BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,86
ALTIN 2.442,01
HABER /  SPOR

Fener marangozlarla oynayacak

Fenerbahçe'nin rakibi B 36'nın futbolcuları marangoz ya da vestiyer gibi işlerde çalışıyor.

Abone ol

Yıllık bütçesi toplam 2 milyon Danimarka kronu olan Faroe Adaları Şampiyonu B 36 Torshavn'da tüm futbolcular amatör.
Haftada 4 gün antreman yapan B36'lı futbolcular sivil yaşamda marangoz, garson, sigortacı, öğretmen, otel görevlisi gibi işlerde çalışıyorlar. Antrenör Clementsen, Foroyer Hotel'de vestiyerci, kaleci Jakup öğretmen, orta saha oyuncusu Bergur Midjord sigortacı, kaptan Matras ve en büyük yıldızı Frodi, marangoz işinde çalışıyorlar.
Fenerbahçe'nin kendileri için dev bir rakip olduğunu belirten B36'lı futbolcuların en büyük üzüntüsü ilk maçın deplasmanda oynamak. Çünkü kötü bir sonuçta rövanşa taraftarın gelmemesinden çekiniyorlar.
B36 Torshavn'nın Türk Futbolu ile tanışması 1999 yılına dayanıyor. 1999 yılında UEFA Kupası'nda Ankaragücü ile karşılaşan Faroe Adaları takımı her iki maçtan da 1-0 mağlubiyetle ayrılmıştı.

İlginç benzetme
Faroe Adası Şampiyonu B36 Torshavn'ı, Sigfridur Clementsen çalıştırıyor. Eski futbolcu olan Clementsen, 1999 yılında oynadıkları Ankaragücü maçında yardımcı antrenör olarak görev yapmıştı. Clementsen, kaybedecek bir şeyleri olmadığını belirtirken, "Fenerbahçe gibi büyük bir kulüple mücadele etmemiz hem ben hem de takımım için yaşanacak en güzel olay" derken, iki takım arasındaki farkı, "Alın tüm Faroe Adası'nın toplam nüfusunu, Şükrü Saracoğlu Stadı'na doldurun, yine 7 bin kişilik boş yeriniz var" diye yorumladı.
İlk maçı kendi sahalarında oynamayı çok istediklerinin altını çizen Clementsen, "Bizim gibi minik ülkelere kadrosunda dünya yıldızlarını bulunduran Fenerbahçe gibi dev takımlar çok seyrek düşer. Bu nedenle seyircinin ilgisi açısından ilk maçı kendi sahamızda oynamak istiyorduk" dedi.


Anelka korkusu
Faroe Adası televizyonlarının Türk Futbolu'nu vermediklerini belirten Clementsen, başka Rüştü olmak üzere Appiah, Aurelio, Tuncay ve Anelka gibi yıldızları çok iyi tanıdığını söyledi. Anelka'nın kendilerine karşı oynayıp oynamayacağını çok merak ettiğine değinen Clementsen, "Anelka çok önemli bir futbolcu, gitmek istediğini duyduk, bize karşı oynamazsa memnun oluruz. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok, çıkıp futbolumuzu oynayacağız. Pes etmeyi düşünmüyoruz" diyerek sözlerini bitirdi.


B36'nın 4 kozu!

Kadrosunda üç milli futbolcu bulunduran B36 Torshavn'nın en önemli isimleri milli kaleci Jakup Mikkelsen, takımın beyni milli futbolcu Frodi Benjaminsen, golcü santrforları Fildişi Sahilli Sylla Amed Davy ve takım kaptanı ön libero Klaemint Matras. Benjaminsen, kağıt üzerinde favorinin kesinlikle Fenerbahçe olduğunu işaret ederken, futbolda her şeyin olabileceğini, her iki maçta da kendi şanslarını en üst düzeyde kullanmak istediklerini vurguladı. Garsonluk yapan golcü Davy ise kendisi için her iki maçın vitrin olacağını savundu.

Kaptan temkinli

Ön libero oynayan ve takımın beyni kabul edilen kaptan Klaemint Matras, Fenerbahçe'yi çok iyi tanıdığını ve işlerinin zor olduğunu söyledi. "İlk maçta fark yemezsek kendi sahamızda Fenerbahçe'yi zorlarız ve tur şansımız çoğalır" diyen Matras; İstanbul'da o ateşli taraftarın önünde iyi bir sonuç almak için oynayacaklarını ama bunun pek de kolay olmayacağını belirtti.


6 bin 500 kişilik stat

B36 Torshavn maçlarını 6500 kişi kapasiteli 'Torsvöllur' Stadı'nda oynuyor. Statta kapalı tribün ve ışıklandırma yok. Çukur bir vadide bulunan stadın hemen yanında suni çimden yapılma ikinci bir stat daha var. Torsvöllur bir ulusal arena. Kasaba sahasına benzeyen stadın zemini iyi. Sürekli yağmur yağdığı için antremanlarda kullanmamaya dikkat ediliyor.

Faroe Adaları'nı tanıyalım

Faroe Adaları, Kuzey Atlantik Okyanusu'nda, İskoçya'nın Kuzey Batısı ile Norveç ve İzlanda'nın tam ortasında yer alıyor. Mecazi anlamda bir ok ucuna benzetilen Ada 113 km. uzunluğunda ve 75 km. genişliğinde. Toplam bin 399 kilometrekare ve 18 adaya bölünmüş. Bin 100 kilometre sahil çizgisi var. Adada ulaşım dağ ve sahil yolu olmak üzere iki ana yoldan sağlanıyor. 48 bin 290 kişinin yaşadığı minik ülkenin başkenti Torshavn'da 19 bin 200 kişi yaşıyor. Adanın tek havaalanı Vagar'da bulunuyor. Başkent Torshavn'a 49 kilometre uzakta olan "Vaga Floghavn" denilen havalimanında kısa bir iniş ve kalkış pisti var.
Yazın hava gece yarısına doğru birkaç saatliğine kararıyor. Yoksa hep gündüz. Ayrıca kafelerde Tarkan'ın Şıkıdım şarkısının İngilizce versiyonunu dinlemek mümkün.

Fener açıkta kaldı!

Sarı-lacivertli ekibin 2 Ağustos'taki rövanş maçı sırasında Faroe'de kuzey ülkeleri U17 Futbol Şampiyonası düzenleneceği için otel bulmakta zorlandığı belirtildi

Faroe Adaları'nın en büyük gazetesi Sosialurin, ön kapaktan "Fenerbahçe zorda" manşetiyle verdiği haberde, sarı - lacivertli ekibin rövanşta kalacak yer bulma sorunu yaşadığını yazdı.
Başkent Torshavn'da 3 büyük otelin bulunduğu ve Fenerbahçe'nin rövanş için adaya geleceği tarihlerde kuzey ülkeleri U17 şampiyonasının yapılacağı belirtilirken, 6 İskandinav ülkesinden toplam 200 futbolcu ve yönetici için aylar öncesinden yer ayrıldığı ifade edildi.
Fenerbahçe'nin talep ettiği 100 otel odasını ayarlamanın bu şartlarda zor gözüktüğü, bu nedenle Faroe Adaları Futbol Federasyonu ve B36 kulübünün ortaklaşa yoğun çaba içerisinde çalıştığı bildirildi.

Mahallesi Fenerbahçe

Jet kararnameyle Türk vatandaşı yapılan, Fenerbahçe'nin Brezilya kökenli futbolcusu Marco Aurelio, Mehmet adını aldıktan sonra Fenerbahçe Mahallesi nüfusuna kayıt yaptırdı. Aurelio için Kadıköy İlçe Nüfus Müdürlüğü kayıtlarında yeni kütük açıldı. Bu arada Fenerbahçe, Hollanda kampını tamamlayarak dün İstanbul'a döndü.

Haber: İrfan Kurtulmuş
Kaynak: www.milliyet.com.tr