BIST 10.056
DOLAR 32,21
EURO 34,78
ALTIN 2.430,79
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

C4 kompakt sınıfına girdi

Fransız üretici Citroen, kompakt sınıfına Xsara'nın yerine C4'ü yollara çıkarıyor.

Abone ol

Fransız üretici Citroen, kompakt sınıftaki temsilcisi Xsara'nın yerine C4'ü, Paris Otomobil Fuarı'ndan sonra yollara çıkarıyor.

Citroen, yaşlanan Xsara modelinin yerini alacak olan C4'ün resmi fotoğraflarını nihayet ortaya çıkardı. Uzun zamandır beklenen yeni model markanın kompakt sınıftaki iddiasını artıracak.

Peugeot 307 ile kardeş

Platforma bağlı kalmadan yepyeni bir otomobil yaratmayı hedefleyen Citroen mühendisleri C4'ü, kardeş kuruluş Peugeot'nun başarılı modeli 307 platformu üzerine inşa etmeye karar vermiş.

Renault Megane kadar iddialı

Uzun süreli ve hummalı bir çalışmanın ardından da ortaya sıradışı bir otomobil çıkmış. Cesur tasarımı köşeli çizgilerden oluşan otomobilin arka bölümüyse en az Renault Megane kadar iddialı.

Otomobilin sıradışı tasarımı rüzgar direncini de düşürmüş. Bu disiplinde rekor sayılabilecek 0.28 cd'lik direnç, yakıt ekonomisi ve sessizlik anlamına geliyor.

Dışı gibi içi de başka

C4, yerini aldığı Xsara'dan büyük daha görünse de boyutları hemen hemen aynı. Otomobilin dışı gibi iç mekanı da oldukça iddialı.

En ilginç detaysa hiç kuşkusuz direksiyon sistemi olacak. Dönüşlerde merkez bölümü sabit kalan direksiyonun sadece simit kısmı dönüyor. Yüksek ve derinlik ayarlarıysa özel olarak ayarlanabiliyor.

Göstergeler ortada konumlandırılmış

C4'ün hız göstergesi ve bilgi ekranları da Picasso'da olduğu gibi ön konsolun ortasına konumlandırılmış. Kokpitin genelinde kaliteli malzemelere rastlanıyor.

İç mekan tasarımı minivanla kompakt otomobil arası kullanım imkanı sunacak kapasitede. İç döşeme renkleri özel tasarlanan modelde krom öğelere de yer verilmiş. Navigasyon ekranı, müzik sistemi ve klima kontrolleri orta konsola yerleştirilmiş.

Donanım

C4'ü yolda güvenli tutabilmek için pek çok aktif güvenlik ekipmanı kullanılmış. ABS ve ESP bunlardan birkaçı. Ayrıca araçta tehlikeli bir pozisyona girildiğini hissedip alarm veren yeni bir güvenlik sistemi de bulunacak.

Valeo tarafından geliştirilen bu sistem, yol çizgilerinden çıkıldığında sürücü koltuğunu titreşimle uyaracak. Böylece uyuklayan veya dikkati dağılan sürücü yola tekrar konsantre olabilecek. 80 km/s hızın altında veya sinyal verildiğinde sistem devre dışı kalacak.

Lastik basınç göstergesi, hız limitleyici, bixenon farlar C4'ün diğer güvenlik donanımları arasında bulunuyor.

Motor beklemek yok

C4satışa sunulduğunda tüm motor seçenekleriyle alınabilecek. Böylece ilk kez bir motor için beklenmeyecek.

Benzinli motorlar 1.4 litre 88 HP ve 2.0 litre 177 HP olacak. Dizel versiyonların güçleriyse 90 HP'den 136 HP'ye kadar uzanacak.

Otomobilin satışına resmi tanıtımının yapılacağı sonbaharda düzenlenecek olan Paris Otomobil Fuarı'ndan sonra başlanacak.