BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Gümrükteki rüşvet Ankara'ya uzanır mı?

İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlü'ğünde ortaya çıkan rüşvet olayının ayrıntılarına inildikçe ucunun Ankara'ya kadar uzanacağı iddia ediliyor

Abone ol

Mekanizma Ankara'ya uzanır İstanbul gümrüklerindeki "rüşvet ve yolsuzluk" iddialarıyla ilgili gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili konuşan eski Gümrük Başmüfettişi Aykut Onur Kalaycı, "Gümrüklerde rüşvetin önü kesilmez" dedi.

RÜŞVET MEKANİZMASINI ANLATTI

İnternette yazdığı yazılarla gümrük operasyonunu başlatan isim olarak gösterilen eski Gümrük Başmüfettişi ve Gazeteci Aykut Onur Kalaycı gümrüklerdeki rüşvet mekanizmasını Taraf gazetesine anlattı. Kalaycı "Bu çapta bir kaçakçılık gümrükten Ankara'ya kadar uzanan bir mekanizmayı zorunlu kılar. Bir gümrük muayene memuruna rüşvet vererek bu işler olmaz" diye konuştu.

Rüşvetin önü kesilmez Gümrüklerde kaçakçılık ve istihbarat dairelerinde çalışmış olan Aykut Onur Kalaycı, "Gümrüklerde rüşvetin önü kesilmez" derken rüşvet mekanizmasının ithal mallara uygulanan vergiyi ödememek için yapıldığını aktardı

CEP TELEFONLARI HAFIZA KARTI GİBİ GÖSTERİLİYOR

Kalaycı son operasyonda da benzer bir durumun olduğunu belirterek şunlan söyledi: "Bugün cep telefonlanndan ithalat aşamasında alman bir sürü vergi var. Bu vergilerden kaçabilmek için cep telefonlannı hafıza kartı gibi gösteriyorlar. Binlerce telefonun sokulduğunu biliyoruz. Telefon olarak değil hafıza kartı olarak gösteriliyor çünkü hafıza kartının vergisi yok."

Garibanlara şirket kurduruyorlar Aykut Onur Kalaycı yurtdışından mal ithal edenlerin olası bir operasyon durumunda yakalanmamak için mal varlığı olmayan üçüncü şahıslar adına şirket kurduklarını anlattı.

5 ALTIN FIRMA KURULMUŞ

Kalaycı, "Bu olayda da bu işi yapmak için beş altı firma kurmuşlar" diyor.

Müşavirler ayarlıyor Kalaycı, şirketlerin A. Onur Kalaycı kurulmasından sonra sistemin nasıl işlediğini ise şöyle aktardı: "Eski adı gümrük komisyoncusu olan gümrük müşavirleri burada devreye girer. Bütün organizasyonu gümrük müşavirleri yapar. Yani rüşvet bağlantısını bu kişiler yapar.
Mekanizma aşağıdan yukanya doğru muayene memuru, tescil memuru, kayıt memuru, gümrük müdürü, gümrük muhafaza memuru şeklinde kuruludur.

Gümrükte çalışan bu memurlar bundan nasiplenir, ama en büyük payı gümrük müdürü alır. Mesela son olayda kargo gümrük müdürü en büyük payı almış."

RÜŞVETLERİN BİR BÖLÜMÜ ANKARA'YA GİDİYOR 

Kalaycı gümrükçüler tarafından kendisine "Taşra gümrüklerinde toplanan bu rüşvetlerin bir kısmı Ankara'ya gidiyor" bilgisinin de aktarıldığın söyledi.

Ankara'da gümrükle ilgili kurumların büyük operasyonlarda mutlaka devrede olduğunu iddia eden Kalaycı şu örneği verdi: "2007 yılında bir operasyon yapıldı.

Aralarında üst düzey gümrükçülerin de bulunduğu 22 kişi şu anda İstanbul'da 6. Ağır Ceza'da yargılanıyor. Bu gümrükçülerin durumunu ele almak için Teftiş Kurulu toplandı.
Bu toplantıya Gümrük Müsteşarı, Gümrük Muhafaza Genel Müdürü, Baş Hukuk Müşaviri katılır.
Normalde bu gümrükçülerin meslekten atılmalan gerekirdi. Ama çok büyük suçlamalar yapılan, ağır cezada yargılanan bu 22 gümrükçü ceza almadı."

Rütbeye göre pay Aykut Onur Kalaycı, alman rüşvetin dağıtılmasında da herkesin rütbesi oranında payını aldığını belirtti.

Kalaycı, kapsamlı bir kaçakçılık araştırmasının Ankara'ya kadar uzanması gerektiğini söyleyerek "Tabii düzgün çalışan insanlar da var. Ama bu iş on lira beş lira verilen eski tabirle 'bahşiş' alman bir iş değil. Organizasyon yapılmadan kaçakçılığın yapılması mümkün değildir. Bu iş Ankara'ya uzanır" dedi.
SADIK GÜLEÇ