BIST 10.197
DOLAR 32,34
EURO 34,89
ALTIN 2.394,14
HABER /  GÜNCEL

Genç annelere üzücü haber!

İlk çocuğunu 19 yaşından önce doğuran annelerin obezite riskinin üçte bir oranında arttığı belirtildi.

Abone ol

Uzmanlara göre hamilelik boyunca kötü beslenme sonucu alınan kilolar yaşam boyunca terk etmiyor.

Genç yaşta anne olmanın doğum sonrası vücudun tekrar eski haline gelebilmesi için avantaj olduğu düşünülür. Ama ABD'de yapılan bir araştırmada genç yaşta anne olan olan kadınların daha sonraki yaşlarda anne olanlara göre aşırı kilolu olma olasılığının daha fazla olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre genç anneler hamilelik boyunca aldıkları kiloları sonraki dönemlerde veremiyor.

GENÇ ANNELERİN ÇOK FAZLA ACİL SORUNLARI OLUYOR

Özellikle 19 yaş öncesi anne olan kadınların aşırı kilolu olma oranı üçte bir oranında artıyor. Araştırmaya öncülük eden Dr. Tammy Chang "İlk kez genç annelerde yüksek obezite riskini tespit ettik. Bu da uzun vadeli sağlık riski getiriyor. Genç anneleri tedavi ettiğimizde çok fazla acil sorunları olduğunu gördük" dedi.

Irk, eğitim ve kişisel geçmişini de dikkate alan bilim insanları 19 yaşından önce anne olan kadınların, 20 yaşından sonra anne olan kadınlara göre obez olma riskinin yüzde 32 arttığı kaydedildi.

Michagen Üniversitesi uzmanları 20 ile 59 yaş arası kadınlar üzerinde ilk kez genç yaşta anne olma ile obezite arasındaki ilişki incelendi.

Dr. Chang American Journal of Obstetrics and Gynecology dergisinde yayımlanan makalesinde "Çocuk anne ile obezite arasındaki ilişkinin nasıl gerçekleştiği ile ilgili araştırmanın daha da ilerletilmesi gerekiyor. Obezite engellenebilir bir hastalık. Sonraki dönemlerde pahalı sağlık sorunları ve geri dönülemez sorunlar yaratabiliyor" dedi.