BIST 10.268
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.396,96
HABER /  GÜNCEL

Eroğlu o pankartlar için ne dedi?

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sert tepkisine yol açan pankartlarla ilgili ilk kez konuştu

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, sendikalara, yapacakları eylemlerde, iki ülke arasını açacak eylemlere vesile olmamaları çağrısı yaparak, "Belli kısmın, belli kişilerin açtığı pankartlar, attığı sloganlar görüyorsunuz bizi nereden nereye götürmüştür ve tansiyonu yükseltmiştir" dedi.

"Toplumsal uzlaşı sağlama zamanı gelmiştir" diyen Eroğlu, Türkiye ile ilişkilerin zedelenmesine müsaade etmemek için, bazı slogan ve sözlerden vazgeçmek gerektiğini vurguladı.

Cumhrbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs müzakere sürecinde gelinen son durum hakkında, olağanüstü toplanan Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu'na bilgi verdi.

Eroğlu, 3 saati aşkın süren toplantının sonunda, Meclis'ten ayrılırken yaptığı açıklamada, Cenevre'deki Kıbrıs görüşmesi ve önerilerle ilgili bilgi verdiğini, güzel, anlamlı ve olgun bir toplantı olduğunu ifade ederek, herhangi bir tartışma ortamı olmadığını, milletvekillerinin sorularını da yanıtladığını söyledi.

Eroğlu, herkesin hassasiyetinin, Kıbrıs konusunda yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmaya ulaşılması olduğunu ifade ederek, Meclis'in müzakerelerde kendisini desteklediğini kaydetti.

"TANSİYON DÜŞMELİ"

İç konularda, son günlerde yükselen tansiyonun düşürülmesi konusundaki düşüncelerini de meclise aktardığını ve dün Mecliste temsil edilen siyasi parti başkanları ile görüştüğünü belirten Eroğlu, toplumsal uzlaşmanın zamanının geldiğini, bu tür tartışmaların Kıbrıs müzakere masasında ellerini zayıflatacağını, halk arasında cepheleşmelere yol açacağını ve Türkiye ile işbirliğine zarar vereceğini söyledi.

Tansiyonu düşürücü bazı tedbirler üzerinde durulması gerektiğini, uzlaşı arayışı için parti başkanlarına çağrı yaptığını, kurum ve kuruluşlarla da görüşeceğini aktaran Eroğlu, toplumsal tansiyonun yüksek bir şekilde devam etmesinin ülke içinde de sıkıntılara yol açacağı uyarısında bulundu.

Türkiye ile ilişkilerin zedelenmesine müsaade etmemek için, bazı slogan ve sözlerden vazgeçmek gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Belli kısmın, belli kişilerin açtığı pankartlar, attığı sloganlar görüyorsunuz nereden nereye, iki ülke arasında bizi götürmüştür ve tansiyonu yükseltmiştir" dedi.

Eroğlu, sendikacıların eylem yaparken, aralarına alacakları kişileri iyi değerlendirmesini ve bazı sloganlarla tansiyonu yükseltip, iki ülke arasını açacak eylemlere vesile olmamasını söyledi.

Eroğlu'nu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer uğurladı.

EYLEMLER SÜRÜYOR

KKTC'de Sendikal Platform'un, hükümetin aldığı ekonomik tedbirlere karşı başlattığı süresiz grev ve eylemler, genişletilerek devam ediyor.Platformun kararları doğrultusunda halen Lefkoşa'da Tapu Dairesi, Mahkemeler ve Nüfus Kayıt Dairesi'nde devam eden süresiz greve bugün Girne ve Gazimağusa'daki mahkemeler de eklendi.

Sendikaların, Girne ve Gazimağusa limanlarında mesai saatleri dışında hizmet verilmemesi eylemi de devam ediyor.

ERDOĞAN'A MEKTUP GÖNDEREMEDİLER

Bu arada, Sendikal Platform'u temsilen bir gurup, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'yle ilgili son açıklamalarını protesto etmek amacıyla, Erdoğan'a iletilmek üzere hazırladığı mektubu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği yetkililerine vermek amacıyla büyükelçilik binasına gitti.

Polis, Sendikal Platform temsilcilerinin daha önce yapacaklarını açıkladıkları eylem dolayısıyla, Büyükelçilik önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Sendikacılar, Büyükelçilik yakınlarında sadece mektup ileteceklerini ve eylem yapmayacaklarını söylediler. Polisin sendikacılara Büyükelçiliğe giriş izni vermemesi üzerine, sendikacılar Başbakanı Erdoğan'a gönderilmek üzere hazırlanan mektubu elçilikten bir yetkilinin gelip almasını istedi. Platform temsilcileri, bu isteklerine yanıt alamadıklarını, dolayısıyla mektubu iletemediklerini belirtti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, burada yaptığı açıklamada, Büyükelçilik'ten, ''mektubu postayla göndermeleri'' cevabı aldıklarını iddia etti. Elcil, yapılan mitingin, ''açılan pankart işine çekilmesinin ve Rumlardan para alındığı söylemlerinin yapılmasının art niyetli olduğunu'' savundu.

Şener Elcil, "emir komuta ilişkisine" karşı olduklarını belirterek, Kıbrıs konusunda görüşmek içinse Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'ndan randevu istediklerini, ancak henüz alamadıklarını, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın ise randevu verdiğini ve görüştüklerini bildirdi.

Elcil, görüşmelerin içeriğini Cumhurbaşkanı Eroğlu ile de görüştükten sonra açıklamayı uygun bulduklarını dile getirdi.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, ''önceden yaptıkları görüşmelerde, bugün Büyükelçilik önünde herhangi bir eylem yapmayacaklarını, sadece Başbakan Erdoğan'a bir mektup ileteceklerini söylemelerine rağmen bölgeye çok sayıda polisin getirilmesini'' eleştirdi.

''Kıbrıs Türk halkının sendikalar üzerinden dövülmeye çalışıldığını'' iddia eden Kaptan, ''buna izin vermeyeceklerini'' söyledi.

Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis de, mektup vermek için geldiklerini belirterek, Büyükelçilik ve Meclis önünde bulunan polislere tepki gösterdi. Seyis, ''eylem yapmadıkları halde bölgeye bu kadar çok polis getirilmesini, saatlerce ayakta bekletilmelerini ve trafiğin kesilmesini'' eleştirdi.

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen) Başkanı Memduh Çeto da, çalışanların ve kendilerinin, aldığı parayı çalışarak hak ettiğini belirterek, ''herkesin parasını istediği gibi çatır çatır yiyebileceğini'' kaydetti.

Sendikal Platform üyeleri, yapılan konuşmaların ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdıkları mektubu basına açıkladı.

Sendikaların Büyükelçilik önüne gidişini Rum basını da izleyerek, sendikacılarla röportajlar yaptı.

PANKARTLI PROTESTO

KKTC Kamu Çalışanları Sendikası da (Kamu-Sen), Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını protesto etmek amacıyla sendika genel merkez binasına ''One minute Sayın Erdoğan'' yazılı pankart asarak, basın açıklaması yaptı.

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, okuduğu basın bildirisinde, ''AK Parti tarafından bize dayatılan ve uygulanmasıyla, bizi yoksullaştıracak, işsiz bırakarak göçe zorlayacak dayatma paketlerini reddediyoruz'' dedi.

''Miting meydanında açılan ve altında açanların isminin de bulunduğu pankartları platform ve halka mal etmek isteyenlerin, mitinge gölge düşürmek isteyenler olduğunu'' kaydeden Özkardaş açıklamasında şöyle dedi:

''Kim ne yaparsa yapsın, baskılar kimden ve nereden gelirse gelsin, kimliğimizin ve varlığımızın sürdürülmesi mücadelesinden asla geri adım atmayacağız. Bu bağlamda mitingde açılan birkaç pankartın arkasına saklanarak bizleri Türkiye karşıtı gibi göstermek isteyenlere ve 'besleme' diyenlere de 'one minute' diyoruz' dedi.