BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,75
ALTIN 2.419,37
HABER /  GÜNCEL

Esad: Bazıları Osmanlı hayali kuruyor

Arap Birliği'nin mali yaptırım kararına tepki gösteren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karara destek veren Arap ülkeleri ve Türkiye'ye uyarılarda bulundu.

Abone ol

Bugün yayınlanan İngiliz gazeteleri, Arap Birliği tarafından alınan Şam yönetimine uygulanacak mali yaptırım kararının Suriye'de nasıl yankı bulduğunu haber yapmış.

Daily Telegraph, Arap Birliği yaptırım kararına Şam'ın tepkisini haberinde aktarmış.

Haberde Üniversite örencilerine seslenen Beşar Esad'ın "Şu an canımızı sıkan Arapların, kriz sona erince pişman bir şekilde Şam'a geleceklerini göreceksiniz" dediği belirtilmiş.

Haberde ayrıca, Esad'ın yaptırımlara destek vereceğini söyleyene Türkiye'ye yönelik sarfettiği söylenen şu sözleri de yer bulmuş:

"Bazı zihinlerde Osmanlı İmparatorluğu'nun hayali halen capcanlı duruyor.

Bunun boş bir hayal olduğunu bilmelerine rağmen dini sloganlar haykırıp Arap dünyasına hâkim olmaya çalışan siyasi partilerden faydalanmaya çalışıyorlar."

"İsrail kârlı çıkar"

Guardian'ın haberine göre, devlet gazetesi El Tavra yaptırımların Suriye halkını hedef aldığını söylemiş, Suriye yanlısı sosyal medya kullanıcıları ise yaptırımlardan İsrail'in kârlı çıkacağını dile getirmiş.

Yaptırımlara tepkili Suriyelilerin bir diğer iddiası ise, Arap Birliği'nin 1979'da Arap ülkeleri arasındaki fikir birliğini bozup İsrail'le barış anlaşması imzalayan Mısır'a bile bu kadar ağır yaptırımlar uygulamamış olduğu.

Arap Birliği'nin dün onayladığı mali yaptırım paketinde Suriye merkez bankası ile işlemlerin durdurulması, üye ülkelerdeki Suriye mal varlıklarının dondurulması ve Suriye'ye üye ülkelerden yatırım yapılmaması gibi kapsamlı önlemler yer alıyor.

Irak ve Lübnan'dan destek yok

Irak ve Lübnan, Arap Birliği'nin üyesi olmalarına rağmen yaptırım kararını onaylanmadılar.

Guardian'ın orta doğu editörü Ian Black'in imzasını taşıyan haberde, Suriye'nin en büyük ticaret ortağı olan Irak'ın yaptırımlara katılmayacak olmasının kısmen Saddam döneminde maruz kaldıkları yaptırımlara dair olumsuz tecrübeden kaynaklandığı belirtilmiş.

Lübnan'ın mali yaptırımları desteklememe kararının sebebinin ise, ülkede hâkim Şam etkili siyaset ortamı olduğu iddia edilmiş.

Haberde tüm yaptırımlar içinde en etkili olanın Suriye'nin Körfez ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulması olduğu bildirilmiş.