BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.506,08
HABER /  GÜNCEL

Yılmazın saltanat faturası

Mesut Yılmaz’ın 5,3 milyon dolara aldırdığı saltanat helikopteri,dönemin müdürlerini yaktı.

Abone ol


Mesut Yılmaz"ın 5,3 milyon dolara aldırdığı saltanat helikopteri, dönemin THY yöneticilerini yaktı. 3 milyon dolarlık zarar, Cem Kozlu ve Yusuf Bolayırlı"dan isteniyor.


Türk Hava Yolları'nın (THY), 5 milyon 300 bin dolara Başbakan Mesut Yılmaz'ın VIP uçuşlarını yapması için satın aldığı “Bell 430' marka helikopter, dönemin THY Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kozlu başta olmak üzere Genel Müdür Yusuf Bolayırlı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Sühan Özkan, Önder Doğu, Ahmet Ertuğrul, Tolga Akgün ve Mehmet Gök'ü yaktı. Yılmaz'a 1998 yılında THY tarafından alınan ve o dönemde adı "santanat helikopteri"ne çıkan helikopter 2004 yılında soruşturma konusu oldu. Ve, Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı uzun süredir sürdürdüğü soruşturmayı tamamladı. Kozlu, Bolayırlı ve diğer yönetim kurulu üyelerini “şok”edecek raporda, zehir zemberek ifadelere yer verildi. Raporda, THY yönetiminin ve helikopter alımına izin veren Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ın görevi kötüye kullandığı belirtildi. Raporda ayrıca, THY'nin bu helikopter alımından dolayı 2 milyon 974 bin 47 dolar zarar ettiği tespitine yer verilirken, THY'nin uğradığı maddi zararın Kozlu, Bolayırlı ve diğer THY Yönetim Kurulu üyelerinden alınması için dava açılması istedi.

ZAMAN AŞIMI

Raporu hazırlayan müfettiş, 5 yıllık zaman aşımı nedeniyle bir işlem yapılmadığının da altı çizdi. Buna rağmen raporda, THY'nin uğradığı zararın dönemin yöneticilerinden tahsil edilmesi gerektiği vurgulandı ve şöyle denildi: TCK açısından zaman aşımı olsa dahi, THY'nin bu zararın tahsil edilmesini isteme görevi özel hukuk hükümlerine göre yine THY yönetim kuruluna düşmektedir. Müfettişliğimiz tarafından yapılan incelemeler ışığında THY Yönetim Kurulu"na konu hakkında bilgi verilmeli ve zarara sebep olanlardan bu miktarın tahsili konusunda gerekli girişimlerde bulunmaları, 10 yıllık zaman aşımı süresi de göz önünde bulundurularak acilen sağlanmalıdır.

THY zarar etti

THY'nin helikopter alımından dolayı uğradığı zarar raporda şöyle ifade edildi: "1998 yılının aralık ayında alınan helikopter, 2004 yılında 3 milyon 725 bin dolara, yedek parçaları da 170 bin dolara satıldı. THY 6 yıl içinde satış da dahil olmak üzere helikopterden 5 milyon 271 bin 747 dolar gelir elde etmiş, buna karşılık gerek helikopterin satın alınması ve gerekse idame ettirilmesi için 8 milyon 245 bin 794 dolar gider yapmıştır. Sonuç olarak THY, 2 milyon 974 bin 47 dolar zarara uğratılmıştır." Yılmaz döneminin ardından helikopter Kuveyt başbakanının oğluna satılılmıştı.

Kimse binmedi

THY'nin 5 milyon 750 bin dolara satın aldığı helikopteri, siparişi veren Mesut Yılmaz'ın dışında kimse kullanmadı. Yılmaz döneminden sonra Başbakan olan Bülent Ecevit helikoptere hiç binmedi. VIP helikopteri, daha çok işadamları ve misafirleri taşırken, helikopter satışına kadar 34 kişi ya da kuruluşa kiralandı. Bakım masraflarının karşılanamaması nedeniyle 2002 yılında satışa çıkarılmasına rağmen, o dönemde alıcısı çıkmayan Bell 430 tipi helikopteri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kullanmamıştı. Helikopterin bakımı için THY 153 bin 598 dolar masraf yapıyordu.

Haber: Özgür AKBAŞ

Kaynak: Bugün