BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.507,67
HABER /  EKONOMİ

Etinin hedefleri çok tatlı

Siyasi belirsizlik sürüyor ama iş dünyası yoluna devam ediyor. Eti Şirketler Grubu 2008 yılı hedeflerini açıkladı.

Abone ol Eti Şirketler Grubu 2008 için 100 milyon dolarlık yatırım planları hazırladı.. Tüketicinin alışık olmadığı yeni ürünler piyasaya sürecek. Her ay bir ürün raflarda olacak. Ayrıca dondurma sektörüne girmeyi planlıyorlar.

Eti Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı, 
2007 yılı değerlendirmesi ve 2008 yılı hedeflerini basın toplantısıyla paylaştı.

Kanatlı, Eti'nin 2007 yılında son 10 yılın en başarılı dönemlerinden birini geçirdiğini söyledi.

2008'de 100 milyon dolarlık bir yatırım planları olduğunu belirten Kanatlı, "Bunun büyük kısmını da inovasyona ayırıyoruz. Bu sektörde yolumuza devam etmeye kararlıyız. Bulunduğumuz sektörde hem ürün geliştirme hem de yatırımlarımız var" dedi.

Soruları da yanıtlayan Kanatlı, şirket satın alma planlarının olmadığını söyledi.
Ortaklık teklifiyle ilgili olarak da Kanatlı, "Geçmişte dünya devleri Eti ile ortaklık yapmak istedi. Bizim böyle bir niyetimiz de yok şu anda" dedi.

Firuzhan Kanatlı, sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde Eskişehir Sosyal Bilimler Lisesini yaptıklarını, ayrıca Eskişehir Arkeoloji Müzesinin yapımını aldıklarını, Mayıs ayında temelini atacaklarını bildirdi.

"2007 HAMMADDE FİYATLARININ ANORMAL ARTTIĞI BİR YIL OLDU"

2007 yılının sektör açısından, küresel ısınma nedeniyle hammadde fiyatlarının anormal arttığı bir yıl olduğuna işaret eden Eti Şirketler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hazım Ellialtı, "2007 yılı bizi çok şaşırttı. Temel hammadde maliyet artışları beklentimizin çok üstündeydi. Un yüzde 25-30, fındık yüzde 40, yağ yüzde 60 arttı. Şekere bir ay kadar önce yüzde 10 zam gelmiş oldu. Bu inanılmaz bir maliyet artışı. Bizim bütün girdilerimizde inanılmaz bir artış meydana geldi" diye konuştu.

"ETİ 2007 YILINDA YÜZDE 27 BÜYÜDÜ"

Eti açısından 2007 yılının son 10 senenin en başarılı yılı olduğunu vurgulayan Ellialtı, dolar bazında cironun yüzde 50 arttığını, unlu mamullerde son 10 yılın en büyük pazar payı olan yüzde 36,1'e ulaştıklarını, çikolatada da yüzde 11'e geldiklerini belirtti.

2007 yılında Türkiye'de gıda sektörünün yüzde 13 büyüdüğünü ifade eden Ellialtı, "Bizim de içinde bulunduğumuz atıştırmalık sektörü ürünler sektörü yüzde 13,2 büyüdü. Eti ise yüzde 27 büyüdü ve sektör büyümesinin iki katı ciro büyümesi sağladı" dedi.

Kek kategorisinde yüzde 46 pazar payları olduğunu, 47 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Ellialtı, ancak ihracatta kurlardaki düşüş nedeniyle çok karlı bir operasyon yapamadıklarını, Turquality projesi çerçevesinde iş yapış biçimlerini değiştirerek 2008'de karlılık sorununu aşacaklarını söyledi.

2011'DE 1 MİLYAR DOLAR CİRO HEDEFİ...

Ellialtı 2008 yılında yüzde 25 büyüme hedeflediklerini ifade ederek, "İnşallah 2011 yılında bugüne göre şirketi 2 katına çıkarıp 1 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ellialtı, 2006'da cironun 370 milyon dolar olduğunu 2007 yılında 560 milyon dolar ciroya geldiklerini söyledi. Hazım Ellialtı, "Türkiye'de tüketicilerin alışık olmadığı yeni ürünler de çıkaracağız. Her ay bir ürün çıkaracağız" dedi.

Pazarda iki numaralı şirket olarak birinci olan şirketle aralarındaki pazar payı farkında 2007 yılında çok büyük bir düşüş sağladıklarını ifade eden Ellialtı, "Yıllardır aramızda 17-18 puanlık fark vardı. 2007'nin sonunda iki şirketin arasındaki pazar payı farkı 10'a düştü" diye konuştu.

ÇALKANTININ GEÇECEĞİNİ UMUYORUZ

Hazım Ellialtı, ekonomideki gelişmelerin yatırımlarına etkisine ilişkin olarak da, "100 milyon dolar sadece üretim ve teknolojiye ayırdığımız bir bütçemiz var. Yılbaşından önce bütçeyi yaparken belli bir ölçüde bizim yatırım planımızı değiştirecek ölçüde gelişmeler olmayacağını düşündük ve şu anda da aynı şekilde devam ediyoruz. Biz ülkemizdeki ve dünyadaki çalkantının kısa vade içinde çözüleceğini umut ediyoruz ve umudumuzun göstergesi olarak da yatırım planımızda herhangi bir değişiklik yapmıyoruz" diye konuştu.

TAKLİT ÜRÜNLERE DAVA

Taklit ürünlerle ilgili olarak da yakın dönemdeki davalardan 29 tanesinin sonuçlandığını, bunlardan 25 tanesini kazandıklarını, 4 tanesinden de feragat ettiklerini anlatan Ellialtı, Browni markası ile Eti'nin haricinde başkasının satış yapamayacağını vurguladı. Ellialtı, Irak'taki tüketicilerin de Eti'nin keklerini çok sevdiğini, Irak'taki satışların neredeyse yüzde 70'ini oluşturduğunu vurguladı.

"2-3 AYDIR PİYASADA BİR DARALMAYI GÖRÜYORUZ"

Hazım Ellialtı, piyasadaki talebe ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"Büyüme hızı düştü, tedirginlik piyasanın tamamında var. Gelirdeki düşüş tüm sektörler için bir satın alma sıkıntısı yaratabilir. Bundan biz nasıl etkileniriz diye sorarsanız; onursal başkanımızın bir tabiri var o diyor ki (bizim ürünlerimiz krizde bile çok satmaya devam eder çünkü insanlar öğle yemeği yerine 50 YKr'lik bir bisküviyi alıp karnını doyurabilir. İnşallah kriz günlerini görmeyiz ama 2-3 aydır piyasada bir daralmayı görüyoruz. Ocak başından beri büyüme hızında düşüş görüyoruz. Geçen sene sektör yüzde 13 büyüdü. Mevcut gidişimiz tek haneli bir büyümeye düşebilir." Başka bir soru üzerine de Ellialtı, dondurma sektörüne girmeyi düşünmediklerini belirtti.