BIST 10.256
DOLAR 32,25
EURO 34,91
ALTIN 2.434,45
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Alevilerin hayal kırıklığı

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, ders kitaplarından şikayetçi..

Abone ol

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, ders kitaplarında Alevilikle ilgili genel kültür anlamında ''bir bilgi dahi bulunmadığını'' ifade ederek, ''Bu da bizce Aleviliğin inanç, felsefe ve öğreti olarak verilmek istenmediğinin açık bir kanıtıdır'' dedi.

Gümüş, Mülkiyeliler Birliğinde düzenlediği basın toplantısında, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde açtıkları davanın duruşmasının 3 Ekim 2006 tarihinde Strazburg'da yapılacağını hatırlattı. Son günlerde Aleviliğin ders kitaplarına girdiği yönünde basında bazı beyanlar yer aldığını belirten Gümüş, ilköğretim ve liselerde okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitapları üzerinde yaptıkları incelemede söylenenlerin ve beyan edilenlerin doğru olmadığının görüldüğünü kaydetti.

Fevzi Gümüş, bir bütün olarak ders kitaplarına bakıldığında Aleviliğin temel ritüellerine, Alevi pratiklerine yer verilmediğinin görüldüğünü ifade ederek, ''Bu da bizce Aleviliğin inanç, felsefe ve öğreti olarak verilmek istenmediğinin açık bir kanıtıdır. Aleviliğin ders kitaplarına girdiği yönündeki açıklamalar koca bir yalandır. Aleviliğe kelime olarak ders kitaplarında yer verilmiş ancak alevilikle ilgili genel kültür anlamında bir bilgi dahi bulunmamaktadır.''

Gümüş, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 30. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ek 2. maddelerine göre çocuklara ebeveynlerinin dini inanç ve felsefelerine aykırı bir dini eğitim verilmeyeceği belirterek, buna rağmen hükümetin çocuklar üzerinden asimilasyon politikasına devam ettiğini ileri sürdü. Fevzi Gümüş, 25 yıldır Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi adı altında sürdürülen zorunlu din dersi uygulamasının sona erdirilmesini beklediklerini kaydetti.