BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay Başkanı tahliyeler için ne dedi?

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Hizbullah liderlerinin de tahliyesi neden olan tutukluluk sürelerine ilişkir tartışmalı durumu değerlendirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER- Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, aralarında Hizbullah liderlerinin de bulunduğu çok sayıda tutuklulunun tahliyesine neden olan tutukluluğu sınırlayan düzenlemeyle ilgili sert konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in "Yargıtay dosyaları öne almıyor" yönündeki suçlamalarıyla ilgili 'Mazaret üretilmesin, çözüm üretilsin' diyen Gerçeker, tutukluluğun sınırlanmasına yönelik yasal bir düzenleme yapılmadığı sürece tahliyelerin süreceğini de açıkladı.

Gerçeker, tutukluluğu 10 yılı aşan örgütlü suçlardan yargılanan kişilerin serbest kalması sürecinde yaşanan tartışmalarla ilgili soruları yanıtladı.

"Yasa değişmezse tahliyeler devam eder" açıklamasından bulunan Gerçeker'in konuşmasının satır başları şöyle:

"Yargıtay'daki dosya sayısı 1.5 milyonu aşmış durumda. Yargıtay'ı suçlamak,

TOPLAM KAÇ KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK?
Terör suçlarında tutukluluk sürelerinin 10 yılla sınırlandırılmasının ardından gelen tahliyeleri değerlendiren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yeni düzenlemeyle tahliye olabilecek kişi sayısını açıkladı. HABERLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN!

 arkadaşlarımızı eleştirmek yanlış. Maddenin yazılışından kaynaklanan sorunlar var. Meclisten çıkarken ağır ceza mahkemeleri, özel yetkili ceza mahkemeleri arasında fark öngörülmemiş. Ek bir önergeyle özel yetkili mahkemelerde tutukluluk süresi 2 katına çıkarılmış. Eğer bu durum beğenilmiyorsa yeni bir yasal düzenleme yapılabilir. Ancak şuanki karar nedeniyle tahliyeler mecbur ve sürecektir. "

DEVLET POLİTİKASI OLARAK ELE ALINMALI

"Tepkilerin odağında yargıtayın olması gayet doğaldır. Olayın gerçek niteliği ortaya çıksın ve arkadaşlarımız haksız yere suçlanmasın. Devlet politikası olarak ele alınması ve çözümlerin ortaya koyulması gerekiyor."

TEPKİLER YERSİZ DEĞİL

Tahliyelere tepkileri anlayışla karşılayan Gerçeker, "Elbette tepki yatabilir. Hukukçu olmakla toplum vicdanı arasında çelişkiler olur. Bir hakim tarafsız olmak zorundadır. Toplum vicdanından bir insan suçlu görülebilir. Ancak yasal düzenleme, 'Şu kişiyi en fazla şu süre içerisinde tutuklu tutabilirsin' diyorsa hakim bunun dışına çıkamaz. Mazeret bulmak yerine çözüm üretmek gerekir" dedi.

BÖLGE MAHKEMELERİ ŞART

Gerçeker, sorunların uzuyan yargılama süresinden kaynaklandığını da belirterek, 2007'de öngörülen Bölge Adliye Mahkemeleri açılmış olsaydı davaların sonuçlandırılabileceğinin altını çizdi.

"Yapısal sorunlar nedeniyle davalar uzun sürüyor. 2010'un sonuna kadar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesi gerekiyordu. Hala kurulmadı. Daire sayılarının arttırılması da çare değil. 2007'de faaliyete geçilmiş olsaydı. Bu konu bu noktaya gelmezdi."