BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.426,40
HABER /  SAĞLIK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi koronavirüsle her alanda mücadele ediyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılarak binlerce ölüme neden olan yeni tip coronavirüs (Covid-19) ile ilgili kapsamlı bir mücadele içine girdi.

Abone ol

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi küresel sağlık krizi koronavirüs pandemisi nedeniyle şehirde adeta OHAL ilan etti. Ölümcül salgın ile her alanda ciddi bir bir seferberlik başlatıldı. 

Başkan Fatma Şahin öncülüğünde belediyenin tüm birimleri koordineli ve bütünsel bir yaklaşımla harekete geçirilerek önemli ve elzem tedbirler bir bir hayata geçirildi. 

Şehrin giriş ve çıkışlarına sağlık standı kuruldu

Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen ateş ölçerlerle şehrin giriş ve çıkışlarında kurulan sağlık stantlarında görevli doktorlar aracılığıyla vatandaşların muayenesi yapılarak Corona Virüs (COVID-19) salgınının şehir dışından gelişi engelleniyor.

Toplu taşıma araçları denetleniyor

Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü coronavirüsle mücadele kapsamında vatandaşların sosyal izalasyon kurallarına uymalarını sağlamak amacıyla şehir içi toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alımı engelleniyor.

GASMEK kurslarında maske üretimine başlandı 

Belediye, ölümcül salgınına karşı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GASMEK), son günlerde en çok ihtiyaç duyulan maske üretimine başladı.

Web sitesi yeni hizmetleriyle çalışmaya başladı 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi salgına karşı alınan önlemlerine bir yenisini daha ekledi. Daha öncesinde başlattığı online çalışmaların kapsamını genişleterek birçok işlemi evden çıkmadan web sitesi üzerinden rahatlıkla yapılmasını sağladı.

Başkan Şahin tedbirleri yerinde inceledi

Başkan Fatma Şahin, Büyükşehir ekiplerinin korona virüs salgınına karşı aldığı tedbirleri yerinde inceleyerek ekibiyle beraber yapılan çalışmaları ve alınan tedbirleri denetledi. Vatandaşları dinledi.

112 acil ambulanslarını hijyeni Büyükşehir'e emanet 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yeni tip coronavirüs  salgınına karşı yoğun mesai harcayan 112 Acil ambulanslarının dezenfektesine başladı. Büyükşehir, kentte bulunan bütün ambulansların hijyenini sağlayacak.

Otobüs ve tramvaylara 'sosyal mesafe şeridi' 

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede değinilen “toplu taşımalarda araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olması” gerektiğinin belirtilmesinden sonra Büyükşehir örnek bir uygulama başlattı. Tramvay ve bünyesinde bulundurduğu otobüsler başta olmak üzere bütün toplu taşıma araçlarına yönelik “Sosyal Mesafe Şeritleri”  çekilmeye başlandı.

Corona Virüsü’nün bulaşıcılığını engellemek için önemli bir tedbir olan sosyal mesafenin korunması için yapılan çalışma, toplu taşımalarda koruyucu bir ulaşım sağlayacak. İlerleyen günlerde mavi ve sarı özel halk otobüslerine yönelik şerit çalışmaları tamamlanacak.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, gündelik dezenfektan çalışmalarının yanı sıra her tramvay durağına el dezenfektanı yerleştirdi. Yolcular tramvaya binerken ve inerken duraklarda bulunan dezenfektanlarla el hijyenini sağlayabilecek. 

Türkiye'de ilk defa bir belediye virüse karşı yeşil sabun ve çamaşır suyu dağıttı 

Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde özellikle kenar mahalle ve köylerde Gaziantep’e özgü yeşil sabun ve çamaşır suyu dağıtımı yaptı. Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge gereğince Corona Virüsü önlemleri kapsamında kapatılma kararı alınan belediye ve belediyeye bağlı çalışan şirketlerin işletme sahiplerinden geçici bir süreliğine kira alınmayacağını açıklayan ilk belediye başkanlarından biri oldu. 

Hijyen tedbirleri kapsamında yürütülen çalışmalara sokak hayvanları da dahil edilerek farkındalık oluşturuldu, kentin 140 noktasında yer alan hayvan besleme noktalarında ilaçlama ve dezenfekte çalışmaları yapıldı, vitamin destekli yemlerin dağıtımı sıklaştırıldı. 

Çocuklara 20 bin kitap!

Sağlık Bakanlığı’nın evde kalınması çağrısı üzerine, öncelikle okulları tatil olan çocukların evde boş zamanlarını değerlendirmesi için yeni çalışmalar üretildi. Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı 200 bin adet yüz temel eseri ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine dağıtımına başladı. Okul öncesi çocuklar içinse boyama kitabı ve puzzle temin edildi. Büyükleri de unutmayan Büyükşehir, “Spor Kenti Gaziantep” çerçevesinde her eve satranç takımı vererek ailece spor yapılmasını hedefledi.

Kimsesiz yaşlılar için sıcak yemek dağıtımı yapıldı

Başkan Fatma Şahin, zor günlerde yaşlıları da unutmadı. Büyükşehir, İçişleri Bakanlığı’nın 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı genelgesi sonrası harekete geçti. Gelen talep doğrultusunda, yasak yüzünden alışverişe çıkamayan yaşlılara büyükşehir, sıcak yemek ve ekmek dağıtımına başladı. Durumu olmayan yaşlılara da 1 ay yetecek kuru gıda yardımı sağladı.

250 kişilik dezenfekte ekibi 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi salgına karşı kentte hijyen alarmı verdi. 250 kişinin yer aldığı 25 ekiple belediyede bulunan hizmet binalarının temizliği haricinde, kalabalık meydanlarda, ana caddelerde, banka ATM’lerinde ve kadın erkek kuaförlerinde düzenli aralıklarla temizlik çalışması başlattı. Büyükşehir Belediyesince halkın bugünlerde en çok ziyaret ettiği noktalar arasında ilk sırada bulunan eczanelere yönelik ilaçlama ve dezenfekte çalışması yapılarak örnek bir belediyecilik anlayışı sergilendi. Kent genelinde halka yoğun hizmet veren eczanelerde alışveriş esnasında herhangi bir enfeksiyona maruz kalınmaması için yeni bir çalışma organize edilerek Gazi şehirdeki tüm eczaneler dezenfekte edildi. 

Ekipler, kentte insan yoğunluğunun fazla olduğu; ana caddeler, parklar, meydanlar ve boş arsaların temizliğine ise ara vermeden devam etti. 

Belediye binaları düzenli olarak dezenfekte ediliyor 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bütün binalarda personelin ve vatandaşın sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmasının önüne geçmek amacıyla dezenfekte çalışmaları sıklaştırıldı.  Turistlerin ve vatandaşların uğrak merkezleri arasında bulunan Zeugma Müzesi, Zeugma Kafe Mağaza, Zeugma Sinevizyon, Gaziantep Sanat Merkezi ve Mutlu Kafe’de temizlik çalışmalarına öncelik verilirken, Türkiye’de engellerin tedavi merkezi olarak büyük önem atfedilen Engelsiz Yaşam Merkezi ve merkeze bağlı servis araçlarının dezenfekte çalışmaları da düzenli olarak yapılıyor. “Akıllı Eko Kent” projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalarıyla dikkat çeken Gaziantep Ekolojik Bina’nın hijyen temizliğini ön plana çıkarmak ve bu doğrultuda ziyaretçilerin sağlığını güvence altına almak için de başlatılan dezenfekte mesaisi sürdürülüyor. Ayrıca salgının şehre sirayet etmesini engellemek hedefinden hareketle kentte bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ne (GASMEK) bağlı kurumlar, Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) merkezi ve ilçelerdeki bütün binalarında, çocuk kütüphanelerinde ve kitap kafelerde planlı olarak ekiplerce hijyen işlemleri gerçekleştiriliyor. 

Online Erişim ve Uzaktan Eğitim Eylem Planı tanıtıldı

Fatma Şahin, yerel basın çalışanları ve ulusal basın temsilcileriyle telekonferans aracılığıyla bir araya gelerek hayata geçirdikleri Online Erişim ve Uzaktan Eğitim Eylem Planı’nı tanıttı.

Toplantıda; hem vatandaşların hem de belediye personellerinin yaşamını kolaylaştırarak enfekte olma riskini önleyecek Online Erişim ve Uzaktan Eğitim Eylem Planı; Online Erişim E-Belediye Hizmetleri, Online Erişim E-Devlet Hizmetleri, Uzaktan Çalışan Personelin Kontrolü, Yeni Yapılacak Online Erişim Hizmetleri ve Engelsiz Erişim Uygulaması başlıkları altında ele alındı ve hizmetin nasıl kullanılacağına dair teknik bilgiler verildi.