BIST 10.277
DOLAR 32,23
EURO 34,72
ALTIN 2.382,47
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan Özallı suikast mesajı

2009 Turgut Özal Ödülleri töreninde Başbakan Erdoğan, merhum Özal’ın eşi Semra Özal ve oğul Ahmet Özal’la uzun süre sohbet etti.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nin dün Bilkent Otel’de düzenlediği “2009 Turgut Özal Ödülleri” törenine katıldı.

Yaptığı konuşmada Özal'ın suikast sonrasında "Allah'ın verdiği ömrü ondan başka alacak yoktur" dediğini hatırlatan Erdoğan, "Bu çok önemli. Biz de ona teslim olmuşuzdur, dedi. Mesele budur" dedi.

Özal'ın Kürt sorununda dile getirdiği çözümlerin ölümünden sonra sahiplenilmiş olması halinde Türkiye'nin bugün farklı bir yerde olacağının altını çizen Erdoğan "Milli egemenlik artık bu ülkede hiçe sayılamaz. Demokratik kazanımlardan geriye dönüş asla söz konusu olmaz" dedi, "Millet egemenliği vesayeti kabul edemez" diye ekledi.

Konuşmasına Özal’a Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Erdoğan’ın sözleri özetle şöyle:

* ONUR DUYDUM: Adında “Dünya Barışına Katkı” gibi anlamlı bir ifadenin yer aldığı böyle bir ödüle layık görülmekten büyük onur duydum. Üstelik ödülün Turgut Özal gibi milletin gönlünde ve hafızasında derin izler bırakmış, büyük bir şahsiyet adına veriliyor olması da bu ödülü çok daha anlamlı kılıyor.

* MİRASA SAHİP ÇIKILMADI: Ülke, millet olarak son 200 yıldır ciddi çalkantılar, büyük badireler yaşadık. Yaşanan acılar, travmalar unutulmadı. Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti ile bu milletin ne kadar yüce, büyük ve dirayetli olduğunu gösterdi. Bırakınız korkuyu, Kurtuluş Savaşı’nın hemen ardından savaştığımız o 7 düvelle diplomatik ilişkileri başlatan Mustafa Kemal olmuştur. O mirasa, o özgüvene sahip çıkılmadı.

* MENDERES ÖRNEĞİ: O mirası yeniden canlandıran merhum Adnan Menderes’in maruz kaldığı akıbet, siyaset ve demokrasi üzerindeki korkuyu daha da ağır hale getirdi. İşte böyle bir atmosfer, tedirginlik ve paranoya ikliminde Turgut Özal gibi bir isim ortaya çıktı ve bu millete öz güvenini iade etti.

* STATÜKOYU DAHA NE KADAR SÜRDÜRECEĞİZ?: Her meseleyi cesaretle konuşamayanlar, özgürce tartışamayanlar ve küçük hesaplarla ülkenin meselelerini çoğaltanların, Türkiye’ye ve Türk milletine çizebilecekleri bir ufuk olamaz. 30-40 yıldır ülke ve millet olarak tekrar tekrar konuşulan meseleler daha ne kadar konuşulacaktır? Statükoyu daha ne kadar sürdüreceğiz? Böyle gitmesinin yolu var mı, imkanı var mı? Bu sürecin böyle devam edip gidiyor olmasından memnun olan var mı? Bakın, o gün Özal’ın cesaretle dile getirdiği çözüm için somut adımlarını attığı meseleler O’nun ölümünden sonra da sahiplenilmiş olsaydı Türkiye bugün inanın çok daha farklı bir yerde olurdu.

BARIŞ ÖDÜLÜ ERDOĞAN’A

* Turgut Özal Barış Ödülü: Başbakan Tayyip Erdoğan.

* Turgut Özal Özel Ödülü: AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam.

* Turgut Özal Bilim ve Teknolojiye Katkı Ödülü: İhsan Doğramacı

* Turgut Özal Ekonomi Ödülü: TOBB adına Rifat Hisarcıklıoğlu