BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.396,10
HABER /  SPOR

Federasyonun günleri sayılı

Federasyonun günleri sayılı mı? Bakan Şahin iki rapor hakkında işlem yapmayan Federasyona çattı.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali şahin, futbol federasyonu ile ilişkin tartışmaları ve iddiaları hatırlatarak, ''Bütün bu iddialar karşısında daha fazla pişkinliğe hiç gerek yoktur'' dedi.

Şahin, Dedeman Oteli'ne gelişinde gazetecilerin Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından dün yapılan açıklamalar ve Futbol Federasyonu'nun olağanüstü genel kurula gitmesine ilişkin tartışmalara yönelik soruları yanıtladı. Bir gazetecinin, Fenerbahçe Yönetim Kurulunun dünkü açıklamalarını hatırlatması üzerine Şahin, Fenerbahçe Kulübü yöneticilerinin haksızlığa uğradıklarını ifade ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Tabi bu konuyla ilgili bakanlığımın yapabileceği tek şey her türlü iddiayı yasa gereği Başbakanlık Teftiş Kuruluna inceletmekten ibarettir. Geçtiğimiz sezon, yani 2004-2005 sözonu ile ilgili, bazı iddialarda da bulunulmuştu ve bu iddialar üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulunu görevlendirmiştim. Rapor yeni geldi, çok yeni geldi.

Tamamını inceleme imkanı bulamadım. Şu anda iş başında bulunan Futbol Federasyonunun bazı iddiaların üstüne gitmeyerek savsakladığı ve özellikle geçtiğimiz sezon oynanan Denizlispor-Fenerbahçe maçı öncesi ve sonrası ile ilgili de Futbol Federasyonunu kusurlu bulan bir rapor verdi. Henüz masamın üstünde. Tamamını okuyamadım, dolayısıyla orada da Başbakanlık Teftiş Kurulu iş başında bulunan Futbol Federasyonu ile ilgili Genel Kurulun olağanüstü toplanması çağrılmasını bana bir kez daha hatırlatıyor. Şu anda önümde Futbol Federasyonu Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağrılması lüzumunu gösteren 2 ayrı rapor var.''

Futbol Federasyonunu Genel Kurala çağırma görevinin Futbol Federasyonunun delegelerinin veya Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun olağanüstü genel kurul davetinde bulunması gerektiğini daha önceden hatırlattığını belirten Şahin, ''Ama geldiğimiz noktada iki ayrı rapor, doğrusu beni bu konuda zorluyor. Son raporu da baştan sona inceleyerek naslı bir yol takip edeceğimin kararını vereceğim'' dedi.

''BİR SİYASİNİN DAVETİNDEN ZİYADE...''

''FİFA'nın Türkiye'yi uluslararası müsabakalardan men etmesi yönünde bir çekince mi var?'' sorusu üzerine Şahin, şunları kaydetti: ''Şık olanın, böyle bir durum ortaya çıkmışsa eğer, Genel Kurul delegelerinin imza toplayarak Genel Kurulu olağanüstü toplantıya davet etmeleridir diye düşünüyorum. Tıpkı Levent Bıçakçı yönetiminin yaptığı gibi, Futbol Federasyonunun yönetimi de olağanüstü kongre kararı alabilir. Samimi olarak her iki tarafı da olağanüstü kongre için harekete geçmeye davet ettim. Bir siyasinin davetinden ziyade asıl futbol oyununun gerçek aktörlerinin bu işi üstlenmeleri sanırım aleyhimize bir takım girişimlerde bulunacak olan çevrelerin de önüne geçmiş olur diye düşünüyorum.''

''BİR KAÇ GÜN DAHA SABIRLA Bekleyeceğim''
''Ankara Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan'ın 2004'te Bursaspor'un küme düşmesiyle ilgili olarak, 3 maçla ilgili soruşturma açılmadığı gerekçesiyle 15 federasyon yöneticisini sorguya çağırdı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna Şahin, şu yanıtı verdi: ''Bursa'dan bir vatandaşımızın savcılığa böyle bir başvuruda bulunduğunu şöyle biliyorum. Çünkü bu vatandaşımız yapmış olduğu başvuru dilekçesinin bir nüshasını da bana göndermişti ve ilgisi nedeniyle o müracaatı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına geldiğini biliyordum. Ancak savcılık makamının ne yapacağı konusu bizim dışımızda bir olaydır. Ben de bugün bir gazetemizin haberinden bunu öğrendim.

Tabi yargıya intikal etmiş her hangi bir konuda benim beyanda bulunmam gereksiz ve lüzumsuz olur. Bakın dünyanın herhangi bir ülkesinde, iş başında bulunan herhangi bir federasyonla ilgili bu kadar iddialar açılmış olan davalar varken, orada hiç bir federasyon başkanı ve yönetimi 'oh ya iyi oluyor, son derece memnun oldum' diyemez. Bakın İtalya'da sanıyorum 1,5-2 sene önce mevcut Federasyon Başkanı hakkında gazetede çıkan bir suistimal iddiası haberi üzerine Federasyon Başkanı istifa etmiş. İtalyan olimpiyat komitesi, bir kayyum tayin ederek Futbol Federasyonu başkanlığına bir süreç başlamış. Biliyorsunuz 3 kulüp öncelikle küme düşürülme kararı ile karşı karşıya kalmıştı, daha sonra itiraz edilmişti.

İkisi ile ilgili ceza hafifletilmişti. Bakın başka ülkelerde futbol o kadar önemli ki, özellikle dünyada milyarları aşan insanın izlediği futbol yönetimi o kadar önemli ki, en ufak bir şaibeyi kaldırması kabul edilmez. Dolayısıyla bütün bu iddialar karşısında daha fazla pişkinliğe hiç gerek yoktur. Ben sanıyorum, bir kaç gün daha sabırla bekleyeceğim, çünkü kulüplerimizin saygıdeğer delegeleri de gidişatın iyi olmadığını görüyorlar ve Futbol Federasyonu Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya davet etmek için bir çalışma içerisindeler, onun sonucunu bekliyorum.''