BIST 10.161
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.466,54
HABER /  GÜNCEL

Ayşe Teyze ne yapmalı?

Kriz tüm heybetiyle varlığını hissettiriyor. Sokaktaki vatandaşın kafası ise hayli karışık. Peki bu durumda ne yapmalı?

Abone ol Ayşe Teyze'nin ne yapması gerektiğini Yeni Şafak'a anlatan uzmanlara göre şuanda en güvenli liman YTL...

Borcu olanlar için...

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Öztürk şu değerlendirmelerde bulundu; Türk halkının, mevcut kriz ortamında ihtiyaçlarına göre parasal pozisyonlarını ayarlamalı. Borcu olanlar, borçları hangi kur cinsindense paralarını ona çevirmeli. Bizim krizdeki temel birinci prensibimiz nakitte kalınması yönünde. İkinci prensibimiz ise likitte kalınıp fırsat kollanılması. Öte yandan altına yatırım düşününler için de altın düşünülebilir. Sonuçta altın da nakit sayılabilir. Gayrimenkule yatırım ise şimdilik önermiyorum. Fiyatların biraz daha düşmesini bekliyorum. Önümüzdeki dönemde, uzun vadeli düşünenler için emlak fiyatları takibe alınabilir.

Likitte kalınmalı

Merkez Menkul Değerler Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven şunları söyledi; “Şu an için en güvenilir yatırım aracı TL. Başta repo olmak üzere Türk Lirası'na dayalı yatırım araçlarında kalmak gerekiyor. Bu ortamda repoda kalmak lazım. 700 milyar dolarlık paketin geçeceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Gelinen süreçte her an her şey olabilir. Her an her şey olabilir. Önümüzdeki günlerde yeni bir fiyaskonun olmayacağını söylemek zor. Fırsatlara ve risklere gebe bir süreç. Bu süreçte oluşabilecek anlık fırsatları kaçırmamak için likit pozisyonlar alıp TL/repoda kalmak gerekiyor. Kriz dönemlerinin bir numaralı yatırım aracı olan altın ise bana göre şu an için cazip değil. Çünkü benim görüşüm, ABD ekonomisinin bu krizi bir şekilde atlatacağı yönünde. Bu beklentim gerçekleşirse altın değer yitirir. Orta vadede altına yatırım önermiyorum.

Hisse senedi ve tahvilden uzak durun

Ekonomist Uğur Civelek Yeni Şafak'a şu açıklamaları yaptı; Ciddi bir süreçten geçiyoruz. Türkiye cari açığını büyüterek daha fazla ilerleyemeyecek. Önümüzdeki süreçte Kaynak ihtiyacı artacak fakat eskiye oranla daha az kaynak bulunacak. Bu durum ise durgunluğa yol açacak. Yatırım harcamalarında ciddi daralmalar yaşanacak. Tüm bu koşullar etrafında yatırımı düşünenlere yatırımlarını ertelemelerini öneririm. Riskten kaçınılması gerekiyor. Hisse senedi tahvil gibi unsurlardan uzak durulması gerekiyor. Vade olarak 1 yıla kadar parasını değerlendirmek isteyenler için en uygun yatırım aracı TL olarak görünüyor. Şu an için repo cazip görünüyor. Bir yıldan fazla süreli yatırım düşünenler ise altına yatırımı gözden geçirebilirler.