BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Esed'in kimyasal katliamında onlarca kişi öldü!

Suriye'de Esed rejiminin İdlib'de düzenlediği klor gazlı saldırıda, 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, en az 500 kişinin de gazdan etkilendiği açıklandı.

Abone ol

Esed rejimi Suriye'de insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Daha öncede kimyasal silah kullandığı çok sayıda saldırısı bulunan rejim güçleri aynı vicdansızlığı tekrar etti. Suriye'de dün Beşşar Esed rejiminin, ülkenin kuzeyindeki İdlib ilinin Han Şeyhun beldesine düzenlediği klor gazlı saldırısında ölü sayısı 100'ü aştı.

Suriye geçici hükümeti Sağlık Bakanı Ferras Cundi, Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine düzenlediği kimyasal silah saldırısında 100'den fazla sivilin öldüğünü, çoğu çocuk 500 sivilin de gazdan etkilendiğini söyledi.

İdlib'de kullanılan klor gazı nedir? Ölümü korkunç...

HASTANE VURULDU

Bakan Cundi ayrıca, İdlib'in Han Şeyhun beldesindeki kimyasal silahlı saldırının ardından yürütülen kurtarma çalışmaları sırasında bir sivil savunma merkezi ile bir hastanenin vurulduğunu söyledi.

TÜRKİYE, YARALILARA SAHİP ÇIKIYOR

Gazdan etkilenenlerden kritik durumdaki biri erkek, kalanı kadın ve çocuklardan oluşan 15 kişi, ambulanslarla Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi.

TÜRKİYE'DEN AMBULANSLAR GÖNDERİLDİ

Beşşar Esed rejiminin klor gazlı saldırısına uğrayan İdlib'in Han Şeyhun bölgesindeki muhaliflerin talebi üzerine Hatay'dan 30 ambulans İdlib'e doğru yola çıktı. 

ESED REJİMİ KLOR GAZIYLA SALDIRDI

İdlib'deki sivil savunma yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu sabah erken saatlerde rejime ait savaş uçakları, İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun beldesine klor gazıyla saldırmıştı.

Gazdan etkilenenlerin çevre hastanelere kaldırıldığı belirtildi. İdlib'in El Habit beldesine dün gece düzenlenen klor gazlı saldırıdan 20 sivil etkilenmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Esad rejimi tarafından düzenlenen kimyasal saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

"BU BİR İNSANLIK SUÇUDUR"

Bunun insanlık suçu olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, yaşananlara sessiz kalan Batı ülkelerine de tepki gösterdi.

Bakan Çavuşoğlu, "Bu, bir insanlık suçudur ve bunun da cezası olmalı ama daha önce kırmızı çizgi aşılmasına rağmen vurdumduymazlık gösteren batı dünyası, insan hakları konusunda ders vermeye çalışanlar, eminim yine bunu örtmeye çalışacaklardır. Bu bizim için kabul edilemez. Bu tüm süreci de heba edebilir." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DEN ACİL SURİYE ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin İdlip Vilayetine bağlı Han Şeyhun bölgesinde bugün rejim unsurları tarafından düzenlenen kimyasal saldırıyı şiddetle kınadı. Uluslararası kuruluşlara acil soruşturma çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Suriye'nin  İdlip Vilayetine bağlı Han Şeyhun bölgesine rejim unsurları tarafından bugün düzenlenen ve çoğu çocuk onlarca masumun hayatını kaybetmesine yol açan saldırıları şiddetle kınıyoruz." denildi.

Açıklamanın devamında, "Han Şeyhun'dan intikal eden görüntü ve bilgiler, rejimin BM Güvenlik Konseyi'nin 2118 ve 2209 sayılı kararlarının açık ihlalini teşkil eden kimyasal silah kullanımını sürdürdüğüne işaret etmektedir. Uluslararası toplumun bu saldırılar karşısında tepkisini ortaya koymasını, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü başta olmak üzere uluslararası kuruluşların, benzerleri yakın geçmişte de cereyan eden bu tür saldırıları derhal soruşturmasını bekliyoruz.  Suriye rejimi üzerinde etki sahibi olan tarafları, ateşkes düzenlemesinin ağır ihlallerini oluşturan ve tamamen sivilleri hedef alan sözkonusu acımasız saldırıların derhal durdurulmasını teminen sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz."