BIST 10.191
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.403,91
HABER /  GÜNCEL

Güney'in Paralı Askerler filmi yorumu!

Salih Güney son zamanlardaçok konuşulan ve ilk kez yayınlanan 'Paralı Askerler' filmi hakkında bakın nasıl bir yorum yaptı..

Abone ol

Salih Güney, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1970 yılında çekilen ve başrollerinde Tony Curtis, Charles Branson gibi dönemin ünlü aktörleriyle kendisi ve Fikret Hakan gibi isimlerin rol aldığı "You Can't Win 'Em All" adlı filmin Atatürk aleyhtarı olmadığını belirtti.

Türkçe'ye "Paralı Askerler" olarak çevrilen ve ilk kez yabancı bir aktörün Atatürk'ü canlandırdığı filmin görüntülerinin sinema yazarı Ali Murat Güven tarafından bulunduğunu ifade eden Güney, filmin bazı bölümlerinin görüntülerinin ilk kez TRT'de yayınlandığını anlattı.

Yaklaşık 33 milyon dolar maliyetle çekilen filmde Yüzbaşı Enver adlı bir Türk subayını canlandırdığını belirten Güney, şöyle konuştu.

"Bu film, bazı kişilerin kaprisleri yüzünden yasaklandı. Charles Branson'un bir gazetenin röportaj teklifini geri çevirmesinin ardından film aleyhine kampanya başlatıldı. Bizleri vatan hainliğiyle suçladılar. Hatta kızım olduğunda 'vatan haininin kızı oldu' diye haber yaptılar. Filmde çalışan bir kişinin işinden olmasıyla birlikte bu propaganda iyice arttı.".

Filmin Atatürk aleyhtarı olmadığını savunan Güney, "Bu film, İstanbul'un tarihi bölgeleri ile Efes gibi yerlerde çekildi. Müthiş bir Türkiye reklamı yapılıyordu. Ben ve Fikret Hakan, Osmanlı subaylarıydık. Bu bir rol. Vatan haini ilan edildik" dedi.

Filmin Türkiye'de tamamının yayınlanmasını istediğini dile getiren Güney, şunları kaydetti.

"Bu filmde Tony Curtis ve Charles Bronson gibi dönemin yıldız oyuncuları oynuyordu. Brad Pit ve Angelina Jolie'nin Türkiye'de film çekip yayınlanmaması gibi bir şey. O dönemde yapılan karalama kampanyası nedeniyle yayınlanamadı. Filmde Atatürk aleyhtarı bir şey yok. Filme Genelkurmay Başkanlığı bile yardımcı oldu. Bu yüzden geç de olsa yayınlanmasını istiyorum."

FİLM

İngiltere yapımı savaş, macera türündeki filmi Peter Collinson yönetti. Leo Gordon'un senaryosunu yazdığı filmin konusu, Kurtuluş Savaşı yıllarında Türkiye'de geçiyor.

Filmin başlıca rollerini Hollywood'un iki ünlü oyuncusu Tony Curtis ve Charles Bronson'un yanı sıra Fransız Michele Mercier paylaşıyor. Fikret Hakan ve Salih Güney'in de rol aldığı filmin diğer Türk oyuncuları arasında Erol Keskin, Yüksel Gözen, Bülent Gültekin, Mümtaz Alpaslan, Suna Keskin ve Kayhan Yıldızoğlu da bulunuyor.

Filmde Atatürk rolünü Patrick Magee canlandırıyor. Çekimleri tamamıyla Türkiye'de gerçekleştirilen filmde, "Josh" ve "Adam" adında iki paralı askerin silah satmak amacıyla Anadolu'ya gelmesini daha sonra Kurtuluş Savaşı'na Türklerin yanında katılması, milis güçler ve Kuvayı Milliye arasındaki ilişkiler anlatılıyor.