BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Güneydoğuya şefkat eli

Hükümet Güneydoğu'da yaşanan sıkıntıları aşmak için "şefkat elini" uzatmaya karar verdi.

Abone ol

Hükümet Güneydoğu'da yaşanan sıkıntıları aşmak için "şefkat elini" uzatmaya karar verdi. Bakanlar Kurulu hemen düğmeye bastı.
Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen eylem planına göre Hükümet ilk olarak Doğu ve Güneydoğu’da boş bulunan tüm kadroların doldurulmasını kararlaştırdı. Bu çerçevede kamu personelinin bölgeye gitmesi için geniş kapsamlı bir seferberlik başlatılacak. Bölgeye gidenlere verilen tazminatlar artırılacak. Diğer önlemler özetle şöyle:

HAYVANCILIK DESTEĞİ

- Bölgede kapalı bulunan tüm okulların açılması sağlanacak. Öğretmensiz okul veya köy kalmayacak. Bölgeye yönelik geniş kapsamlı bir eğitim seferberliği başlatılacak. Türkçe bilmeyen insanlara yönelik özel kurslar düzenlenecek.

- Bölgede doktorsuz hastane ve sağlık ocağı kalmayacak. Bölgeye pratisyen ve uzman doktorlar gönderilecek.

- Terör mağdurlarının zararlarının karşılanmasına ilişkin yasaların uygulanmasındaki eksiklikler giderilecek. Terörden zarar görenlerin zararları hemen karşılanacak.

- Göç veren bölgelerde organik tarım ve kış turizmi canlandırılacak.

- Kırsal kalkınma projesi kapsamında bölgede hayvancılığı teşvik edecek yeni bir paket uygulamaya konulacak.

DİYANET’E GÖREV

- Diyanet İşleri Başkanlığı, bölgede daha aktif rol üstlenecek. Vatandaşla inanç yönünden bağ kurulacak. Etnik kavramlar yerine dini kavramlar ön plana çıkarılacak.

- Büyük şehirlerde göçle gelmiş vatandaşların gettolaşmasının önlenmesi için önlem alınacak.

- Toplumdaki kardeşlik duygularını güçlendirecek proje yarışmaları düzenlenecek

Hükümet kesenin ağzını açtı

Hükümet, Doğu ve Güneydoğu için kesenin ağzını açtı. Sadece Diyarbakır’da yapılacak yollar için Maliye Bakanlığı 58 milyon YTL para ayırdı. İller Bankası’ndan alınacak 20 milyon YTL ile bu para 78 milyon YTL’ye çıkacak. Hükümet ayırım yapmadan bölgede tüm yolları yapacak. Bölgede yatırım yapan işadamları ödüllendirilecek.

Fakir ailelere kömür yardımı yapılacak

İl ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenerek valiliklere bildirilecek fakir ailelere, müracaatları üzerine 500 kilogram bedelsiz kömür verilecek. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar, 1 Ocak 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Buna göre, bu yıl valiliklere yapılacak kömür sevkıyatları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca belirlenecek kriterlere göre, kuruluşlar tarafından belirlenen sevkıyat programı dahilinde yapılacak. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, dağıtacağı kömürleri, Türkiye genelinde yerli kömür üretimi yapan üreticilerden de temin edebilecek.