BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,66
ALTIN 2.524,27
HABER /  GÜNCEL

Sudan resmen bölündü

Sudan lideri Ömer el Beşir, ülkenin güney yarısının ayrılma kararı verdiği referandumun sonuçlarını kabul ettiğini ilan etti.

Abone ol

Topasa yerlileri sonuçların belli olmasından sonra sevinç gösterileri yaptı

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, bir kararnameyle Güney Sudanlıların bağımsızlık yönünde oy kullandığı referandumun sonuçlarını kabul ettiğini duyurdu.

Referandumda güneylilerin yüzde 99'unun bağımsızlık yönünde oy kullandığı belirtiliyor.

El Beşir'e sunulan kesin sonuçların bugün resmen ilan edilmesi bekleniyor.

Sudanlılar kimliklerini yeniden tanımlayacak

Afrika'nın en büyük ülkesi Sudan'ın bölünmesiyle ortaya çıkacak yeni ülkenin adının ne olacağı, nasıl yönetileceği şu aşamada belli değil. Ancak bölünmenin 9 Temmuz'da gerçekleşmesi bekleniyor.

Bunun ardından da Cuba merkezli yeni hükümetin, yıllar süren ihmal ardından kapsamlı bir kalkınma programına ihtiyacı olacak.

Bölünme ardından güneyliler, kuzeydeki devlet dairelerindeki işlerinden ayrılmak durumunda kalacak. Ordunun yeniden bölünmesi, başta petrol olmak üzere ekonomik gelirlerin nasıl paylaşılacağının netleşmesi gerekecek.

Bölünme referendumu, bölgede 20 yıl süren iç savaşı sona erdirmek üzere 2005'te imzalanan barış antlaşmasının şartları arasındaydı.

Ömer el Beşir, referandum öncesi yaptığı açıklamalarda uzlaşmacı bir tutum benimsemiş, "Biz Hartum'da bizden istenen her şeyi sunmaya hazırız; teknik ya da lojistik destek, danışmanlık, uzmanlık, eğitim, vesaire. Güneyde yeni bir devlet kurulursa teknik, lojistik ve her türlü desteğe ihtiyaç duyacağını biliyoruz. Dünyada bunu sağlamaya bizden çok hakkı olan kimse yok" demişti.

Sömürge döneminden bu yana ayrı çizgilerde gelişen güney ve kuzey din, kültür, etnik köken açısından da farklı yapılarda.

Kuzeyliler ağırlıklı olarak Arap ve Müslümanken, güneyde Afrika kabileleri ve animizm inancını benimseyenler daha yoğun.