BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,18
HABER /  GÜNCEL

Fakıbaba'dan flaş ucuz et açıklaması! Ne zaman bitecek?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'dan çarpıcı 'ucuz et' açıklaması... "Ucuz et değil, ucuzlatılmış et" diyen Fakıbaba, et ithalatı için de müjdeyi verdi: "Bir noktada duracağız..”

Abone ol

Ucuz et tartışmaları tüm hızıyla sürerken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'dan çarpıcı 'ucuz et' açıklaması geldi. "Bir kere ben bunun adına ‘ucuz et’ demiyorum, ‘fiyatı ucuzlatılmış et’ diyorum" diyen Fakıbaba, et ithalatı için de müjdeyi verdi: "Bir noktada duracağız..”

'Ucuz et' için sağlıklı mı, güvenli mi, nasıl bu kadar ucuz? sorularına da cevap veren Bakan Eşref Fakıbaba, "Biz de evde aynı eti yiyoruz. Vatandaşa yedirdiğim eti ben de yiyorum. Eşim gidip marketten alıyor. Bu arada eşim çok güzel yemek yapar, o bu ete onay verdi" dedi. 

SAĞLIKLI MI? ARADA KAÇAN OLABİLİR!

Fakıbaba, ithal edilen etin sağlıklı olup olmadığı sorusuna, "Mümkün olduğu kadar riski sıfıra indirmek bizim görevimizdir. Arada kaçan olabilir, bu burada da olabilir, yurt dışında da olabilir" yanıtını verdi.

ET İTHALATI DEVAM EDERSE SEKTÖR BİTEBİLİR...

Yerli et ucuz ete karşı! Sırp eti yerine kasap eti kampanyası

Et ithalatının hayvancılık sektörünü bitireceği eleştirilerine de cevap veren Bakan Fakıkaba, "Eğer böyle devam edersek olabilir tabii. Bakın bir problem varsa, onun bir acil, bir orta vadede bir de uzun vadede çözümü vardır. Alt gelir grubunun et yemesini sağlamak gerekiyordu. Amaç, piyasada regülasyonu sağlamaktı. Biz bunu yaptık. Ama orta ve uzun vadede planlarımız var" ifadelerini kullandı.

EMRİ BANA CUMHURBAŞKANIMIZ VERDİ

"Ben insanların kar etmesine karşı değilim ama her şeyin etik kuralı vardır. Ona uymak gerekir" diyen Fakıbaba, 'ucuz et' için "Demek olabiliyormuş. Belki kasabınız size 50 liradan et veriyor, o sizin tercihiniz. Zaten ben de 'Etin hepsini ben karşılayacağım' demiyorum ki. Sadece yüzde 8’ini karşılıyorum. Bu emri de bana Sayın Cumhurbaşkanımız 'Fakıbaba hayırlı olsun, dar gelirli vatandaşım et yesin' sözleriyle verdi" dedi. 

YERLİ ET YEM PAHALI OLDUĞU İÇİN PAHALI

Yerli etin pahalı olmasının nedeninin yem fiyatlarının yüksek olması olduğunu belirten Fakıbaba, "Mesela biz kıyma 29, kuşbaşı 35 dediğimiz zaman, Et ve Süt Kurumu’nun yerli üreticiden almış olduğu karkas et fiyatı 23.80 Liraydı. 25 liraya çıkardık, burada regülasyon yaptık. Yarın 26 da olabilir. Bizim amacımız ithalatı devam ettirmek değil. Allah’ın izniyle ithalatı biz önleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

ET ÜRETİCİSİ İÇİN YENİ YENİ DESTEKLER GELİYOR

Et üreticilerinin gönlünü yeni yeni desteklerle kazanacağını belirten Fakıbaba, müjdeyi şöyle verdi: "Mesela yerli üretici hayvanını Et ve Süt Kurumu’nda kestirirse ona 250 lira destek verilecek. 1 Ocak’tan sonra başlayacağız. Bu; kiloda bir lira fazla veriyorum demek. Bu yetmezse yine farklı desteklerim olacak. Ben yerli üreticinin arkasındayım..."

BÜTÜN MARKETLERE VERSEM YERLİ ÜRETİCİ MAHVOLUR

Ucuz etin sadece iki markette satılmasının haksız rekabet doğurduğu eleştirilerine de cevap veren Fakıbaba, neden herkese değil de sadece iki markete ucuz et verildiğini ise şöyle anlattı: "Benim amacım et satmak değil ki, piyasadaki et fiyatlarını normal seviyeye çekmek. Bütün marketlere verirsem o zaman yerli üreticiyi mahvederim. 6 bin ton et veriyorum. Elimde 15 bin ton olsa vermem. Regülasyon yapıyorum. Normalde bu etin kilosu 10 lira diyelim. Herkes 10 liraya sattığında regülasyona gerek kalmaz zaten. Ama siz 10 liralık ete 15 lira dediğiniz an o zaman devlet baba karşınıza çıkar ve 'Bir dakika ben varım' der. Ben bunu yapmaya devam edeceğim."

Ucuz et neden BİM ve A101'e verildi? Ucuz et ve kıyma için şok iddia!