BIST 10.086
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.426,87
HABER /  GÜNCEL

Türk domatesi Rusya kapısında

Rusya, Türk sebze ve meyveleri için alım kararı aldı. Kapılan 1 Temmuz'dan itibaren açılacak.

Abone ol Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Rusya Federasyonu'na yapılan yaş sebze ve meyve ihracatında 1 Temmuzdan itibaren yeni bir dönemin başladığını belirterek, ''Ülkemiz yaş meyve ve sebze üretim ve ihracatında yeni bir sayfa açıldı'' dedi.

Kavak,yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu'nun 7 Haziran itibariyle Türkiye menşeli domates, üzüm, patlıcan, patates ve limon ürünlerinin ithalatına kısıtlama getirdiğini anımsattı.

Yapılan girişimler neticesinde Rusya ile Memorandum imzalanarak, söz konusu 5 ürüne ait yasaklama kararının 1 Temmuz itibari ile kaldırıldığını hatırlatan Kavak, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla 1 Temmuzdan itibaren ülkemiz yaş meyve ve sebze üretim ve ihracatında yeni bir sayfa açıldı. İmzalanan Memorandum gereği, Türkiye'deki üretim sisteminin kayıt altına alınması, üreticinin ve kullanılan kimyasalların denetlenmesi, geriye dönük izlenebilirlik takip edilecek. Özet olarak üretilen ürünlerin insan ve çevre sağlığına duyarlı olması sağlanacak.''

ÖNERİLER
Yaşanan bu gelişmelerin fırsata dönüştürülmesi ve düzlüğe çıkılması için acil olarak önlemler alınması gerektiğini ifade eden Kavak, açıklamasında şöyle devam etti:

''Öncelikle çiftçi kayıt sisteminin derhal yürürlüğe girmesi gerekiyor. Sadece ihracata yönelik üretimin değil, sebze hallerinde, semt pazarlarında ve marketlerde satılan ürünlerin de kayıt altına alınmış üreticilerden temin edilmesi, dolayısıyla çiftçi kayıt zorunluluğunun tüm üreticilere uygulanması gerekiyor. Bununla birlikte ilaçların ruhsatlandırılması ve ilaç bayilerinin kayıt altına alınarak reçete ile ilaç satılması uygulamasının başlatılması lazım.''

Tarımın bütün paydaşları arasında sürekli bir iletişim ve güç birliği ortamının sağlanmasının yanı sıra, üretici birliklerine daha fazla yetki ve daha fazla sorumluluk verilmesi gerektiğini savunan Kavak, üretimde danışmanlık sisteminin yetki ve sorumluluklarla donatılarak derhal yürürlüğe girmesi gerektiğini savundu.

Kavak, ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bu paralelde bir taslak hazırlamakta olduğunu tahmin ettiklerini ve bu kararları sonuna kadar desteklediklerini kaydetti.