BIST 10.259
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.402,12
HABER /  POLİTİKA

CHPnin sine-i millet planı

Erken seçim olacak mı? CHP'nin sine-i millete dönüş stratejisi ne? İşte adım adım uygulanacak plan;

Abone ol

CHP, AK Parti’nin belirleyeceği cumhurbaşkanı adayının önlenmesi için gündeme getirilen sine-i millete dönülmesi formülüne ilişkin olarak strateji geliştirdi.

Konuyu masaya yatıran Genel Başkan Deniz Baykal ve kurmayları “Her elin taşın altına sokulması” durumunda bu talebin yerine getirilebileceğini savunuyor. CHP kurmaylarının “Topyekûn seferberlik” olarak nitelendirdiği sine-i millet stratejisi şöyle:

1- MUHALEFET DE MECLİS’İ BOŞALTMALI: Sine-i millet konusunda bizim tek başımıza değil, Meclis’te temsil edilen diğer partilerle birlikte hareket etmemiz daha doğru olur. ANAVATAN ile DYP de bizimle birlikte Meclis’i boşaltmalıdır.

2- İŞ DÜNYASI DESTEKLEMELİ: Hükümetler üzerinde etkisi bilinen iş dünyası da desteğini esirgememeli. TÜSİAD başta olmak üzere bu konuda olumlu açıklamalar geliyor. Ancak bunlar somut bir tavra dönüşmeli.

3- MEDYA KATKISINI ESİRGEMEMELİ: Sine-i millete dönülmesinden sonra, bunun halka anlatılması ve mesajın yerine ulaşması için medyanın katkısının büyük önemi vardır. Medya gerekli katkıyı vermezse CHP milletvekilleri görevlerini bıraktıklarıyla kalırlar.

4- SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ ALANLARA ÇIKMALI: Seçilecek cumhurbaşkanı bir partinin, grubun ve kişinin değil tüm milletin cumhurbaşkanı olacaktır. Sivil toplum örgütleri, sendikalar harekete geçmelidir. Alan desteği yüzbinlerin katılımı ile sağlanmalıdır. CHP Genel Başkanı’nın daha önce seslendirdiği “Bir milyon kişi Meclis’in önüne gelip talepte bulunsun” anlayışının dayanağı da budur.

İLK PROVA MENEMEN'DE

İki kritik tarihte yapılacak törenlere dikkat çeken CHP kurmayları, nabzı burada tutacak. İlki 23 Aralık’ta Menemen’de şehit Kubilay’ı anma töreni. İkinci tarih ise 27 Aralık, yani Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin yıldönümü. CHP kurmayları bu törenlerin cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde halkın tepkisinin ilk işareti olacağını savunuyor. Törenlerin diğer yıllardaki rutin toplantıların dışına çıkarak, sürece ivme kazandıracak bir boyuta taşıyacağı ifade ediliyor.



(Haber: A. Rezzak ORAL / Akşam)