BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,65
HABER /  GÜNCEL

Fahrettin Koca: En az 2 aşıda insan denemeleri aşamasına geçiliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana’da İl Değerlendirme Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, önümüzdeki 1 ay içinde en az 2 aşıda insan denemeleri aşamasına geçileceğini söyledi.

Abone ol

Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarıyla ilgili olarak "Faz3 çalışması da 10 binlerce kişi de denecek. Deneklerin aşıdan önce 5 günlük karantina süreci olacak. Bu süreç 2 haftalık bir zaman gerektirmiş olacak. 2 hafta kadar sonra ilk insan deneme aşı uygulamamız yapılıyor olacak" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana'da İl Değerlendirme Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları...

Bu yıl toplamda hastanelerimizde 466 milyon muayene yapılmış, 7 milyon kişi yatarak tedavi görmüştür. Salgın hastalıklar toplumsal hayatın her alanını sekteye uğratır. Devletimiz bu mücadeleyi başarıyla yönetmektedir. Salgın boyunca, tüm sağlık sorunlarına karşı güçlü kalmamız, sağlık sistemimizin başarısıdır. Bu sağlık sisteminin amacı ayrım gözetmeden hizmet vermektir.  Sizler doğuştan kazanılmış sağlık hakkına sahipsiniz. Türkiye salgına karşı dünyada örneği az görülen halk sağlığı başarısı gösterdi. Devlet millet için var olduğunu bir kez daha gösterdi.

'Kazandığımız zaferi geri virüse vermemeliyiz'
Son haftalarda il il ziyaretleriyle tek tek değerlendirme yapıyoruz. Bir haftamızı İstanbul'a ayırdık. Hepimizi şuan için dikkatini çekerek uyarıyorum. Şuan elde edilen sonuçları arkadaşlarımız ve sizler elde ettiniz. Maskesiz, mesafesiz bulunan her an risktir. Kazandığımız zaferi geri virüse vermemeliyiz. "Nasılsa aşı yolda rahatlığıyla" yeni acılara yol açmamalıyız. Aşı çalışmalarında dünyadaki gelişme, ülkemizin gösterdiği başarı virüse karşı kayıtısızlığa yol açmamalı. Adana Şehir Hastanemizde 1187 hastamız var.

Bakan Koca koronavirüste son durumu il il açıkladı
Çalışmamızda Adana, Gaziantep, Hatay, Gaziantep, Kilis, Mersin ve Osmaniye olmak üzere 7 ilimizin koronavirüsle mücadelede geldiği noktayı ele aldık. Filyasyon ekibimizin çalışmalarını değerlendirdik. 7 ilimizin her biri için oranları belirteceğim. Adana'da bugün vaka sayımız üçte birine inmiş. Yüzde 66 oranında düşmüş durumdadır. Müracaat eden kişi sayısı yüzde 60 oranında azaldı.

Adana'da aralarında bir doktorun olduğu 3 kişiden oluşan filyasyon ekip sayımız 228'e çıkmıştır. Mersin'de de Adana'da oluduğu gibi son dönemde üçte bire indi. Yatak doluluk oranımız Mersin'de yüzde 49, yoğun bakım yüzde 65'dir.

Gaziantep'te vaka sayımızda yarı yarıya düşüş görüyoruz. Geçen aya göre Kovid başvuruları üçte bir oranda azaldı. Yatak doluluk yüzde 58, yoğun bakım yüzde 77'dir. Gaziantep'te 241 filyasyon ekibi sahada. Kahramanmaraş'ta vaka sayılarında yüzde 30 oranında düşüş görüyoruz. Yatak doluluk oranı yüzde 50. Yoğun bakım yüzde 78. Hatay'da vaka sayısının üçte bire düştüğünü görüyoruz. Yüzde 66 oranında azalma olduğunu görüyoruz. Yatak doluluk yüzde 51, yoğun bakım yüzde 77. Osmaniye'de üçte bire inen vaka sayısında başvuruda yüzde 40 azalma var. Yatak doluluk yüzde 50, yoğun bakım yüzde 67'dir. Filyasyon ekip sayımız 50. Kilis'te yaklaşık yüzde 75 oranında bir azalma görüyoruz, yani dörtte birine inmiştir. Yatak doluluk oranı yüzde 49, yoğun bakım yüzde 71.

Bölge insanımıza bir kez daha büyüklerimizi korumanın hepimiz için bir ödev olduğunu hatırlatmak istiyorum. Türkiye genelinde yatak doluluk oranımız yüzde 48'dir. Sıkıntımız yok. Filyasyon ekiplerimize mutlaka desteği artırmalıyız.

'Filyasyon ekiplerimizi dünya tanıyor'
Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayımız ise 11 bin 800'e ulaştı. 11 bin 800 filyasyon ekibi sayısıdır. Bu, toplamda 35 bin 400 görevli demektir. Bu sayı, bazı ülkelerin salgında görevlendirdiği hekim sayısından bile fazladır. Az olan meşhur olur, çok olan şöhret bulmaz. Filyasyon ekiplerimiz de aynen böyle, dünyaca tanınıyor. Pek çok ülkenin televizyon kanallarında, savaşçı kıyafetleri içinde hayranlıkla izlendiler.

Hastane yatırımları
Adana'da bu yıl 150 yataklı Seyhan Devlet hastanesinin çalışmasına başlandı. Mersin'de Anamur Devlet hastanesinin salgından önce tamamlayıp hizmete sunmuştuk. G.Antep'te şehir hastanesinin yapımına devam ediyoruz. 300 yataklı K.Maraş kadın doğum çocuk hastanemizin çalışmasına başlıyoruz. Avşin devlet hastanemizin proje çalışmaları tamamlanmak üzere, en kısa sürede başlamak istiyoruz. Hatay'da sağlık sistemimizin alt yapısını güçlendirmek için çalışıyoruz. Ayrıca İskenderun 600 yataklı şehir hastanemizin arsa sorunu çözüldü. 600 yataklı Osmaniye devlet hastanemizin çalışmasına başladık. 2020 yılında vatandaşımızın hizmetine sunmak için çalışıyoruz. Kilis ilimize 500 yatak kapasiteli devlet hastanesi inşa ediyoruz. Modern Kilis hastanemizi 2020 yılında hizmete alacağız.

Aşı Çalışmaları

Daha önce tünelin ucu göründü demiştim. kast ettiğim aşı ve verdiğimiz mücadeleydi. Bu aşılardan 2 tanesinin faz3 çalışması ülkemizde de yapılmakta ve insan çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar yapılan aşılar sonrası insanlarımızla ilgili herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. 13 aşı çalışması söz konusu. Bu aşılar içerisinde 5 aşının ön planda ilerleme kaydetti. İnsan çalışmalarının başlayabileceğini ifade etmek istiyorum. 1 tanesinden geçen bahsetmiştim. İnaktif bir aşı, virülansı azaltılmış bir aşı. Geçen cumartesinden bu yana insan çalışmaları için 1000 kişilik doz başlandı. Bu arada üretim tamamlandıktan sonra denetler üzerinde bu aşının faz1 uygulaması başlamış olacak. Faz1'den önce düşünülen kişi sayısı 44. Devamında 100'lerle ifade edilen bir sayı olacak faz2. Faz3 çalışması da 10 binlerce kişi de denecek. Deneklerin aşıdan önce 5 günlük karantina süreci olacak. Bu süreç 2 haftalık bir zaman gerektirmiş olacak. 2 hafta kadar sonra ilk insan deneme aşı uygulamamız yapılıyor olacak. Bu arada 2 tane daha aşının ön planda uygulamaları olacak. Önümüzdeki 1 ay içinde 3. aşı da olmak üzere insan safhasına geçmiş olacağız. Bu süreçleri mümkün mertebe DSÖ'nün belirlediği standartları koruyarak bu dönemde süreçleri hızla tamamlamak istiyoruz.

Aşı için üretim sertifikası alındı
Sorunsuz bir şekilde götürmek istiyoruz. Bu aşının üretim için birinin sertifikasını aldığını söyleyebilirim. Önümüzdeki hastalarda 1 yada 2 aşının da sertifikasını alabileceğini söyleyebilirim. Anadolu esas dalgayı eylül ayında yaşamış oldu.

Test uygulaması
Bizim hasta olarak tanımladığımız semptomu olan testi pozitif olan kişileri hasta olarak görüyoruz. Bu test uygulamada her ülkenin kendine ait bir uygulaması var. Semptomu olan yani bulgusu olanlara biz test yapıyoruz. Açık bir şekilde ifade ettiğimiz bu kişileri de DSÖ'ye bildiriyoruz. 15 Ekim'den itibaren yeniden bir saha çalışması yapıyoruz. Bütün bu kesitsel çalışmaları da yaptıkça vatandaşımızla paylaşacağız. Bu anlamda bir sorun olmadı. DSÖ'de bir sorun olmadığını açıkça ifade ediyor. Avrupa ilerleme raporu yayınlandı 2 gün önce. Raporda Türkiye'nin salgında geldiği başarıdan bahsediyor. Bununla gurur duyalım. Sağlık sistemimizden gurur duyalım. 83 milyon gururla bu başarıyı yaşamış olalım.

İstanbul dışında vakanın azalmadığı bir il yok'
Biz semptomu olmayan hastaları bir başlarına bırakmıyoruz. Karantinaya alıp çevresinde temaslıları da takibe alıp 14 günlük karantina uyguluyoruz. Her gün arayarak takibini yapıyoruz. Türkiye'de İstanbul dışında vakanın azalmadığı il yok.

Mersin'de şubat ayında vaka iddiası
Bunun doğru olmadığı bilgisi aktarıldı. Şubat ayı denilen Mersin'de yayında bahsedilen ilk vaka Şubat değil Mart. Yanlış yazılmış. Mersin'de ilk vaka 22 Mart'ta görüldü. Görülen ilk vakada bir avukat kardeşimizdi ve yabancı temaslı kişiydi. İkinci vaka da onla teması olan kişiydi. Lütfen politikacılar sağlık üzerinden siyaset yapmasınlar. Sağlık üzerinden siyasetin şifa olmayacağını bilmiş olsunlar. Biz 83 milyonla birlikte şeffaf olmalıyız. Ama hiç kimsenin salgında mücadelede geri kalmaya hakkı olamaz. Bir ve beraber bu mücadeleyi sürdürmeliyiz.

Muhittin Böcek'in sağlık durumu
Yakinen takip etmeye çalışıyorum. Arkadaşlarımız özellikle ilgileniyorlar. Ailesiyle görüşerek Akdeniz Üniversite'sine naklini yapmıştık. Hocamız da yakın takip ediyor. Şu an için yoğun bakında takip ediliyor. Bugün itibariyle son birkaç güne göre iyi. Ama kritik durumu sürüyor. Umarım en yakında şifa bulur. Yakınlarına geçmiş olsun diliyorum.