BIST 9.671
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.495,27
HABER /  GÜNCEL

Firefox'un hızı kesildi

Açık kaynak kodlu tarayıcı Firefox’un yaygınlığı, internetin yaklaşık olarak yüzde 7’sine ulaştı. Ancak tarayıcının yaygınlaşma hızında ciddi bir düşüş var.

Abone ol

İnternet gözlem kuruluşu WebSideStory’nin istatistiklerine göre, açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Firefox’un yaygınlaşma yavaşladı. İlk çıktığı haftalarda hızla yayılan tarayıcı, son haftalarda düşüşe geçti. Ancak, gözlemler tarayıcının kpazar payını Internet Explorer’dan kazandığını gösteriyor. IE’nin pazar payı 29 Nisan itibariyle yüzde 88.9’a geriledi.

WebSideStory analizleri, Firefox’un ilk çıktığı aylarda, ayda yüzde 0.5’lik bir yaygınlaşma hızına sahip olduğunu, bu rakamın Nisan ayında ise yüzde 0.35’e düştüğünü gösteriyor. Öte yandan, Firefox’un ülkelere göre yaygınlığı itibariyle Almanya öne çıkıyor. Almanya’da Firefox internetin yüzde 22.6’sını elinde tutuyor. Japonya’da ise bu rakam yüzde 2.8.

‘DOĞAL KULLANICILAR’ BİTTİ

Firefox’un yavaşlaması, ‘doğal kullanıcılar’ olarak nitelenen açık kaynak yanlıları ve teknoloji meraklılarının oluşturduğu potansiyel pazarın dolmasıyla açıklanıyor. Bu sava göre, Firefox’u önce bu kişiler kullanmaya başlayınca tarayıcının gücü abartıldı. Gelecek aylarda sıradan kullanıcıların tercihi belirleyici olacak. Bir diğer görüşe göre ise, Firefox’ta çıkan açıklar, tarayıcının güvenlik imajını sarstı.

FIREFOX’UN HEDEFİ YÜZDE 10

Firefox’un yaratıcısı Mozilla Vakfı ise rakamların abartılmamasını savunarak, tarayıcının piyasadaki en güvenli ürün olduğuna vurgu yapıyor. Vakıftan yapılan açıklamada, tarayıcının yıl sonuna dek yüzde 10 barajını aşacağı kaydedildi. WebSideStory analistleri ise, Firefox’un yavaşlayan yaygınlaşma hızı ile bu hedefe ulaşamayacağını vurguluyor. Uzmanlar, Mozilla Vakfı’nın Firefox’u hızlandırmak için yeni bir versiyon çıkarması gerekeceğini dile getiriyor.

IE’Yİ YÜZDE 90’NIN ALTINA İTTİ

Firefox’un çıkışıyla birlikte IE yıllardan sonra ilk kez yüzde 90’ın altına düştü. Microsoft Internet Explorer’da çıkan açıklardan bıkan kullanıcılar Firefox tarayıcısına yöneliyor. Firefox’ta da açık çıkmasına karşın bunları suistimal eden ciddi bir saldırı henüz gerçekleşmedi. Microsoft ise, daha önce Longhorn ile birlikte çıkacak olan IE’nin yeni sürümünü bu yılın Temmuz ayında pazara sunacağını açıklayarak, rakibini ciddiye aldığını gösterdi.

Kaynak: