BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Hani canavar ölmüştü?

Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) verilerine göre, enflasyon tüm beklentileri aşarak şaşırttı.

Abone ol

Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) verilerine göre, bu yılın ilk 5 ayında enflasyon, beklentileri aşarak tüketici fiyatlarında yüzde 4,53, üretici fiyatlarında ise yüzde 7,36 olarak gerçekleşti

Mayıs ayında ise tüketici enflasyonu yüzde 1,88, üretici enflasyonu yüzde 2,77 artmıştı

Oysa vatandaşın enflasyonu gösteren temel gıda ürünlerinin fiyatları aynı dönemde yüzde 70'e varan oranlarda arttı...

Hükümetin yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğu düşünüldüğünde, mutfaktaki yangının büyüklüğü daha iyi ortaya çıkıyor. En fazla zam peynir, yumurta ve zeytinyağı fiyatlarında görüldü. Beyaz peynirin fiyatı yaklaşık 5.5 aylık dönemde yüzde 67 oranında zamlandı.

Bu yılın başında bir kilo peynir için yaklaşık 10 YTL ödeyen vatandaş şimdi aynı peyniri 16 YTL'ye alıyor. Bu yılın ocak-haziran döneminde yumurta fiyatı yüzde 50 ile zam listesinde ikinci sırayı alırken, yüzde 46'lık artışla zeytinyağı da üçüncü sırada yer aldı. Ancak aynı dönemde ayçicek yağı fiyatının ise yüzde 17 oranında gerilediği dikkat çekti.

TAVUK FİYATI DA ARTTI

Bu yılın ilk 5.5 ayında, gariban sofralarının vazgeçilmez yiyeceği kuru fasulye yüzde 33 oranında artarken, temel besin maddesi ekmek de yüzde 17 oranında zamlandı.

Kriz sonrası zam atağına geçen ancak halktan gelen tepkiler nedeniyle, zamların bir kısmını geri çeken tavuk üreticilerinin bu yılın ocak-haziran dönemindeki yaptıkları zam oranı ise yüzde 38'i buldu.

Bu yıl içinde temel gıda ürünlerin büyük çoğunluğunda fiyat artışı gerçekleşirken, süt ve yoğurt fiyatlarının ise yüzde 10'a yakın oranlarda düştüğü gözlendi. Ocak ayı başında 1.65 YTL olan sütün kilo fiyatı bugün 1.49 YTL'ye indi. Yoğurt fiyatı ise 2.50 YTL'den 2.30YTL'ye geriledi. Ayçiçek yağının fiyatı da 3.60'dan 2.99 YTL'ye geriledi.

Kaynak: Bugün