BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.506,82
HABER /  GÜNCEL

Ucuz et neden BİM ve A101'e verildi? Ucuz et ve kıyma için şok iddia!

Ucuz et satan marketler BİM ve A101 tartışma konusu oldu. Kasaplar ise ucuz et ve kıyma satışana karşı. Peki ucuz et satışı neden sadece BİM ve A101 marketlerinde yapılıyor? Ucuz etler nereden getiriliyor? İşte tartışmalar ve yanıtları;

Abone ol

Ucuz et ve kıyma satışı ile ilgili Sivas Ticaret Borsası (STB) ve Tarım Platformu Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu'ndan şok bir iddia geldi. İki zincir markette kilosu 29-31 liradan ucuz et satışının yanlış bir karar olduğunu söyleyen Hastaoğlu, "Hazır ette hile hurda olabilir. At, eşek, bufalo eti gönderilmeyeceği ne malum?" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba ise ucuz et ve kıyma satışının neden sedece BİM ve A101'e verildiğini açıkladı.

Ucuz et satışının sadece 2 marketle sınırlandırılmasına tepkiler gelirken, STB Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Sırbistan'dan et ithal edilmesinin de Türkiye'ye yakışmadığını söyledi. Sırp etlerinin dini koşullara uygun olmayacağını öne süren Hastaoğlu şunları söyledi;

- "Bakanımızın açıkladığı iki ulusal firmada ucuz etin satılmasını çok hoş görmüyorum. Uygun da değil. Hele hele Sırbistan gibi bir ülkeden getirilmesi, hele karkas değil de kemiksiz olarak getirilmesi, bunlar dinimize de yakışmaz, bize de yakışmaz. Hadi güvendik, 'bunlar namuslu' dedik. Yarın bir gün bu kutuların içine nelerin katılacağını kim, ne bilecek?

AT ETİ, EŞEK ETİ OLMADIĞI NE MALUM
-Kaldı ki biz daha yakın bir olay, canlısında bile doğru düzgün kontrol yaptıramadık. Biz buradan veteriner hekimleri gönderdik; gittiler orada güya mal seçecekler, gelen hayvanları gördük. Bakanlığın gönderdiği yetkililer yaptı bunu. Gelen mallar yerlerde süründü. Kaldı ki bunu hazır ete döndürdüğünüz zaman ne kadar hilesi var ne kadar hurdası var..? Hele hele söylemek istemiyorum ama atına, eşeğine, bufalosuna kadar yapmayacağı ne malum?"

BİM VE A101'İN PARÇALAMA ÜNİTESİ YOK MU?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'yı çok sevdiğini ancak yanlış bir uygulamaya imza attığını savunan Hastaoğlu şöyle dedi:

"Bu, 'ben yaptım oldu'yla olmaz. Bu işin altyapısı yok. O iki firmanın parçalama ünitesi dahi yok. Kıyması yapılacak, kuşbaşısı yapılacak. Nasıl yapılacak belli değil. Kaldı ki kasap tezgahlarında, market tezgahlarında hazır kıyma yapana dünya ceza var. Onlar şimdi hazır kıyma satacaklar. Hem de paketlenmiş satacaklar. Bu ne zaman üretildi, ne zaman paketlendi, dağıtımı nasıl yapılacak, ne zaman yapılacak, burada nerede muhafaza edilecek? O dediğimiz firmaların ikisinde de personel yok. Herkes raftan kendisi alıyor. Etler orada ne kadar kalacak, unutulacak bunlar; hiç hesaplayan yok."

UCUZ ET NEDEN SADECE BİM VE A101'DE
Ucuz et ihalesi sonucu sadece A101 ve Bİm marketlerine satış izni çıkmıştı. Bu da tartışma konusu oldu. Her iki firmanın iktidara yakın olduğu için kayırıldığı iddiaları var. Peki bu iddialar ne kadar doğru neden sadece A101 ve BİM'e ihale verildi? Bakan Eşref Fakıbaba bu soruya şu yanıtı verdi;

-"Türkiye’de farz edelim 50 bin kasap var. Biz bunu kontrol etmek zorundayız. 2 zinciri kontrol etmek var, bir de ayrı ayrı 50 bin dükkanı kontrol etmek var. Diğer zincir marketlere niye verilmedi? Bu soru var. Biz zaten çıkarken şartnameyi koyduk ve ihale ile yaptık. Biz çıkarken 81 ilde şubesi olanlara vereceğiz dedik. Carreforusa’nın ben ceosunu dinledim. ‘Bizim şartlarımıza uymadığı için biz girmedik’ dedi. Ama şartları uymayan da girdi. Farz edelim ki şartları uymayan bir firmada kaldı. 1000-1200 veya 1500 tane şubesi var. İstanbul’da var ama Şırnak’ta yok. Ben Şırnak’taki vatandaşıma ne diyeceğim; ‘Kusura bakma buranın şubesi yok. Sen bundan mahrum kalacaksın.’ Böyle bir şey olabilir mi? Onun için biz şartnamede şunu koyduk; 81 ilde şubesi olan firmalar girecek. İki firma eşit fiyat vermişti. Biz mahum olan iki firmaya verdik. Dedikodular olacak, doğal bir olay.”

Ucuz et satan marketlere sürpriz rakip! Migros'ten et kıyma kıyağı

Ucuz et satan BİM kimin? Sahibi Mustafa Latif Topbaş kimdir?