BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.439,86
HABER /  DÜNYA

Rusya İslama daha yakın

Kafkas Müslümanları Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, Rusya'yı övdü

Abone ol

Kafkas Müslümanları Yönetimi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, Rusya'nın İslam ülkeleri arasında konumunu güçlendirdiğini söyledi, Allahşükür Paşazade, ABD'nin Bakü Büyükelçisi Anne Derse ile yaptığı görüşmede, ''Ateizmin sonuçlarını gören Rusya, İslam ülkelerinin dinsel, ulusal ve kültürel değerlerine saygıyla yaklaşıyor.

Ancak ABD bu aşamadan geçmediği için İslam ülkeleri içinde başarı elde edemiyor'' diye konuştu. ABD'nin Afganistan ve Irak'da olumlu sonuç elde etmesinin mümkün olmadığını öne süren Paşazade, ABD'nin İslam dünyasında saygınlık kazanabilmesi için ABD Devlet Başkanı George W. Bush'un Müslüman danışmanlar tayin etmesi ve bu danışmanların düşüncelerinin dikkate almasının gerekli olduğunu savundu. ABD'nin Irak siyasetine de değinen Paşazade, Irak'ta etnik ve mezhep temelinde devlet kurma, vegörev üstlenme düşüncesinin başarısız olduğunu vurgulayarak, ''Cumhurbaşkanının Kürt, başbakanın Şii, bakanların Sünni olması temelinde devlet kurulmaya çalışılması başarısız bir buluştur'' diye konuştu.

ABD'nin Lübnan konusundaki tutumunun İslam dünyasında olumsuz karşılandığına dikkati çeken Paşazade, İslam dünyasına karşı yürütülen bu siyasetin, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) içinde blok oluşturulmasına neden olacağını, bunun da Müslüman ve Hıristiyan dünyalarını karşı karşıya getireceğini vurguladı. Derse ise, 2004-2005 yıllarında ABD'nin Irak Büyükelçisi görevinde bulunduğunu, şimdi de başka bir Müslüman ülke olan Azerbaycan'da büyükelçi olarak İslam dünyasıyla daha yakından tanışma olanağı bulduğunu bildirdi.

Paşazade, Derse ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Azerbaycan Müslümanları'nın, İsrail askeri güçlerinin derhal Lübnan'dan çıkarılmasını istediğini vurgulayarak, dünyanın önde gelen devletlerini ve İslam ülkelerine bu adaletsizliğe ilgisiz kalmamaları çağrısında bulundu. Paşazade, ''Bu savaş, tüm dünya için tehlikeli bir duruma gelebilir ve kontrol edilemez bir sürece girilir'' dedi.