BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,08
ALTIN 2.467,28
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan adres gösterdi!

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs'ta çözümün BM zemininde olacağını belirtti

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'ta çözümün Birleşmiş Milletler (BM) zemininde olacağını belirterek, “Bizim siyasi noktada, hukuki noktada BM zemininden başka üzerinde duracağımız başka bir zemin yoktur. Ve yine bu arada BM zemini bizim için çözüm zeminidir” dedi.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 32. yıldönümü kutlamalarına katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere 19 Temmuz'da KKTC'ye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, özel “Ana” uçağıyla Ankara'ya döndü. Başbakan Erdoğan, KKTC'den ayrılmadan önce, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'le Ercan Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Kıbrıs'ta 24 Nisan 2004 tarihinde yapılan referandumun birçok şeyi teyit ettiğini ve bunun üzerinde durulması ve düşünülmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

“Bizim siyasi noktada, hukuki noktada BM zemininden başka üzerinde duracağımız başka bir zemin yoktur. Ve yine bu arada BM zemini bizim için çözüm zeminidir. Annan planı zaten hukuken düşmüştür. Atılacak yeni adımda da herşey bizim açımızdan çözüme yöneliktir. Biz yine bir adım önde olmanın ötesinde daha önce de söyledim, aslında ocak ayında yapmış olduğumuz açıklamalarla 11 adım öne geçmiş oluyoruz. Fakat Güney'den (Kıbrıs Rum kesimi) tabii buna yönelik olumlu yaklaşım yok.”

Kıbrıs'ın milli dava olduğunu ifade eden Erdoğan, Kıbrıs'ta iki taraf arasındaki günlük sorunların giderilmesi için kurulması öngörülen teknik komiteleri desteklediklerini vurguladı. Erdoğan, KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılması gerektiğinin altını çizerek, “İzolasyonlar kalkmadıkça Türkiye Cumhuriyeti olarak bizden istenen ne olursa olsun bu saatten sonra bizim bunlara olumlu yaklaşmamız mümkün değil” dedi.

Kıbrıs'ta yeniden masaya gelme durumunun oluştuğuna işaret eden Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un masada çözüme giden yol noktasında hem siyasal hem teknik konularda bir karara varmalarını ve tüm dünya liderlerinin de bu karara varışı alkışlamalarını diledi. Erdoğan, Kıbrıs'ın barış adası olmasını, nefret tohumları ekilmemesini istediklerini söyledi.

Erdoğan, Kıbrıs Türkleri'nin refahı ve kalkınması için 1974'deki heyecanı aynen duyduklarını belirterek, KKTC'nin alt ve üst yatırımlarıyla bir şantiyeye dönüşmesini görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Erdoğan, KKTC halkına ve yöneticilerine birlik ve beraberlik diledi. Erdoğan, bir gazetecinin İsrail'in Lübnan'a saldırı konusundaki bir sorusu üzerine, gelişmelerle ilgili olarak telefon diplomasisi sürdürdüğünü belirterek, ateşkesin sağlanması konusunda ellerinden geleni yaptıklarını sözlerine ekledi.