONTROL ALTINA ALINDI. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Hatay Belen, Çanakkale, Adana Karaisalı ve Mersin Mezitli’deki yangınları kontrol altına alma çalışmalarımız aralıksız sürüyor." açıklamasında bulundu.

Bakanlık son durumu tek tek açıkladı

*Hatay Belen

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Hatay Belen’deki meydana gelen orman yangınına müdahalelerin hız kesmeden devam edildiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda, “Hatay, Belen’deki orman yangınına; 7 uçak, 12 helikopter, 58 arazöz, 7 iş makinası, 320 personel sevk edilmiştir. Ekiplerimizin yangına havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız devam ediyor” ifadeleri kullanıldı. 

*Çanakkale

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Çanakkale’de meydana gelen orman yangınına müdahalenin hız kesmeden devam ettiği bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda, “Çanakkale’deki orman yangınına; 4 uçak, 8 helikopter, 77 arazöz, 14 iş makinesi, 374 personel sevk edilmiştir. Ekiplerimizin yangına havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

*Mersin

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Mersin’de meydana gelen orman yangınına müdahalelerin hız kesmeden devam edildiği açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda, “Mersin Gülnar’daki orman yangınına; 2 uçak 11 helikopter 64 arazöz 10 iş makinası 327 personel sevk edilmiştir. Ekiplerimizin yangına havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Adalet Bakanı'ndan açıklama

 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10-17 Temmuz'da meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili soruşturmalar kapsamında 7 şüphelinin tespit edildiğini bildirdi. Tunç, "Fethiye'de 1 ve Milas'ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüpheli tutuklanmış, İzmir Urla'da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, Hatay Belen'de 2 şüpheli gözaltına alınmış, Manavgat'ta ise 1 şüpheli hakkında soruşturma devam etmektedir. Ayrıca yangın meydana gelen diğer il ve ilçelerde şüphelilerin tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Yangınlardan etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."dedi.

4 mahallede 373 ev boşaltıldı

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Gülnar ilçesindeki orman yangını nedeniyle 51 hane ve 78 nüfustan oluşan Kavakoluğu Mahallesi, 85 hane ve 172 nüfustan oluşan Korucuk Mahallesi, 160 hane ve 278 nüfustan oluşan Çavuşlar Mahallesi ile 77 hane ve 109 nüfustan oluşan Tepe Mahallesi'nin jandarma ekipleri tarafından tedbiren tahliye edildiğini, vatandaşlara Gülnar Anadolu Lisesi'nin pansiyonunu tahsis ettiklerini açıkladı.

Dün 19 yerde orman yangını çıktı

Hatay'ın Belen ilçesinde dün saat 14.00 sıralarında başlayıp, büyüyerek devam eden orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürerken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangında 100 hektarlık bir alanın yandığını söyledi.  Çanakkale'de dün saat 16.27'de başlayan yangında 500 hektarlık alanın etkilendiğini aktaran Bakan Yumaklı, dün saat 17.00 sıralarında Mersin'in Gülnar ilçesinde başlayan orman yangınına da müdahalenin sürdüğünü belirterek, "Saat 06.00'dan bu ana kadar orta ve üstü ölçeklerde 19 yangının çıktığını ifade eden Yumaklı, bunlardan 16'sının kontrol altına alındığını, şu anda devam eden 3 yangına konsantre olduklarını sözlerine ekledi.

Hatay'da 7 ev yandı, 2 gözaltı var

Yangınlarda şu ana kadar yaralanan kimsenin olmadığını belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "İnşallah enerjisi düşen bu yangının tez zamanda sönmesini murad ediyoruz. Üzüntüyle şunu söylememiz lazım, yanan 7 evimiz var. 4 araçta da hasar var" dedi. Bakan Yerlikaya, yangının nedenini de şöyle açıkladı: "Eldeki bilgiler ve görgü tanıkları ışığında Soğukoluk Mahallemiz Armutçuk mevkisinde bir evde iki kişi, bahçelerindeki sazlık alanın temizlenmesi ile ilgili yaptıkları çalışmadan sonra bir ateş yakıyorlar. Maalesef onu kontrol edemiyorlar. Dolayısıyla bu ciğerlerimizin yanmasına vesile oluyorlar. Dolayısıyla adli soruşturma başlatıldı ve bu vatandaşlar hakkında da şu anda yakalama kararı verildi ve yakalandı."

Mersin'de 25 ev tahliye edildi,5ev yandı

Çanakkale merkez Kızılkeçili köyünde çıkan orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı Kemer köyü mevkisinde yaşayan vatandaşları tahliye ettiklerini belirten Yerlikaya, "Valilik, müracaat eden tüm vatandaşlarımızı misafir ediyor yurdumuzda. Hemen akabinde bir 10-15 dakika sonra Mersin Gülnar Kavaklı köyü Kavakoğlu Mahallemizde orman yangını çıktı. 25 Konut burada tedbir amaçlı tahliye edildi. Maalesef 5 ev yandı. Bakan Yerlikaya, "Nemin düştüğü ortamlarda, orman yangınları riskinin arttığı bu ortamlarda en ufak bir kıvılcımın nelere mal olduğunu, başımıza neler getirdiğini maalesef üzülerek görüyoruz." dedi.