BIST 10.089
DOLAR 32,26
EURO 34,86
ALTIN 2.433,78
HABER /  POLİTİKA

AİHMe dokunulmazlık şikayeti

CHP'li vekil Atila Kart dokunulmazlık meselesini AİHM'e taşıdı. Türkiye aleyhine açılan davada Kartı haklı buldu

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ı, "Adil yargılanma hakkının engellendiği ve hak ihlali yapıldığı" iddiasıyla Türkiye aleyhine açtığı davada haklı buldu.

AİHM'den yapılan yazılı açıklamada, Kart'ın başvurusuyla ilgili olarak ''Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin 1. fıkrasını ihlal ettiği'' bildirildi. AİHM, Kart'ın talepte bulunmaması yüzünden maddi tazminata gerek görmedi.

Kart, dokunulmazlıklarla ilgili olarak TBMM'nin 22. Dönemi'nde, şahsıyla ilgili iki dosya hakkında, "kovuşturmanın ertelenmesine" dair karara karşı yaptığı itirazın, TBMM Genel Kurulu'nda reddedilmesinin ardından, 8 Şubat 2005 tarihinde AİHM'e Türkiye aleyhine dava açmıştı.

Atilla Kart, yaptığı başvuruda, "Adil yargılanma hakkının engellendiğinin ve hak ihlali yapıldığının" tespitini istemişti.

CHP milletvekili, daha önce konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Dokunulmazlıkların imtiyaz ve zırha dönüşmemesi, TBMM'nin bir sığınak yeri olmaması, dokunulmazlıkların Anayasa ve içtüzükte düzenleniş amacına uygun olarak kullanılmasını istediğini" bildirmişti.

AİHM, davayla ilgili olarak bu yıl Ocak ayında duruşma düzenlemişti.