BIST 10.739
DOLAR 32,26
EURO 34,93
ALTIN 2.428,55
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Fatih ve Da Vinci bir arada

Dünya tarihine geçmiş iki isim, Fatih Sultan Mehmet ve Leonardo Da Vinci. Şimdi ikisi bir kitapta buluştu.

Abone ol

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Kocadoru, ''Fatih ve Da Vinci'' adlı romanı için imza günü düzenledi.

Prof. Dr. Kocadoru, imza gününde  yaptığı açıklamada, ''Edebiyatta Temel Kavramlar'' dersinde, öğrencilere edebi kavramları açıklarken aklına ''Da Vinci ve Fatih Sultan Mehmet'i buluşturmak geldiğini belirterek, o dönemleri araştırmaya başladığını söyledi. Fatih Sultan Mehmet ve Da Vinci arasında 20 yaş olduğunu ve aynı dönemde yaşadıklarını fark ettiğini anlatan Prof. Dr. Kocadoru, şöyle konuştu:

''Topladığım bilgileri, yer, zaman ve tarih içerisinde kurguladım. Akademisyen kişiliğimi kitaba aktardım. Kitap aynı zamanda didaktik bir roman oldu. Kitaptaki bilgiler tarihi bir kurgu olmasına rağmen olaylar gerçeğe çok yakın. Çünkü, kitap içerisinde ortaçağ, engizisyon ve o dönemdeki İstanbul'un durumuyla ilgili bilgiler var. Kitap, Da Vinci'nin 1472'de İtalya'daki engizisyondan kaçıp İstanbul'a gelişini ve Fatih ile tanışmasını anlatıyor. Kitap, Da Vinci'nin Fatih ile Haliç Köprüsü üzerine çalışmalarına da yer veriyor. Da Vinci, o dönem yarı İtalyan, yarı Slav bir kıza aşık oluyor. Romanın içende o kızın kim olabileceğine dair ip uçları var.'' Prof. Dr. Kocadoru, romanda, o dönemlerde yaşayan Kont Drakula ve Osmanlı kadın şairi Zeynep'in de yer aldığını ifade ederek, ''Zeynep, Amasyalı ünlü bir şair ve feminist kadındı. Fatih Sultan Mehmet de Amasya'da şehzadelik yaptığı için kitabımda onları birbirine yakınlaştırdım. Kont Drakula ve Fatih, Manisa ve Kütahya'da birlikte eğitilmişler. Bu kişiler de kitapta kurgulandı'' dedi. ''Fatih ve Da Vinci'' romanını 2000 ve 2005 yılları arasında yazdığını anlatan Prof. Dr. Kocadoru, kitabı yazdığı sıralarda yoğun bir ''Da Vinci'' furyası olmadığını, araştırmaya dayalı romanda gerçek verilerle kurguyu birbirine bağladığını sözlerine ekledi.