BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.427,20
HABER /  POLİTİKA

Gülden Lübnan garantisi

Lübnan'a asker gönderilmesi konusunda Dışişleri Bakanı Gül kamuoyuna şu sözü verdi

Abone ol

Dışişleri Bakanı Abdulllah Gül, Lübnan'a asker gönderilmesi konusunda teknik çalışmalar yapıldığını belirterek ''yakında bir neticeye varılacaktır'' dedi.

Gül, Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Lübnan'a asker gönderilmesi konusunda Şam'ın görüşlerini birinci elden öğrenme imkanı olacağını belirtti.

Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderilmesi konusunda teknik çalışmalar yaptığını belirten Gül, "bu değerlendirmeler tamamlandıktan sonra hükümetimiz bir karara varacaktır" diye konuştu.

Gül, Lübnan'a gönderilecek Türk askerlerinin hiçbir şekilde çatışmacı bir görev üstlenmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Gül'ün Suriye gündemi

Lübnan ve İsrail'in ardından Suriye'ye gidecek olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Şam yönetiminden Hizbullah üzerindeki etkisini kullanmasını isteyecek.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşecek olan Gül, Esad'a 'üzerinize düşen sorumlulukları yerine getirin' diyecek.

Lübnan'a asker gönderilmesi konusunda incelemeler sürerken, Türkiye uluslararası gücün transferinde geçiş ülkesi olmayı teklif etti.

Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermek konusundaki kritik kararı öncesinde bölge ülkelerinin nabzını yoklamak isteyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül önce Lübnan'a ardından İsrail'e günü birlik ziyaretler gerçekleştirdi.

Lübnan'daki temaslarında Hizbullah ile Lübnan ordusunun ne kadar birlikte hareket ettiğini anlamaya çalışan Gül, Kudüs'teki görüşmelerinde de İsrail'in uluslararası güçle ilgili beklentilerini tarttı.

İsrail hükümeti Türkiye'nin asker göndermesini ısrarla istedi, Gül ise Lübnan'da gördüğü yıkımı anlatıp kalıcı barış için İsrail'in atması gereken adımları sıraladı.

Gül bir hafta içinde üçüncü bölge ülkesi Suriye'ye de gidiyor. Devlet Başkanı Beşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ile görüşecek olan Gül, 'bölgede yeni dengeler kurulurken Suriye'nin yapıcı bir tutum takınması gerektiği" görüşünü aktaracak.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Lübnan'a asker gönderilmesi ile ilgili kesin kararın alınmadığını, ilk Türk askerinin Lübnan'a ayak basmasının ise vakit alacağını belirtiyor.

Eğer karar verilirse uluslararası toplum Türkiye'den kara unsurlarından oluşan bir askeri birlik göndermesini bekliyor.

Daha çok lojistik ve insani amaçlı birlikteki askerlerin hafif silah taşımaları, koruma için de ayrı bir silahlı birliğin görevlendirilmesi bekleniyor.

Birliğin görev yeri, sayısı ve fonksiyonu konusunda ise siyasi karar alınacak.
Bölgedeki barış gücünün parasını ise Birleşmiş Milletler karşılayacak