BIST 10.793
DOLAR 32,21
EURO 34,82
ALTIN 2.417,37
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan sert mesajlar

Katıldığı TV programında içini döken Erdoğan'ın öfkesinden herkes nasibini aldı.

Abone ol
Katıldığı TV programında içini döken Erdoğan'ın öfkesinden herkes nasibini aldı. Başbakan, TÜSİAD Başkanı'nın Merkez Bankası Başkanlığı seçimi konusundaki sözlerini 'çirkin' buldu. Sezer'e 'Takdir hakkımıza müdahale ediyor' diye sitem etti. DTP'lileri de uyardı: Bindiğiniz dalı kesmeyin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanlığı için açıklamalarda bulunan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'nın sözlerini, 'çirkinlik' olarak nitelendirirken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i de atama konusunda eleştirdi. Erdoğan, DTP'li belediye başkanlarına da 'bindiğiniz dalı kesmeyin' mesajı gönderdi.

Başbakan Erdoğan, Kanal 7 Televizyonu'nda yayınlanan 'Sözün Özü' programında, Nazlı Ilıcak'ın sorularını yanıtladı. Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulunurken herkese çattı, sert mesajlar verdi:

'TÜRKİYELİYİM'İN PATENT HAKKI

Partimizin kırmızı çizgilerinin başında etnik milliyetçiliğe karşı çıkmak var. 'Türkiyeliyim' demek bize bir kayıp mı getiriyor. 'Ama bunu şunlar kullanıyor'. Canım onlar kullanabilir. ABD vatandaşı gelir sorarsınız

'Amerikalıyım' der. 'Fransızım' der, 'Almanyalıyım' der. Yani, bu dendiği zaman farklı bir şeye mi kayıyor? Aynı kavramı farklı zihniyette olan kimseler de kullanabilir. Patent hakkı ona aittir diye bir şey yok. Kaldı ki 780 bin kilometrekare içinde yaşayan her insan kendini Türkiyeliyim diye anlatır. Gocunmayan da 'Ben Türküm' der.

MESAJIM BÖLGE HALKINA

Diyarbakır ziyaretimde önemli mesajlar verdim. Terör örgütü, bu mesajları zaten almaz, alamaz. O mesajlar, onun işine gelmez. Çünkü, o mesajların muhatabı olarak terör örgütünü görmüyoruz. O mesajların muhatabı, benim bu bölgedeki halkımdır. Kürt vatandaşım benim vatandaşım, kardeşim, canım, ciğerimdir. Şimdi, terör örgütü sanki Kürt vatandaşlarımın temsilcisiymiş gibi bir havaya girerek bizi de Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak, hasım durumuna getirmenin gayreti içine giriyor. Ellerinden şimdi bu gidiyor, bu gittiği için bundan rahatsızlar.

BİNDİĞİ DALI KESMESİN

('Siz hapishaneden başbakanlığa çıktınız. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir de bunu örnek mi alıyor?' sorusu üzerine) Bu tür olaylarda bizim benzetilmemiz hiç hoş olmaz. Sanırım o da özenmez. Çünkü çok farklı dünyanın, çok farklı ideallerin insanlarıyız. Hiç mukayese kabil değil.' dedi

Son dönemlerde bazı belediye başkanları teröre zemin hazırlayan açıklamalar yaptı. Bir siyasi partinin lideri de gerilla ifadesini kullanıyor. Bir taraftan bir demokratik kitle örgütü olacaksınız, onun başında olacaksınız, ondan sonra gerillalardan bahsedeceksiniz. AB üyesi tüm ülkeler 'PKK terör örgütüdür' dediği halde siz, PKK'yı terör örgütü olarak görmeyeceksiniz. Ondan sonra da bir taraftan gerilla, bir tarafta o. Bunlar ne yapıyor, bindikleri dalı kesiyorlar, yanlış iş yapıyorlar. Siz bu ülkede en önemli bir Güneydoğu ilinin başına belediye başkanı seçiliyorsunuz, bindiğiniz dalı kesiyorsunuz.

HAMAS BENZETMESİ YANLIŞ

Hamas'ın ziyaretiyle bu olayların karşılaştırılması yanlış. Bunlar birbirinden farklı şeyler. Bir defa Türkiye'de buralar işgal atında olan yerler mi? Nasıl böyle bir şeyi konuşursunuz? Burada Filistin halkının siyasi iradesi var. Ben, zaten seçimle gelmiş olan Osman Baydemir'i makamımda kabul etmişim. Tunceli Belediye Başkanı'nı makamımda kabul etmişim. Bunlar, elmayla armudu birbirine karıştırıyor.

Unakıtan istifa edecekti

(Maliye Bakanı Kemal Unakıtan konusunda konuşurken.) Bir insanın görevi esnasında eksikleri, hataları olabilir. Bu her bakan arkadaşım için ve şahsım için de söz konusudur. Ama bunları düzeltmemiz esastır. Ama medya kalkıp da talep ediyor diye ben, hiçbir milletvekilimi, bakanımı, belediye başkanımı ve bürokratımı yedirtmem. Bunu bilmeleri lazım. Maliye Bakanı da bu olanlardan ciddi manada rahatsızdır. Hatta bana gelip, 'istifa edeyim' bile dedi. Burada zamanlamayı medya değil, arkadaşım kendi belirler, ben belirlerim.

Sezer'e 'Merkez' sitemi

(Merkez Bankası Başkanlığı seçimlerine değinirken...) Anayasa ve yasalar, vekili asıl kabul ediyor. Erdem Başçı'nın seçtiği iki başkan yardımcısı, gerçekten kaliteli kişiler. Maalesef bu isimlere de uygun değil, denildi. Olayı, takdir hakkımıza müdahale olarak görüyoruz.

ABD, AKP'YE SOĞUK MU?

('ABD'nin size soğuk baktığı söylenebilir mi?' sorusuna verdiği cevap:) Üst düzey siyasetçiler olarak böyle bir şey söz konusu değil. Biz aynen, stratejik ortaklar olarak münasebetlerimizi devam ettiriyoruz. Irak'taki gelişmelerden herkes rahatsız.




'Silahsız gelirsin masada konuşursun'

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan, 'önce terörün tanımını yapsın' diyen DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ü yanıtlarken,'Elde bir silahla dolaşmaya gerek yok. Silahsız bir şekilde gelirsin, masada her şeyi konuşursun' dedi. Erdoğan, bir gazetecinin, sorusu üzerine şunları söyledi:

'Terörün uluslararası camiada bir takım tanımları vardır. Onun için kendileri böyle bir tanımın arkasına sığınmasınlar. Terörün ne olduğu çok açık ve net bellidir. Her şeyden önce illegal bir örgütün, bu ülkenin tüm insanlarına karşı uyguladığı silahlı eylemler, bombalama hareketleri... Bunlar terör değil de nedir? Bunları kalkacak hala müdafaa edeceksiniz. Eğer legal bir yaşantı içerisindeyseniz, demokratik bir yaşamı sürdürmek istiyorsanız, zaten kaçmaya, göçmeye gerek yok. Elde bir silahla dolaşmaya gerek yok. Silahsız bir şekilde gelirsin, masada her şeyi konuşursun. Siyasi parti de bu noktada PKK'nın bir terör örgütü olduğunu kabul etmek durumundadır.

Akşam