BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.514,85
HABER /  EKONOMİ

FED kararı sonrası doların ateşi yükseldi! İşte son durum

FED kararının ardından 5.90 civarında seyreden dolar, FED Başkanı Powell'ın açıklamalarıyla 5.96'ya kadar yükseldi.

Abone ol

ABD Merkez Bankası (FED) politika faizini yüzde 2.25 ile yüzde 2.50 aralığında sabit tuttu ve enflasyondaki düşüşün beklenenden daha kalıcı olabileceği uyarısı yaptı.

Kararın ardından 5.90 civarında seyreden dolar, FED Başkanı Powell'ın açıklamalarıyla 5.96'ya kadar yükseldi.

Doların alış fiyatı 5.9696, satış fiyatı ise 5.9736 olurken, Euro'da alış fiyatı 6.7008 satış fiyatı ise 6.7075 lira seviyesinde. 

"Düşük enflasyon şimdilik"

Fed Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Politika duruşumuzun uygun olduğunu düşünüyor, her iki yönde hareket ettirmek için güçlü bir gerekçe görmüyoruz; bu yıl için iyi bir yolda olduğumuzu görüyorum" dedi.

Çekirdek enflasyondaki düşüşün ağırlıklı olarak "Geçici faktörler"in sonucu olabileceğinin altını çizen Powell, "düşük enflasyonun şimdilik" Fed'in politika faiz oranında herhangi bir değişiklik yapmaya karar vermesinde "sabırlı" olmasına olanak verdiğini vurguladı.

"İstihdam piyasası güçlü kalmaya devam ediyor"

Politika faizi olan federal fon faiz oranının mevcut hedef bandında kalmasını sağlamak amacıyla bankalara rezerv fazlaları için ödediği faiz miktarını yüzde 2.40'tan yüzde 2.35'e düşüren Fed'in faiz açıklamasında da, "İstihdam piyasası güçlü kalmaya devam ediyor; ekonomik faaliyetler sağlam bir hızla yükseldi" denildi.

"Israrla hedefin altında gelişti"

Fed politika açıklamasında, enflasyonun "ısrarla hedefin altında geliştiği"nin belirlenmesi durumunda ise, bu durum karşısında "endişe duyulacağı ve politika belirlerken dikkate alınacağı"na da dikkat çekildi.