BIST 10.291
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,93
HABER /  POLİTİKA

Gece Yarısı Ekspresi’ itirafı

Bir dönemin en çok tartışılan filmleri arasındaydı. Ve bugün bir Türk bakan, anlatılanları kısmen de olsa doğruladı.

Abone ol Adalet Bakanı Şahin, “Gece Yarısı Ekspresi” filminin verdiğini belirterek, “Bazı bölümleri abartılı olsa da gerçek payı var” dedi. İşte bir dönemin en çok tartışılan o filmi ile ilgili Bakan Şahin'in itirafları.

Adalet Bakanı Şahin dün Edremit Adalet Sarayı’nın açılışını yaptı. Son 5 yılda 89 müstakil adliye sarayını açıldığını hatırlatan Şahin, bunlara Edremit ve Balıkesir’de yaptırılan adliye saraylarının da ekleneceğini söyledi.

Cezaevlerindeki koşulların iyileştirilmesi için de çalışma başlatıldığını söyleyen Şahin, bir ülkedeki adaletten azami yararlanabilmek ve gerçekten adalet konusunda sorunu en asgariye indirebilmek için modern adalet sarayı yapmanın yeterli olmadığını anlattı. Adalet Bakanı, şöyle konuştu: “Koğuş sistemine göre üst üste 50- 80 kişinin aynı koğuşta bulunduğu cezaevi şartları Türkiye’ye yakışmıyor. ‘Türkiye’ye imaj açısından en büyük zararı kim vermiştir, ne vermiştir?’diye soracak olursanız, yabancıların çevirdiği ülkemizdeki cezaevi koşullarının biraz da acımasız şekilde eleştirildiği, ‘Gece Yarısı Ekspresi’ adlı film vermiştir. Ancak, bazı bölüm itibariyle abartılı olsa da hakikat payı vardır. Ama son yıllarda cezaevi koşulları önemli ölçüde iyileştirilmektedir, yeni ve modern cezaevleri yapılmaktadır.”

O film neyi anlatıyordu?
1978’li yılların sonunda vizyona giren “Gece Yarısı Ekspresi” filmi Türkiye’nin demokrasi imajına büyük darbe vurmuştu. Oliver Stone’un yönettiği filme, Billy Hayes adlı mahkumun yazdığı biyografi kaynaklık etmişti. “Gece Yarısı Ekspresi” nde Hayes karakteri cezaevinde tecavüze uğruyor, polisler tarafından sürekli olarak işkence görüyor ve dayak yiyordu. Billy Hayes yıllar sonra İstanbul’a gelip ve Türk halkından özür dilemişti..

Nusret Demiral’dan sembolik yargılama
DGM eski Başsavcısı Nusret Demiral’ı gören Bakan Şahin, Edremit 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonuna davet etti. sret Demiral’ı kürsüye davet etti. Kürsüye çıkan Demiral, sembolik yargılama yaptı. Bu arada davetliler arasında bulunan bir kişi “Yargılanmanız hala sürüyor mu?” diye soru yöneltince Şahin, “Yargılanan ben değilim ki, kardeşim” diye tepki gösterdi. Kürsüye çıkan Demiral, “Duruşma bitmiştir. ‘Sanık suçunu ikrar ettiğine göre artık cezasını kendisi versin’diyoruz ama yargının devam edip etmemesi yüksek mahkemenin takdirine bırakılmıştır. Ve ben şunu söylüyorum sayın bakanım görevli arkadaşlarımız 3 şeyi önde tutacaklar bunlar vatan, devlet, millet” dedi. Şahin, Demiral’a “Bu makamda kaç yıl oturdunuz?” sorusunu yöneltti. Demiral, “43 yıl” yanıtı verdi.