BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,88
ALTIN 2.434,12
HABER /  SPOR

Fenerbahçeden Rus ruleti

Fenerbahçe büyük bir risk aldı. Guiza'nın transferi tartışılıyor. Ödenen para çok büyük. Aldığı paranın hakkını verecek mi?

Abone ol

İNTERNETHABER-

Daniel Guiza'nın maliyeti dudak uçuklattı. Bonservisi bedeli 17 milyon 400 bin Avro kendisine de yıllık 3.5 milyon avro ücnet ödenecek. Toplam maliyeti 34.9 milyon avroya ulaşıyor.

Toplam maliyeti neredeyse dünya çapında bir yıldız oyuncu kadar. Ödenen para ile alınacak verim arasında dogru orantı konusunda şüpheler var.

Çok uzun vadeli bir sözleşme yapılması ilginç. Genç ve umut vaat eden futbolculara yapılan 5 yıllık teklifin Guiza'ya yapılması düşündürücü.
Yıldız adayı, potansiyel umut veren bir yetenek değilse bu kadar uzun süreli nikah neden?

Euro 2008'de boy gösteren futbolcu için neden Avrupa'nın önde gelen kulüpleri talipli olmadı?

Ödenen paranın geri dönüşü daha da zor. Fenerbahçe Maddi açıdan büyük bir zararla karşı karşıya. Yani Guiza'ıy alarak aynı zamanda büyük bir risk transfer etti.

En kötü ihtimali hesaplarsak 2 sene sonra satılsa bile 29 yaşında bir futbolcuya kim 20 milyon avroyu feda edebilir?. Dev kulüpler şimdiye kadar keşfetmedikleri büyük yetenek için bu kadar parayı göze almaları çok zor bir ihtimal.

İşin bir de Fenerbahçe boyutu var. Takım içindeki dengeler her geçen yıl bozuluyor. Birçok futbolcu ortalama 1 milyon avro alıyor. Kendilerini üçe katlayan futbolcudan "o halde takımı sen kurtar" denilebilir.

Avrupa'da olası başarısızlık Guiza'nın elde kalması demek. O halde Fenerbahçe'nin şampiyonlar ligine katılamama lüksü kalmadı. Aksini kimse düşünmek dahi istemiyor.

Her gelir kaybı hem de Guiza'nın değerinin düşmesi Fenerbahçe'yi ciddi oranda tehdit edecektir.

Guiza kimdir?

Futbol yaşantısına Xerez CD takımında başlayan Güiza, Real Mallorca tarafından kapılmış ancak yeni ekibindeki ilk 3 sezonunda yöneticileri etkilemeyi başaramamıştı.

2. ligde 3 sezon daha geçiren Güiza, Getafe’de ilk tercih santrafor olarak adeta yeniden doğdu ve Madrid temsilcisinin arka arkaya iki sezonu 9.sırada tamamlamasında, yakaladığı maç başına gol istatistiği ile önemli katkıda bulundu.

Güiza Mallorca’da geçen sezon ligi penaltı atmadan 27 golle gol kralı olarak tamamladı. İspanyol santraforun bu başarısı Roma, Barcelona, Real Madrid, Valencia, Arsenal ve Fenerbahçe gibi Avrupa’nın önde gelen takımlarının ilgisini çekti.

Euro 2008'de ilk 11'de yoktu

Arugones Euro 2008'de onu ilk onbirde düşünmedi. Sonradan oyuna girdi. İlk onbirde Torres'i kesecek kadar büyük futbolcu değil. Ancak girdiği karşılaşmalarda da boş geçmedi. Takımı adına iki gol attı.