BIST 9.566
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.479,24
HABER /  GÜNCEL

Fatma Şahin'in Twitter timi nasıl çalışıyor?

Bakanlıklar arasında kendi sosyal medya timini ilk kuran Fatma Şahin'in başında olduğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. Peki bu tim neler yapıyor?

Abone ol

HATİCE KÜBRA
TWİT-ÜL HAVADİS

Bakanlıklar Twitter timi oluşturuyor haberleri geçen ay haberlerde yer aldı. Ajanslar çalışan bazı bakanlıklar sosyal medya çalışmalarını kendi bünyelerinde yürütmeye, sosyal medya faaliyetleri bulunmayan bakanlıklar acilen sosyal medya ekipleri kurarak çalışmaya başladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise sosyal medya birimini çok öncesinden kurmuştu bile. 2012 yılı Ekim ayında kurulan ve aktif bir sosyal medya çalışması yürüten bu ekiple faaliyetleri ve sosyal medya üzerine konuştuk.

Ekibin başında Cumhurbaşkanlığı'ndan Aile Bakanlığı'na geçen Nuraydın Arıkan bulunuyor. Fatma Şahin kendisine kurumsal iletişim konusunda beraber çalışmayı teklif ettiğinde ilk aklına gelen sosyal medya olmuş. Kendisinin deyimiyle " bürokrasinin ruhuyla uyuşması zor olan bu alanda" çalışmak için bir ekip kurmuş ve hesap sayılarını artırarak sosyal medyadaki etkinliklerini büyük bir hızla genişletmişler.

"Klasik basın müşavirliği yapısı Bakanlıklara yetmiyor. Fatma Şahin de bu konuda aynı şekilde düşünüyor ve onun yeniliklere açık yapısı bizim için bir avantaja dönüştü." diyen Nuraydın Arıkan sosyal medya ile ilgili çalışmanın bilindik memur anlayışından farklı olduğunun altını çiziyor. Hatta klasik ve sürekli tedirgin, risk almadan hareket eden bürokratik yapının sosyal medya anlayışı ile hiç uyuşmayacağını söylüyor. 

GÜLMESİNİ BİLMEYEN TWİTTER'A GİRMESİN

Sosyal medyayı bürokrasinin damarlarına işlemiş katı kuralların, ciddi yüz ifadelerinin yeri olarak görmüyor. “Her geçen gün ciddiyetini yitirmiş devlet ciddiyeti”nin tahtını sarstığını düşünüyor. Arıkan, meşhur Çin atasözüne atfen “Gülmesini bilmeyen Twitter’a, Facebook’a, Vine’a, Instagram’a girmesin” diyor. Arıkan “eğer biraz başarılıysak bunda Bakanımızın olumlu imajının, onun kişiliği ile doğru orantılı Bakanlığın olumlu imajının ve Sosyal Medya Koordinatörlüğümüzü çalışmalarında özgür bırakmasının etkisi çok büyük” demeyi de ihmal etmiyor.

HESAPLAR HACKLENDİ

Fatma Şahin ve Bakanlığın hesaplarının ilgi görmesi internet korsanlarının da dikkatini çekmiş. Birkaç ay önce hem Bakan Şahin’in hem de Aile Bakanlığının Facebook hesapları bir gecede hacklenmiş. Facebook’un ABD’deki merkeziyle irtibata geçilerek hesaplar tekrar kurtarılmış.

EKİPLE BERABER HESAPLARIN SAYISI DA ETKİSİ DE ARTTI!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda 2012 yılı Ekim ayında önce 3 kişilik, bu yılın Nisan ayından itibaren de 6-8 kişi arasında değişen sayılardan oluşan bir sosyal medya ekibi çalışmaya başladı. Ekip işe başladığında sadece Fatma Şahin'in Facebook ve Twitter hesapları vardı. Şimdi ise hem Bakan Şahin hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Facebook, Twitter, Youtube, Vine, Instagram, Ustream hesapları çok aktif bir şekilde kullanılıyor.

Bakanlığa ve Fatma Şahin'e ait hesaplar şu şekilde: Fatma Şahin'in ve Aile Bakanlığı'nın Facebook ve Twitter hesapları, Instagram Fatma Şahin, Youtube Fatma Şahin ve Aile Bakanlığı, Vine Fatma Şahin, Ustream Aile Bakanlığı.

Facebook ve Twitter hesapları ise diğer sosyal ağlara göre çok daha aktif.

nuraydin.jpg 

FATMA ŞAHİN'İN TWİTTER HESABI

Fatma Şahin'in çok önemsediği ve hep güncel tutmaya çalıştığı bir Twitter hesabı da mevcut. Burayı halkla buluştuğu bir meydan gibi görüyor. Bu sanal meydan sayesinde hem onlara sesleniyor hem de onların görüşlerinden haberdar oluyor.

Hesabının takipçi sayısı 520 bine yakın. 1 yılda yaklaşık 430 bin takipçi eklenmiş durumda. Hem de, Nuraydın Arıkan’ın deyişiyle, “nizami bir şekilde kullanarak, sansasyonel, hassasiyetleri kaşıyıcı paylaşımlar yapmayarak” bu seviyeye gelinmiş.

Hesabı Bakan Şahin bizzat takip ediyor, ilgileniyor. Koordinasyonu, kontrolü, ön hazırlıkları Nuraydın Arıkan tarafından yapılıyor. Bakan Şahin sayfanın interaktif bir sayfa olmasına, gerektiğinde vatandaşlara dönüş yapılmasına özen gösteriyor. Çoğu tanınmış kişinin sayfasında olduğu gibi birkaç kişi değil, yaklaşık 1400 hesabı takip ediyor. Yani gerçekten interaktif bir şekilde kullanılan bir Twitter hesabından bahsediyoruz.

FATMA ŞAHİN FACEBOOK HESABI

156 bine yakın beğenisi bulunan Fatma Şahin'in Facebook hesabı, Facebook tarafından onaylanmış bir sayfa. Haftalık ortalama 400 bin sayfa görüntülenmesine sahip. Sayfada gündeme dair sosyal mesajların, yapılan faaliyetlerin dışında Fatma Şahin'in kadınlarla, annelikle, günlük hayatla, Gaziantep’le ilgili kişisel paylaşımları da yer alıyor. Mesela Gaziantep’in menengiç kahvesi, Aşure’nin Öyküsü, Gaziantep Karkamış’taki tarihi kazılar. En çok beğeniyi de bu kişisel paylaşımlar alıyor.

Günün anlam ve önemine dair paylaşılan fotoğraflı özlü sözler de yine en çok beğeniyi alan paylaşımlar arasında.

Sayfanın takipçileri arasında % 66 ile erkekler daha fazla. Kadın takipçilerin oranı ise ise %34. Fatma Şahin'in sosyal medyadaki algısı son derece olumlu. Sosyal Medya Koordinatörü Nuraydın Arıkan sosyal medyanın en gergin günlerinde bile gelen toplam olumsuz mesaj ya da hakaret sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini söylüyor

YURTDIŞINDAN DA BÜYÜK İLGİ VAR

Sadece yurtiçinden değil, yurtdışı takipçilerinin sayısı da oldukça fazla. Özellikle İngilizce ve Arapça mesajlar göndererek beğenilerini ifade edenler ve çeşitli konularda yardım talebinde bulunan insanlar var.

Sayfanın takipçi profiline baktığımızda 25-35 yaş aralığında olanlar önde çıkıyor. Ardından 35-45 yaş aralığı geliyor.

Fatma Şahin'in Facebook sayfasından Twitter ve Instagram hesabına erişilebiliyor. Günün anlam ve önemine uygun paylaşımlar bu uygulamalarla senkronize bir şekilde duyuruluyor. Oradaki paylaşımlar da anında Facebook sayfasında yer alıyor.

Fatma Şahin'in Facebook hesabının sorumlusu Tolunay Sandıkçıoğlu gerekli durumlarda sayfaya gelen yorumlara cevap yazdıklarını söylüyor. Sayfanın yönetiminde özellikle dikkat ettikleri bazı hususlar olduğunu vurgulayan Sandıkçıoğlu, "Fatma Şahin'in ziyaret haberleri verirken gidilen yerlerle ilgili kültürel paylaşımlarda bulunmaya özen gösteriyoruz. Facebook takipçilerimiz bu tür paylaşımları daha çok seviyor" diyor.

AİLE BAKANLIĞI FACEBOOK HESABI

Aile Bakanlığı'nın Facebook hesabı 27 bin beğeniye sahip. Facebook tarafından onaylanmış, resmi bir sayfa. Beğenenlerin profillerine bakıldığında Fatma Şahin'in hesabının aksine kadınların oranının daha fazla olduğu görülüyor. % 60 kadın % 40 erkek takipçiye sahip olan Bakanlık hesabını daha çok 18-24 yaş aralığındaki gençler beğeniyor.

Sayfada daha çok hedef kitleyi doğrudan ilgilendiren konular hakkında bilgiler, resmi açıklama ve duyurular, Bakanlık haberleri, Fatma Şahin'le ilgili televizyon haberleri ve özlü söz içeren fotoğraflı paylaşımlar yer alıyor. En çok beğeniyi de bu kartpostal denilen fotoğraflar alıyor. Bakanlık hedef kitlesinin genişliği düşünüldüğünde bu sayfaya popülaritesi sayesinde epey önem taşıyor.

Bakanlık hesabındaki paylaşımlarda çok daha fazla dikkat gerektiğini söylüyor hesabın sorumlusu Merve Koçak Kurt. Teyitli bilgi olmadan paylaşım yapmadıklarını ve özellikle etik kurallara önem verdiklerini de ekliyor.

AİLE BAKANLIĞI TWITTER HESABI

21 bini aşkın Twitter takipçisi bulunuyor Aile Bakanlığı'nın. Projeler, kampanyalar, Bakanlık faaliyetleri gibi her türlü çalışmanın duyurulduğu sayfada ayrıca hedef kitlenin hakları konusunda bilgilendirme amaçlı paylaşımlar da bulunuyor.

Aile Bakanlığı'nın Twitter hesabının sorumlusu Nurefşan Norşenli Twitter'da çocuk duyarlılığının çok fazla olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle aile, çocuk ve eğitim gibi konularla ilgili hazırladıkları görsellerin daha çok retweet aldığını söyleyen Norşenli, Twitter paylaşımlarıyla ilgili dikkat ettikleri hususları şöyle anlatıyor:

“Twitter, sözün öne çıktığı bir alan. Söylemin hem esnek hem de hassasiyetleri göz önünde bulundurarak oluşturulması gerekiyor. Bazen atacağımız tek bir tweet için bile ekip arkadaşlarımızla dakikalarca kafa yoruyoruz. Mesajın doğru iletilip doğru algılanabilmesi bizim için çok önemli.”

Aile Bakanlığı Twitter hesabı interaktif bir şekilde kullanılıyor. Belirlenen konularla ilgili olarak Bakanlığın uzmanlarının eşliğinde soru-cevap şeklinde yazışmalar yapılıyor. Sayfaya takipçiler tarafından iletilen sorun ve öneriler muhakkak bir değerlendirmeden geçiriliyor.

ANNE HASSASİYETİ İLETİLERE DE YANSIYOR!

fatma-sahin.jpg 

Fatma Şahin'in ve hesapların yöneticilerinin çoğunluğunun kadın olması sosyal medya paylaşımlarına ayrı bir hassasiyet getirmiş. Aynı zamanda anne de olan yöneticiler Facebook ve Twitter'dan bir ileti paylaşacakları zaman adeta kılı kırk yardıklarını söylüyorlar. 

YOUTUBE ADRESLERİ

Bakanlık ve Bakan Şahin’in aktif olarak kullandığı Youtube adresleri de mevcut. Bunları sorumlusu ekipten Cüneyt Erguvan. Youtube adresleri daha çok diğer sosyal medya hesaplarının beslendiği bir mecra gibi kullanılıyor. Ancak ekibin ilerleyen zamanda bu adresleri daha iyi ve yoğun kullanmak için projeleri var.

SOSYAL MEDYA HALKLA İLİŞKİLER BÖLÜMÜ

Hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yapısı hem de Bakan Şahin’in kişiliği nedeniyle sosyal medya adreslerine neredeyse her konuda talepler, görüşler geliyor. Bunlar için özel bir birim oluşturulmuş. Bu birim şu anda Burcu Sarıduman’ın sorumluluğunda. Gelen talepler değerlendirilerek, gerektiğinde ilgili yerlerle görüşülerek gerekenler yapılıyor. Takipçileri her geçen gün hızla artan sosyal medya adresleri nedeniyle taleplerde de önemli bir artış var. Zaman zaman baş edilemez hale geldiği için önümüzdeki zamanda bu birimin çalışma şeklinin değiştirilmesi düşünülüyor.


 twitter.com/Htckubra
 

Facebook Hatice Kübra