BIST 9.812
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.430,87
HABER /  GÜNCEL

Halka İmralı'yla görüşülsün mü diye soruldu

Metropol'ün bir yıl sonra eylül ayında yaptığı kamuoyu yoklama-sında ise müzakereye destek oranı yüzde 49 olarak belirlendi.

Abone ol

İmralı'yla yapılan görüşmelerin yankıları sürerken kamuoyunun gelişmelere bakışı merak konusu. A&G Araştırma'nın Sahibi Adil Gür, 2011 yılının sonunda 48 ilde, 6 bin 500 hanede gerçekleştirdiği ve aralarında 'Öcalan'la görüşülmeli mi?' sorusunun da yer aldığı anket sonuçlarını ilk kez 'ne açıkladı.

'nin tüm detaylarıyla okurlarına aktardığı anketin sonuçlarına göre;

- Her iki Kürt'ten biri 'PKK terör örgütü değildir' diyor. Bu oran, BDP'ye oy veren seçmene gelince, dörtte üçüne yükseliyor.

- Kürtler yüzde 63'ü 'PKK'nın silah bırakıp aktif siyasete katılması gerektiğini' düşünüyor. Türklerde bu oran yüzde 25.

- Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve ya ev hapsine alınması fikrine Türkler şiddetle karşı. Yüzde 75'lik kesim, o tarihte Öcalan'ın idam edilmesini istiyor. Kürtlerde ise Öcalan'ın şartlarının iyileştirilmesiyle alakalı olarak yüzde 34'ü 'Serbest bırakılsın', yüzde 27'si 'Ev hapsi olsun' diyor.

YÜZDE 19 EVET DİYOR 

- Kürtlerinyüzde 66'sı devletin Öcalan'la görüşmesi gerektiğini söylüyor. Türklerde bu oran yüzde 11. Ortalamaya vurunca yüzde 19 'Görüşülsün' diyor.

- Ancak, Adil Gür'e göre Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun görüşme konusundaki olumlu sözleri, bu oranı bir miktar daha artırmış ve yüzde 25-30'lara çıkarmış olabilir.

Vatandaş ikna olmalı

Yaklaşan üç seçim öncesi böyle bir girişimi 'Ateşten gömlek giymek'le eşdeğer bulan Gür, kamuoyunun çoğunluğunun İmralı ile müzakereye 'Hayır' dediğini vurguluyor. İşte Adil Gür'ün tespitleri: 

- Türkiye'de, 2014 Martı'nda yerel seçim, sonra Cumhurbaşkanının halk tarafından belirleneceği seçim ve sonra milletvekili genel seçimleri var. Böyle bir tabloda, samimi olabilirler ama gerek AK Parti'nin, gerek CHP'nin çok radikal adımlar atabileceğini zannetmiyorum.

- 2009'DA benzer bir tablo yaşandı. Bazı adımlar atıldı ama Habur olayıyla yarıda kaldı. Bu konuda ilerleme sağlanması için tüm siyasi partilerin elini taşın altına sokması, sokaktaki vatandaşın Türkiye'nin üniter yapısının bozulmayacağı konusunda ikna edilmesi gerekiyor.

Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Özer Sencar, Eylül 2012'de yaptıkları kamuoyu araştırmasına göre PKK ile görüşmeye destek verenlerin oranının yüzde 42'yi bulduğunu söyledi. Sencar'ın değerlendirmeleri şöyle:

YÜZDE 49 HAYIR DİYOR

- 27 ilde, 14-19 Eylül 2012 tarihleri arasında, toplam bin 275 kişi ile 'Türkiye'de Siyasal Durum Araştırması' yaptık. Araştırmadaki sorularımızdan biri de PKK ile görüşmelere ilişkindi. Araştırmaya katılanların yüzde 42'si, PKK ile hükümetin yeniden görüşmesi fikrine destek verdi. Oranın yüzde 40'ın üzerine çıkması önemli bir rakam. AK Partili seçmenin yüzde 46'sı, CHP'li seçmenin ise yüzde 48'i PKK ile yeniden görüşmeden yana. Ancak siyasi parti yönetimlerinin tabanlarındaki bu talep ve beklentiyi bugüne kadar yansıttıkları söylenemez. Görüşülmemesini isteyenlerin oranı yüzde 49'u buluyor. Kararsız kitle de var.