BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.509,93
HABER /  GÜNCEL

Faili meçhul davasında savcıya suçlama

Faili meçhul cinayetlerin görüldüğü davada tanık Binzet, ifade değiştirdi ve sanık Albay Cemal Temizöz lehine konuştu.

Abone ol

Savcı hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini iddia eden tanık Binzet, ''Ben savcının vicdanının noksan olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar Albay Temizöz, Kamil Atağ, Tamer Atağ, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ, Adem Yakin ve Kukel Atağ hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, tanık olarak geçen duruşma dinlenilmesine başlanan Mehmet Nuri Binzet'e soruşturma esnasında savcılıkta verdiği bazı ifadeleri sordu. İfadelerin büyük bir kısmını kabul etmeyen Binzet, soruşturmayı yürüten savcının kendisini yönlendirdiğini ileri sürdü.

SAVCI YAŞADIĞIM BUNALIMDAN YARARLANDI

Sanıklardan ağabeyi Kamil Atağ hakkında insafsızca ifadelerde bulunduğunu anlatan Binzet, şunları söyledi:

''Ben Şırnak'ta görülen bir duruşmada beraat edince, ağabeyim Kamil'in hakime 'keşke idam etseydiniz' dediğini duydum. Bu beni çok üzdü. Cezaevinde 3 ay bir hücrede kaldım. Kimseyle konuşmadım. Fransız bir yazarın 'Kelebek' adlı kitabını okudum. O kitaptaki kişinin yerine kendimi koydum. Yaşadıklarımla kitaptakiler birbirine benziyordu. İntikam almak gibi bir amacı seçtim. Savcının içinde bulunduğum bunalım ve depresyondan faydalandı. Bana çok iyi davranmaya başladı. Ben de onun bu iyi niyetine kandım. Bu nedenle söylediği bazı şeyleri tekrarladığımı hatırlıyorum.''

''BİTLİS'TE ÖZEL BİR BİRLİKTE ASKERLİK YAPTIM''

Askerlik görevinin bir bölümünü Bitlis'te özel bir birlikte yaptığı kaydeden Binzet, savcıya bu durumu anlattığını ifade etti. Mahkeme heyeti, Binzet'e, savcılıkta verdiği, ''Bitlis'te eğlenmek için iki arkadaşımla gittiğim otelde, içerisinde gözaltında kaybolduğu iddia edilen eski HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ile ilçe sekreteri Ebubekir Deniz'in ses kayıtları, aralarında bazı kadın terör örgütü üyelerine ait olan fotoğrafların bulunduğu çantayı gazinoda unuttum. Çantaya ulaşılması halinde Tanış ve Deniz'in akıbetiyle ilgili önemli bilgilere ele geçirilmiş olacaktır'' ifadesini hatırlatarak, bunun doğru olup olmadığını sordu.

Çantanın kaybolduğunu savcıya söylediğini belirten Binzet, ''Çantada zorunlu ihtiyaçlarımın olduğunu söyledim. Savcı, benden çocuk yaşta koruculuk yaptığım sırada çektiğim bazı fotoğrafı istedi. Bende o fotoğrafların da çanta içinde kaybolduğunu söyledim'' dedi.

''SAVCI 3 ALBAYI TEHLİKELİ BULDUĞUNU SÖYLEDİ''

Tanık Binzet, savcının kendisinden Albay Cemal Temizöz, Recep Gençoğlu ve Erdal Sarızeybek hakkında bilgi istediğini ifade ederek, ''Savcı, bu isimlerin çok tehlikeli olduğunu bana anlattı. Ben Recep Gençoğlu'nun çok mütevazi olduğunu söyledim. Gençoğlu bir er gibi karakol komutanıydı. Kendisinden o yüzden hoşlanıyorum'' dedi.

Mahkeme, duruşmaya ara verdi.

İSTENEN CEZALAR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıkların TCK'nın ''adam öldürmek'', ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' ve ''adam öldürmeye azmettirmek'' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7, Tamer Atağ'ın 2, Adem Yakın'ın 7,Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Sanık Temizöz'ün 1993'te Cizre'de ''terörle mücadele ediliyor'' görüntüsü altında ''korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, söz konusu grubun, süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı'' anlatılan iddianamede, grubun bu sorgulanan kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyor.