BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Gökle depremin ilgisi yok

Deprem uzmanı Prof. Eyidoğan, depremle gökyüzü hareketlerinin arasında ilişki olmadığını söyledi.

Abone ol

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Ulusal Deprem Konseyi adına yaptığı açıklamada, 29 Mart 2006 tarihinde gerçekleşecek olan ‘Tam Güneş Tutulması’nın, Brezilya kıyılarından başlayıp Atlantik Okyanusu, Gana, Nijerya, Çad, Libya, Mısır, Türkiye, Gürcistan, Kazakistan, Rusya ve Moğolistan hattını takip edeceğini ve bu hat üzerinde izlenebileceğini anımsattı.

Eyidoğan, şunları kaydetti:

“Bu doğal olay, maalesef daha önce de olduğu gibi, depremlerle ilişkilendirilen dedikodulara maruz kalmaktadır. Dünyada her yıl büyüklüğü 6 ve daha fazla olan 150’ye yakın deprem oluşmaktadır. Bu kadar çok deprem olunca, istatistiksel açıdan her güneş ve ay tutulmasının öncesine ve sonrasına tesadüf eden büyük bir deprem bulunabilmektedir.

Bugüne kadar depremlerle güneş ve ay tutulmaları arasında bilimselolarak kabul gören bir ilişki kurulamamıştır. Hal böyleyken, bilim dünyasınca onaylanmamış bir konuyu halkta panik ve huzursuzluk yaratacak şekilde yer ve tarih vererek yayanları ve yayılmasına neden olanları ‘mesleki etik ve sorumluluk’ ilkelerine bağlı kalmaya davet ediyoruz.

Tam güneş tutulması gibi toplumda bilim ve turizm şenliğine dönüşebilecek boyuttaki bir doğal olay, kamuoyunu korkutucu ve yanıltıcı yönde kullanılmamalıdır.”