BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.427,66
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Erzurum'da 1500'den fazla ayı var

Erzurum, gerekli önlemlerin alınmaması halinde ayıların bundan sonra da birçok insana saldıracağını belirtti.

Abone ol

Erzurum genelinde bin 500'den fazla ayı olduğunu belirten Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum, gerekli önlemlerin alınmaması halinde ayıların bundan sonra da birçok insana saldıracağını belirtti.

Ayının öldürülmesine tepki gösterilmesine bir anlam veremediğini kaydeden Erzurum, "O zaman hayvan severler gelsin ayıya sahip çıksın" dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Pazaryolu'nda köy imamı Özer Bakır'ı(29) öldüren ayı için verdiği 'vur' emri sonrası arama çalışmalarına katılan Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum, il genelinde bin 500'den fazla ayı bulunduğunu söyledi. Bakanlık tarafından envanter çalışması sonucu bu rakamın tespit edildiğini kaydeden Erzurum, bazı yabani ayıların insanlara saldırdığını dile getirdi.

Kırsalda yaşayanların ayı korkusundan dolayı gece dışarı çıkamadıklarını ifade eden Erzurum, "Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ayının vurulması için izin alındı. Bu işin ihtisasını yapan arkadaşlarla toplanıp ayıyı aramaya başladık. Bu ayı geçen yıl da birini yaralamıştı. Bu tip olaylar İspir ve çevre ilçelerde her yıl oluyor. Bunun en büyük sebebi ise bu alanın 15 yıldır ava kapalı olması. Milli park olmamasına karşın bu alanın ava kapalı olmasına bir anlam veremiyorum. Avcının avlandığı yerde böyle
olaylar yaşanmaz. 15 yıldır avcılar buraya giremediği için köylerin etrafı yabani hayvanlarla dolu. Ayılar köylerin çevrelerindeki meyve bahçeleri, besi hayvanları ve insanlara zarar veriyor. İspir, Pazaryolu, Artvin, Yusufeli ve Rize bölgesinde envanter çalışması yapıldığında bu yöredeki ayı sayısının Avrupa'daki ayı sayısından fazla olduğu anlaşılacaktır" diye konuştu.

Ayının insandan fazla korumaya başlandığını vurgulayan Erzurum, "Bazıları insandan çok hayvanları sevmeye başladı. Ayının öldürdüğü imamın altı aylık çocuğu yetim kaldı. Hayvanseverler, imamın o bebeğine sokak köpeği kadar değer vermiyorlar. O zaman hayvanseverler gelsin, ayıya sahip çıksınlar" ifadelerini kullandı.

AYI İÇİN UZMANLAR DEVREDE

Öte yandan Pazaryolu ilçesinde köy imamını parçalayarak öldürdüğü için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından vur emri verilen ayıyı avcılar yerine uzmanlar arayacak. Çoruh vadisindeki köpeklerle arama yapan avcıların çalışmalarına ara verilirken, bakanlıktan gelecek uzmanların imamı öldüren ayının peşine düşeceği belirtildi. .