BIST 10.062
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.431,85
HABER /  GÜNCEL

Eski broker günah çıkarttı

5 yıl öncesine kadar paraya para demiyordu. Brokerlığı bıraktı rahip oldu. İtirafları bugün yaşanan krizin özeti gibi.

Abone ol

ABD, son mali krizle birlikte her 10 kişiden 8'inin işsizlikten korktuğu bir ülke. Hergün elinden milyonlarca dolar geçen binlerce broker işsiz kaldı. Ama bazıları hayatını değiştirdi, mütevazı bir yaşamı tercih etti. Tıpkı borsacı olmaktan vazgeçip rahip olmayı seçen Hristo Mişkov gibi...

İşte Bulgar asıllı ABD vatandaşı Mişkov'un dünyanın gündemindeki hikayesi...

Hristo Mişkov, 32 yaşında bir rahip. Bu onun bugünkü kimliği ama çok değil beş yıl önce o bambaşka biriydi.

New York'ta yaşayan başarılı bir borsacıydı, iyi kazanıyor, iyi yaşıyordu. Bulgar asıllı Mişkov çocukluğunun geçtiği kapalı komünist ülkeden Amerikan rüyasına uzanabilmişti.

Ama ne olduysa oldu, bundan beş yıl önce birden bu rüyadan vazgeçti. Çünkü tüm bu para, lüks yaşam, hızlı hayat artık onu mutlu etmiyordu.

Arkadaşları dünya piyasalarındaki krizle boğuşurken o, bir zamanlar komünistlerin çalışma kampı olarak kullandığı, harap bir Bulgar manastırında kendi deyişiyle huzuru buldu.

Mişkov'a göre, tüketimi çılgınlık boyutuna taşıyan insanlar bu krizi hakediyor.

İNSAN TARAFIMIZI KAYBETTİK CANAVARLAŞTIK

Mişkov, "Bulgaristan'daki ve dünyadaki pek çok insan yedikleri yemeği kazanmadıklarını fark etmiyor, vermeden alıyor. Ancak biri kazandığından daha fazla tüketirse bu bir başkasının açlık çekmesi anlamına gelir. Dolayısıyla hak ettiğinden daha fazla tüketen insanların zaman zaman mali krizden etkilenmesi doğru bir şey. Böylece acı çekerek mantığa erişiyorlar. İnsan tarafımızı hızla kaybettik, canavarlaştık" diye konuştu.

ZENGİNLİĞE KARŞI DEĞİL AMA KATKI YAPARSA

Rahip Nikanor adını kullanan eski broker, piyasaları takip etmek yerine şimdi süt sağıyor, insanlara duvar yapımında yardım ediyor. Nikanor, zenginliğe karşı değil ancak katkı sağlaması koşuluyla.

SÜTÜ BİLGİSAYAR YAPMIYOR

Nikanor, "Bir şeyleri hep dış dünyada arıyoruz. Sabah başka şeylere akşam ise kendimize kızıp mutsuz oluyoruz. Ancak sütü bilgisayarlar yapmıyor. Ekmek de şirketten gelmiyor. Saban sürmek ve ekin biçmek gerekli. Ancak mesela Bill Gates gibi zengin insanları takdir ediyorum. Tüm dünya onun ürünlerini kullanıyor, biz ondan çalıyor olmasak, ürünlerini yasadışı kullanıyor olmasak daha da zengin olurdu" dedi.

ESKİ İŞ ARKADAŞLARINA TAVSİYE

Ve eski borsacı, yeni rahipten eski iş arkadaşlarına bir tavsiye: "Herkes iyi bir broker olabilir ancak bu dünyaya fayda getirmez. Rahiplik ise insanın kendini bulmasını sağlar. İş arkadaşlarım masalarına içinde toprak bulunan bir kavanoz koysunlar. Bu onları rahatlatacaktır"