BIST 9.525
DOLAR 32,70
EURO 34,77
ALTIN 2.521,13
HABER /  GÜNCEL

Euro bölgesi hizmet sektöründe 7. daralma dönemi

Markit adlı firmanın Satınalma Yöneticileri Endeksi'ne göre euro bölgesi hizmet sektöründeki küçülme yedi aydır sürüyor.

Abone ol

Hizmet sektörü Almanya'da da daralıyor

Euro bölgesinde yapılan bir araştırma, bölgede hizmet sektörünün Şubat ayında beklenmedik düzeyde daraldığını ortaya koyuyor.

Araştırmayı düzenleyen Markit adlı firma, euro bölgesi hizmet sektörünün Satınalma Yöneticileri Endeksi'ne (PMI) göre Ocak ayındaki 50,4 düzeyinden, 49,4 seviyesine geriledi.

50'nin atındaki seviye, ekonomik aktivitede düşüş yaşandığını ifade ediyor.

Araştırma euro bölgesi imalat sektörünün de Ocak ayındaki yüzde 48,8 seviyesinden 49 seviyesine çıkmasına rağmen PMI endeksine göre yedinci ayı da 50'nin altında tamamladığını gösteriyor.

Euro bölgesinin en güçlü ekonomisi Almanya'da da hem imalat hem de hizmet sektörlerinde daralma yaşandı.

Fransa'da ise ihracat sektöründeki genişleme ile birlikte imalat sektöründe artış yaşandı.

Ülkede hizmet sektörü ise 52,3 düzeyinden 50,3 düzeyine geriledi.

Markit'in baş ekonomisti Chris Williamson, euro bölgesi ekonomisinin bu yılın başlarından itibaren istikrara kavuşma işaretleri vermesine rağmen, "bölgenin ekonomik zorlukları aşmakta olduğunun" söylenemeyeceğini belirtti.

Williamson, bölgede makul bir büyümenin sağlanabilmesi için gelecek aylar boyunca talebin ciddi şekilde artması gerektiğini de ifade ediyor.

Commerzbank'ın ekonomistlerinden Peter Dixon 2012'nin ilk çeyreğindeki bu tablonun iyiye işaret olmadığını ancak ekonominin güçlü olmayacağını daha önceden tahmin ettiklerini söylüyor.

Endeks'in kaydettiği sonuçlar euro bölgesi ekonomilerinin durgunluk yaşamakta olduklarına yönelik işaretler arasında gösteriliyor.