BIST 10.092
DOLAR 32,27
EURO 34,86
ALTIN 2.435,08
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Ford Focus yenilendi

1998'den bugüne kadar yaklaşık 4 milyon adet satılan Ford Focus yenilendi.

Abone ol

Volvo S40 ve V50, Mazda 3 ve Ford C-Max ile ortak platformu paylaşan yeni Focus, kasım 2004'ten itibaren Avrupa'da satışa sunulacak.

Önce Volkswagen hemen ardında da Opel kozlarını gösterdi. Ve şimdi sıra Ford'un. 90'lı yılların sonunda kompakt sınıfa Focus modeliyle iddiasını hissettiren Ford şimdilerde bu çıtayı daha yükseğe taşıma hedefinde.

İlk Focus'ta lanse edilen New Edge tasarım anlayışı yeni araçta daha yumuşak bir görünüm ve kıvrımlı hatlar yakalamak için terk edilmiş. Ön tasarım Ford'un Avrupa'da en çok satan modeli olan Mondeo ve mini MPV Focus C-Max'ten esinlenerek hazırlanmış.

Golf kadar muhafazakar

Ford'un ikinci jenerasyon Focus'u yaratma fikri Volkswagen ile benzerlikler taşıyor. Nitekim yeni otomobil aynı Golf gibi önceki jenerasyonlardan önemli farklılıklar içermiyor. Bunu fazla muhafazakar kalınmış şekilde yorumlamak da mümkün.

Yeni Focus keskin çizgilere sahip olmadığı gibi yuvarlak ve toplu bir yapı sergiliyor. Fakat neredeyse dikey olan kuyruğu, dikey bir panelle arka camı birleştiriyor. Yeni aracın bagaj kapasitesi tasarımından dolayı daha dar olup kuyruğu C-Max'ınki gibi dikdörtgen.

Korku salacak

Focus II'nin içi de dışı gibi daha olgun bir görünüş ve stile sahip. Öyle görünüyor ki Ford yeni spor ve trendy modeliyle Volkswagen ve Opel'i ciddi anlamda kalbinden vurmayı hedefliyor.

Yeni otomobilde bulunan yumuşak kumaş plastikler, krom sayaç ve Ford-Sony stereo sistemi rakipleriyle arasında büyük bir fark yaratacağa benziyor. Şu an piyasada olana göre daha sade bir merkez konsola sahip olsa da renkli, ergonomik ve derli toplu olduğu gözden kaçmıyor.

Daha ağır, daha sessiz

Focus yenilenirken genişlik ve uzunluk ölçüleri de, bu yeniliklerden nasibini almış. Otomobilin uzunluğu 4.34 metre ve dingil mesafesi 2.64 metreye çıkmış. Böylece yeni Focus, kompakt sınıf boyutlarının üzerinde, büyük bir aile otomobiline dönüşmüş.

Büyüyen karoser hem iç mekanda hem de bagajda kendisini hissetiriyor. Bagaj hacmi 385 litreye yükselen yeni Focus, sınıfındaki en büyük bagaj hacmine sahip otomobil olmuş.

Konfor özellikleri artırılan Yeni Focus'ta ses izolasyonuna da dikkat edilmiş. Eskiye göre daha kalın camlar ve çift kapı fitilleri, rüzgar ve yol gürültülerinin içeri girmesine engel oluyor. 100 kilogram daha ağırlaşan Focus, artık yüzde 20 daha sesiz. Dört benzinli, iki dizel

Yeni Focus'ta dördü benzinli ve ikisi dizel olmak üzere toplam altı motor seçeneği bulunuyor. Benzinli versiyonlar 1.4, 1.6, 1.8 ve 2.0 litre hacminde, dizeller ise 1.6 (109 HP) ve 2.0 (136 HP) litre.

Yeni geliştirilen ve TIWC (Twin Independent Variable Camshaft) teknolojisine sahip 1.6 litre 115 beygirlik motor yakıt tüketiminin yanında performan da sağlıyor.

Renault Megane RS ve Volkswagen Golf GTI'ya rakip olması beklenen ST ve RS versiyonları ise 2005 yılı sonlarında piyasada olacak. Otomobil Avrupa'da Trend, Sport ve Ghia ve yeni bir paket olan Titanium donanım seviyeleriyle satışa sunulacak.