BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.423,24
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den pozitif muhalefet kararı

Referandum sürecinde sertleşen siyaset dili Meclis'in açılışı ile yumuşarken CHP'den iyi bir haber daha geldi.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan seçilmesinden bu yana CHP’nin sürdürdüğü “pozitif muhalefet” anlayışının sürmesi konusunda CHP Parti Meclisi’nda (PM) mutabakata varıldığını bildirdi.

CHP PM, Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantının ardından Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Okay, gazetecilere açıklamalarda bulundu. CHP’nin yeni Kürt raporu hakkında da PM üyelerinin bilgilendirildiğini aktaran Okay, şunları  söyledi:

“Bundan sonraki süreçte CHP’nin siyaset algılamasını ve siyaset sürecine ilişkin değerlendirmede bulunuldu. Ve Sayın Genel Başkan’ın seçildiği tarihten bu yana sürmekte olan pozitif muhalefet anlayışı, yani olumlu muhalefet anlayışımızı sürdürmede bir mutabakat olduğu edinildi ve bundan sonraki süreçte CHP, gerilim üzerinden Türkiye’de siyaset üreten iktidarla tartışmak yerine pozitif ve olumlu muhalefet anlayışı ile Türkiye’nin sorunlarına çözüm önerilerini sunmaya devam edecek. Ve suni gerilim politikaları içerisinde CHP yönetim kadroları yer almayacak.”

Okay, “Pozitif muhalefet aynı zamanda daha önceki parti politikalarına bir özeleştiri mi?” sorusu üzerine “Biz kimi konuları önerdiğimizde samimiyet sınavına tabi tutuluyorduk. Örneğin yüzde 10 barajının düşülmesini istiyoruz dediğimizde ‘Getirin bir teklif’ diyorlardı, örneğin yüzde 10 barajın düşürülmesi için kanun teklifi verildi” dedi. Anayasa değişikliği konusu gündeme geldiğinde de “Hemen uzlaşma komisyonu kurun, biz hazırız” dediklerini anımsatan Okay, şöyle konuştu:

ELEŞTİRİ DEĞİL ÖNERİ DÖNEMİ

“Bu ve buna benzer geçmişte kimi iktidar tarafından önerme yapılsın, biz muhalefet olarak eleştirelim değil, hayır, biz muhalefet olarak önerelim, iktidar samimiyse muhalefetle beraber hareket etsin. Şimdi iktidar, anlaşılan o ki son süreçte muhalefete muhalefet etmek gibi bir yükümlülük üstlendi. Bu anlamda. Yine pozitif algılamada malumunuz Sayın Cumhurbaşkanı Meclis Genel Kurulu’na geldiğinde CHP grubu ayağa kalkmıyordu. İlk kez bu 1 Ekim tarihinde Sayın Kılıçdaroğlu Genel Başkan olduktan sonra CHP ayağa kalktı. Bu anlayışın, yani bunu bir magazin konusu haline getirmek, bundan siyaset üretmek yerine bu tartışmaları geride bırakan bir anlayışın egemen olduğunu ifade etmek istedim.”

KILIÇDAROĞLU TÜRBANA ŞEKİL ÖNERMİYOR

Okay, Kılıçdaroğlu’nun yaptığı “Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Benazir Butto da saçının bir kısmını örtüyordu, bir kısmı açıktaydı” açıklaması anımsatılarak “CHP’nin başörtüsü modeli Benazir Butto’nun modeli mi?” sorusu üzerine ise CHP’nin başörtüsüyle hiçbir sorunu olmadığını, CHP’nin öteden beri tartıştığı konunun türban olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu’nun türbana şekil vermek gibi bir düşüncesinin olmadığını ifade eden Okay, “Sayın Genel Başkanımızın ifade ettiği, isminde ‘İslam Cumhuriyeti’ yazan Pakistan’da dahi saçın bir kısmının göründüğü yolundadır. Yoksa bir tarif ya da bir şekil önermesi değildir. Sadece bir tespitte bulunmuştur” dedi.