BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.398,16
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Google'ın sürpriz kararı

2005 yılının son aylarında hizmet vermeye başlayan Google Reader, 1 Temmuz’da kapanıyor.

Abone ol

2005 yılının son aylarında hizmet vermeye başlayan ve o tarihten itibaren milyonlarca kullanıcının Atom ve RSS beslemelerini takip etmesini sağlayan Google Reader, 1 Temmuz’da kapanıyor.

Önce RSS ve Google Reader’ı açıklayalım.

Ali Yaman ve Dürdane Kılıç'ın derlediği habere göre, RSS (Rich Site Summary) “Zengin İçerikli Site Özeti” anlamına gelmektedir. Kısacası takip ettiğiniz bir bloglara ve podcastlara yapılan eklemeyi, yeni haberleri size bildiren özet mesajıdır.

RSS, içeriğin uygulama ve önyüzden bağımsız, en kısa yoldan en fazla kişiye ulaştırılabilmesini sağlar.Google Reader ise Google tarafından oluşturulmuş dünyadaki çoğu sitenin RSS uzantılarının topladığı web tabanlı bir uygulamadır. Google hesabı alarak buradan istediğiniz RSS’e üye olabiliyorsunuz. Google Reader ilk kurulduğu dönemde büyük bir ilgiyle karşılaşmış ve sadık bir kullanıcı kitlesine sahip olmuştur. Ama yıllar geçtikçesosyal paylaşım sitelerinin artması Reader’in kullanıcılarını kaybetmeye başlamasına sebep oldu.

Gelelim Reader’ın hazin sonuna. Geçen günlerde Google yetkilileri tarafından açıklamada üye kaybının ve ilginin az olması nedeniyle Google Reader’ın 1 Temmuz’da tamamen kapatılacağı açıklanmıştır. Bu haberden kullanıcıların pek memnun olduğu söylenemez. Reader’ı kurtarma çabaları imza kampanyaları düzenlenmesine ,Taksim de yürüyüş yapma etkinliklerine kadar gitmiştir. Google Reader’ın kapatılması milyonlarca kullanıcının farklı alternatifler aramasına neden oldu.Reader yerine kullanılabilecek wep ve mobil uygulamalar üzerinde iyi çalışan RSS uygulamaları da şimdiden görücüye çıkmış durumda. Biz sizin için 4 tanesini seçtik

1. Feedly (ücretsiz, web, iOS, Android)

Feedly, geçtiğimiz hafta yaklaşık 500.000 Reader kullanıcısının sistemlerine kayıt yaptırdığını açıkladı. Firma, artan talebi karşılayabilmek için yeni sunucular açmak ve bant genişliğini tam 10 kat arttırmak zorunda kaldı. iOS ve Android uygulaması ücretsiz hizmet vermektedir. Ayrıca Chrome veya Safari eklentisi olarak kullanmakta mümkün.

2)Newsblur (ücretsiz, web, iOS, Android)

Newsblur Android, iPad ve iPhone uygulamalarıyla hizmet ediyor. Ancak ücretsiz hizmet, aynı anda en fazla 12 siteyi takip etmenize izin veriyor. Daha fazla siteyi takip edebilmek için, site sayısına göre ayda 1, 2 veya 3 dolar ödeyebiliyorsunuz.

3) Netvibes (ücretsiz, web)

Sunucu ve istemci arasında olan dosya alışverişini en aza indirgeyerek her şeyin çevrimiçi yönetilmesini sağlıyor. Site aynı zamanda görsel tema ("Tema") kullanarak Özel Pano ve Kamu Page görünümünü özelleştirmek için olanak sağlar. Netvibes çeşitli temalar ("Netvibes Temalar") sunuyor ama aynı zamanda Tema editörü aracılığıyla Sizin İçeriği kendi Temalarınızı oluşturabilirsiniz.

4)Pulse (ücretsiz, web, iOS, Android)

RSS kaynaklarını dergi stiline büründüren Pulse iyi iş çıkarıyor. RSS kaynaklarını eklemek için URL yerine öncelikle internette, Tumblr ve Facebook sayfalarında arama yapmanız gerekiyor.

5)Fever (30 dolar, web)

RSS hizmetlerinin önemli bir sorunu, Google Reader diledikleri zaman kendilerini ortadan kaldırabilmeleri. Eğer kendi RSS okuma hizmetinizi kurmak isterseniz, bu size 30 dolara malolacak.

Bunların dışında Google Takeout servisi ile Google Reader RSS listesini yedeklemek mümkün.