BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.389,64
HABER /  GÜNCEL

Dolunay onları çok etkiliyor!

Köpekbalıklarının ayın hareketine göre davranışlarını değiştirdiği ortaya çıktı.

Abone ol

Ayrıca köpekbalıkları suyun sıcaklığına göre de bulunduğu konumu değiştiriyor.

Köpek balıklarının dolunay çıktığında ve sıcak sularda en derine dalış yaptığı belirtildi. Yaklaşık üç yıldır Filipinler'in doğusundaki Micronesia Palua mercan kayalıkları yakınlarında araştırma yapan uzmanlar çoğu dişi 39 gri kaya köpekbalıklarını (Carcharhinus amblyrhynchos) üç yıl gözlemledi.

ISI YÜKSELDİĞİNDE 60 METRE KADAR DERİNE İNİYORLAR

Köpekbalıkları kışın yüzeye yakın yüzerken, yaz aylarında ortalama 35 metre derinlikle yüzdüğü ortaya çıktı. Mevsimsel olarak ısı yükseldiğinde köpekbalıklarının 60 metre kadar derine indiği de bilim insanlarının gözlemleri arasında yer alıyor.

DOLUNAYDA EN DERİNE İNİYORLAR!

Köpekbalıklarının ayrıca davranışlarını ayın döngüsüne göre değiştirdiği belirtildi. Ay dolunay şeklini aldığında köpekbalıkları en derine inerken yeni ay döneminde yüzeye yaklaşıyor.

Daha önceki araştırmalarda kılıçbalığı, sarıkanat ve büyük gözlü tonbalıklarının da içinde olduğu su yırtıcılarının dolunay çıktığında derinlerde yüzdüğü belirtilmişti. Bu çalışmada ayın parkallığının büyük balıkların hareketlerini etkilediği kaydedildi.

Aynı zaman da köpekbalıkları güneşin hareketine göre de hareket ediyor. Güneş öğlen vakti tam tepede iken köpekbalıkları derine iniyor, güneş parlaklığını kaybettiğinde köpek balıkları yüzeye yakın yüzmeye başlıyor.

Western Australia Üniversitesi'nden Gabriel Vianna, kaya köpek balıklarının davranışlarını inceleyn ilk çalışma olduğuna dikkat çekerek gri kaya köpekbalıklarının bu şekilde davranmasının sebebini enerjisini korumak, yiyecek bulmak ve olası büyük köpek balıklarının saldırısından kaçmak olarak açıklıyor.

Köpekbalıklarıyla ilgili bu çalışma PLOS ONE dergisinde yayımlandı.