BIST 10.241
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.376,16
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu o iddia için ne dedi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geri çekilme sürecinde TSK’ya yazılı emir verileceği yönündeki iddialarla ilgili konuştu.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,"Yasaların öngördüğü kuralların dışında kimsenin talimat verme yetkisi de yok hakkı da yoktur." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. 23 Nisan resepsiyonuna katılıp katılmayacağının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Bir sorun çıkmazsa katılacağım." cevabını verdi. TSK’dan gelen açıklamanın hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Yasaların orduya verdiği görev var. Yasalar çerçevesinde ordu da görevini yapacak. Bu büyütülecek bir olay değil." ifadelerini kullandı.

"YETKİ ZATEN HÜKÜMETTE"

Bir gazetecinin, "Bu noktada TSK’ya yazılı emir verilmesi gündemdeydi. Başbakanlık kaynakları yalanlamadı. Başbakan da yetki bizde demişti.” sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, "Yetki zaten hükümette. Bir Jandarma Genel Komutanlığı var. İçişleri Bakanlığı’na bağlı. Emniyet Genel Müdürlüğü gibi işlev görür. Kırsal alandaki yasalara aykırı işlemlerle ilgili Jandarma Genel Komutanlığı çalışmasını yapar. Bir de Genelkurmay’a bağlı Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri var. Bunlar hükümetin talimatı ile görev yaparlar. Yasaların verdiği görevleri yerine getirirler. Jandarma’nın yaptığı iş ile ordunun yaptığı işi birbirinden ayırmak gerekir. Bir yerde gerçekten büyük olaylar olduysa, devletin ve hükümetin temsilcisi olan vali orduyu olayları yatıştırmak üzere görev davet eder. Bir davet gelmeden ordu kendiliğinden gitmez. Bu bildiğimiz olaylardır." diye konuştu. Aynı gazetecinin, "Bahçeli, böyle bir emrin uygulanması da verilmesi de suç, demişti." şeklindeki ifadesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Kimse yasalara aykırı talimat veremez. Yasaların öngördüğü kurallar vardır, ilkeler vardır. Parlamento’nun iradesidir. Milli iradedir. Yasaların öngördüğü kuralların dışında kimsenin talimat verme yetkisi de yok hakkı da yoktur." dedi.